ΟΥΚ ΕΓΝΩΣ
Για τις θρησκευτικές μας δοξασίες-
Ο κουφός Ιουλιανός είπεν «Ανέγνων, έγνων,
κατέγνων». Τάχατες μας εκμηδένισε
με το «κατέγνων» του, ο γελοιωδέστατος.
Τέτοιες ξυπνάδες όμως πέρασι δεν έχουνε σ’ εμάς
τους Χριστιανούς. «Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως ει γαρ έγνως,
ουκ αν κατέγνως» απαντήσαμεν αμέσως.
Κ. Π. Καβάφης
Και να που η επί ένα χρόνο κοιμώμενη και συνδικαλιστικά απούσα τριάδα του Δ.Σ. του συλλόγου μας ξύπνησε – παραμονές βέβαια εκλογών – και ανέλαβε εργολαβικά την υπεράσπιση του κύρους και της ιστορίας (sic) του συλλόγου. Αν ποτέ είναι δυνατόν με ψεύδη και κενά περιεχομένου επιχειρήματα να υπερασπιστεί κανείς οτιδήποτε.
Είναι κατ’ αρχήν πρωτότυπο – για να μην πούμε γελοίο- να καλεί κανείς τα μέλη του συλλόγου να καταψηφίσουν τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της συνδικαλιστικής χρονιάς που πέρασε (2004-2005) κάνοντας απολογισμό της δικής του θητείας των δέκα περασμένων ετών. Άστοχο κύριοι συνάδελφοι, γιατί τουλάχιστον δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά τα δέκα χρόνια με τους έξι μήνες καθαρής θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. Παρόλα αυτά αποδεχόμαστε και τη σύγκριση και την πρόκληση.
Ας δούμε όμως ένα τα επιχειρήματα των τριών (;) συναδέλφων ή έστω κάποια από αυτά γιατί τα περισσότερα δεν είναι τίποτε άλλο παρά αέρας κοπανιστός.
Για τις αναφορές στο από δεκαετίας κύρος του συλλόγου σε «πανδωδεκανησιακό και πανελλαδικό επίπεδο», και τη δράση του που «στηριζόταν σε συγκεκριμένο σχέδιο» – προφανώς μυστικό και απόρρητο γιατί οι συνάδελφοι δεν μπαίνουν στο κόπο να μας το αναπτύξουν- που «είχε αποτέλεσμα και σίγουρα βοήθησε στην όποια αναβάθμιση του χώρου της εκπαίδευσης»(!!!) δεν μπορούμε παρά να αναφωνήσουμε μαζί με τον Νίκο Εγγονόπουλο: «στρατηγέ τί ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος».
Ταυτόχρονα παραδίδουμε στην κρίση κάθε συναδέλφου αλλά κυρίως των διευθυντών και προέδρων των σχολικών επιτροπών, που δεινοπαθούν κάθε χρόνο να τα βγάλουν πέρα με την πενιχρή επιδότηση των σχολικών μονάδων, που ματαίως καλούν τα συνεργεία των Δήμων και εκείνα καταφτάνουν με ρυθμό χελώνας, την αξία των επιχειρημάτων των τριών συναδέλφων για την επιπλέον χρηματοδότηση και τα μικρά και ευέλικτα συνεργεία. Πιο συγκεκριμένα τέτοιας ποιότητας επιχειρήματα τα παραδίδουμε στην κρίση:
1. Των συναδέλφων του 4ου Δημοτικού που έβαψαν φέτος μόνοι τους το γραφείο του συλλόγου διδασκόντων περιμένοντας προφανώς το συνεργείο του Δήμου να ολοκληρώσει τις ασκήσεις ευελιξίας του.
2. Των συναδέλφων του 3ου Δημοτικού που ακόμα περιμένουν την επίστρωση της αυλής τους με νέο ασφαλτοτάπητα.
3. Των συναδέλφων του 2ου, 3ου και 5ου Δημοτικού που ακόμα περιμένουν την προσθήκη νέων αιθουσών στοιβάζοντας τους μαθητές τους σε πληθωρικά τμήματα.
4. Των συναδέλφων του 1ου και του 7ου Δημοτικών που κάθε χρόνο δίνουν μάχη με τους αρουραίους και τα νερά που πλημμυρίζουν τα υπόγεια του κτιρίου τους.
5. Των συναδέλφων του Δημοτικού σχολείου της Καρδάμενας που οι σοβάδες από τα ταβάνια πέφτουν στα κεφάλια τους.
6. Των συναδέλφων του 4ου Νηπιαγωγείου που ακόμα περιμένουν τις παρεμβάσεις των ευέλικτων συνεργείων του Δήμου για να βελτιωθούν κάπως οι αφόρητες συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν τη δουλεία τους
7. Των συναδέλφων του 2ου Νηπιαγωγείου που έπειτα από χρόνια είδαν τα συνεργεία του Δήμου να ανοίγουν μια δεύτερη είσοδο στο σχολείο τους για να μην εξαρτάται η λειτουργία του από το Τ.Ε.Ε. με το οποίο συστεγάζονται.
8. Των συναδέλφων όλων ανεξαιρέτως των Νηπιαγωγείων της Κω που λειτουργούν σε άθλια και ακατάλληλα διδακτήρια.
Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Είναι όμως λυπηρό για τους τρεις συναδέλφους να ωραιοποιούν και να κουκουλώνουν τη άθλια κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα διδακτήρια για εξασφαλίσουν αστήρικτα και αβάσιμα επιχειρήματα ενάντια στο απερχόμενο Δ.Σ.
Για τον ίδιο λόγο –ψευδόμενοι συστηματικά- αναβαθμίζουν τις επιτροπές παιδείας (επαρχιακή και δημοτική) σε όργανα λήψης αποφάσεων ενώ καλά γνωρίζουν ότι από το νομό έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και στην πράξη καθαρά διακοσμητικό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι προτάσεις των επιτροπών αυτών σπάνε συνεχώς πάνω σε έναν συμπαγή και αμετακίνητο τοίχο που λέγεται υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και καθορίζεται από την κεντρική εξουσία. Γνωρίζουν μάλιστα ότι τόση είναι οι σημασία αυτών των επιτροπών που στους Δήμους Δικαίου και Ηρακλειδών εδώ και χρόνια είτε δεν λειτουργούν καθόλου είτε υπολειτουργούν. Γνωρίζουν – και το αποκρύπτουν ψευδόμενοι- ότι οι εκπρόσωποί μας στις επιτροπές αυτές καλούσαν συνεχώς τους εκπροσώπους των άλλων φορέων να σταματήσουν να μεμψιμοιρούν και όλοι μαζί να πάρουμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τα τοπικά προβλήματα με όρους μαζικού κινήματος. Γνωρίζουν τέλος, και το αποκρύπτουν ότι ο εκπρόσωπός μας στη επιτροπή παιδείας του Δήμου Κω απέτρεψε την προσπάθεια ανατροπής της αναλογίας στην κατανομή της χρηματοδότησης ανάμεσα στην Α/βάθμια και τη Β/θμια εις βάρος της πρώτης.
Περί Ο.Κ.Α.Ν.Α και άλλων δαιμονίων… αντί άλλης κριτικής παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από τα πρακτικά του Δ.Σ. (πρακτικό 1ο της 10ης Σεπτεμβρίου 2001) , ενδεικτικό των επιχειρημάτων αλλά και των ανθρώπων που τα εκφέρουν:
XAΣAΠΛAΔAKHΣ: Υπάρχει εδώ μια επιστολή από το παράρτημα του O.KA.NA. για την τακτοποίηση της συνδρομής μας που ανέρχεται στο ποσό των 100.000 δρχ.
NIKOΛAPAΣ: Θα ήθελα να ξέρω τι έργο παράγει.
XAΣAΠΛAΔAKHΣ: Στην ουσία είναι ανενεργός και προτείνω να πληρώσουμε για λόγους τάξης την συνδρομή μας αφού είμαστε μέλη αλλά ταυτόχρονα να θέσουμε στην επόμενη Γ.Σ. ζήτημα αποχώρησης.
Τόσο ουσιαστική και τόσο τιμητική υπήρξε η συμμετοχή μας.
Περί μαζικών συνελεύσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων…
Είναι καιρός οι τρεις συνάδελφοι να ξεπεζέψουν απ’ το καλάμι που έχουν καβαλήσει. Γνωρίζουν πολύ καλά –όπως όλοι μας – ότι η Κως δεν είναι «η νήσος της ουτοπίας». Το ξέρουν πως ευτυχώς η δυστυχώς ο σύλλογός μας ακολουθεί την κίνηση και την αγωνιστικότητα του κλάδου των εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο. Όταν ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση και ο σύλλογός κινητοποιείται αγωνιστικά, όταν ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ύφεση και ο σύλλογος ακολουθεί. Άλλωστε και τα ποσοστά συμμετοχής του συλλόγου μας στην τελευταία 48ωρή απεργία ταυτίζονται με το πανελλαδικό ποσοστό συμμετοχής (30% την πρώτη και 35% τη δεύτερη μέρα). Δεν έχουν λοιπόν, οι τρεις συνάδελφοι το μονοπώλιο της αγωνιστικότητας, ούτε τους συναδέλφους βέβαια έχουν στο τσεπάκι τους για να τους κινητοποιούν κατά τις διαθέσεις τους. Αντίθετα όταν οι συνάδελφοι κρίνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αγώνες με σωστό περιεχόμενο και προοπτικές νίκης κινητοποιούνται ξεπερνώντας ακόμα και την ηγεσία του κλάδου όπως απέδειξαν το ’97 και το ’98. Ας μην καπηλεύονται την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων και ας ψάξουν αλλού για τα αίτια της έλλειψης συμμετοχής και μαζικότητας αν θέλουν να γίνει ένας σοβαρός διάλογος που θα καταδείξει τις αιτίες του φαινόμενου.
Εκείνοι που εξαπάτησαν τους συναδέλφους ζητώντας τους να υπογράψουν ένα κείμενο για την σύγκληση γενικής συνέλευσης και κατόπιν χρησιμοποίησαν τις υπογραφές τους για να υποβάλουν πρόταση μομφής ενάντια στο νομίμως συγκροτηθέν προεδρείου του συλλόγου είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλούν για πραξικοπήματα και αδιαφανείς διαδικασίες. Πήραν άλλωστε την απαντησή τους από τους ίδιους τους συναδέλφους γιατί στις συνελεύσεις που ακολούθησαν ούτε το 1/3 των όσων υπέγραψαν δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν. Ας σταματήσουν υποκριτικά να επικαλούνται το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο το αντιλαμβάνονται ως εξάρτημα των προσωπικών τους φιλοδοξιών τους ήταν και τους είναι χρήσιμο όσο κρατούσε το σύλλογο κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους. Το ψηφοδέλτιο που επιχειρούν αυτή τη στιγμή να συγκροτήσουν δεν είναι ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά ψηφοδέλτιο αποκλεισμού όλων των ενοχλητικών φωνών. Άλλωστε εκείνοι ήταν που μόλις το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτή που επιδίωκαν επιδίωξαν λυσσωδώς την διενέργεια νέων εκλογών με παραταξιακά ψηφοδέλτια «για να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», όπως δήλωναν στην τηλεόραση.
Περί εξομοίωσης (ή εξωμείωσης;), επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες και πιστοποίησης…
Είναι χαρακτηριστική οι προσπάθεια των τριών συναδέλφων να οικειοποιηθούν τα πάντα. Μήπως λόγω απουσίας ουσιαστικού έργου; Θα έπρεπε να το γνωρίζουν –και το γνωρίζουν αλλά συνειδητά παραπλανούν τους συναδέλφους- ότι εξομοίωση έγινε σε κάθε βουνό και ραχούλα της ελληνικής επικράτειας (στην Κάλυμνο, στις Κυκλάδες, στη Λέσβο, στη Λήμνο κ.λ.π.) και η Κως δεν ήταν κάποιο ειδικό ή εξαιρετικό παράδειγμα. Και αυτό γιατί ήταν… πολλά τα λεφτά και το πανεπιστημιακό κατεστημένο, που κυριολεκτικά θησαύρισε πάνω στις πλάτες των συναδέλφων μέσω της εξομοίωσης, θέλησε να απομυζήσει και την τελευταία σταγόνα των προβλεπόμενων κοινοτικών κονδυλίων. Δεν χρειαζόταν λοιπόν δηλαδή και ιδιαίτερη προσπάθεια για να πειστούν οι ανιδιοτελείς πανεπιστημιακοί μας για να έρθουν στην Κω. Σε ότι αφορά την επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες και την πιστοποίηση, σκοπίμως ή από άγνοια οι τρεις συνάδελφοι συγχέουν τα δύο αντικείμενα κάνοντας λόγω για α’ και β’ επίπεδο πιστοποίησης νέων τεχνολογιών; Σκοπίμως μάλλον προσπαθούν να υποβάλουν στους συναδέλφους την ιδέα ότι πρόκειται για δύο διαδικασίες απολύτως συγκρίσιμες. Ψεύδονται όμως. Και αυτό γιατί η πρώτη αφορούσε την επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες η οποία –σύμφωνα με το νόμο- μπορούσε να γίνει μέσω των Λυκείων , των Τ.Ε.Ε. αλλά και των ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης,ενώ η δεύτερη είναι διαδικασία πιστοποίησης συγκεκριμένων γνώσεων πάνω στις νέες τεχνολογίες (κάτι σαν το πτυχίο γλωσσομάθεια) που σύμφωνα με το νόμο μπορεί να γίνει μόνο στις έδρες των Α.Ε.Ι και των Τ.Ε.Ι. της χώρας. Και αυτή την απάντηση πήραμε τόσο από το υπουργείο όσο και από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου όταν τους διαβιβάσαμε το αίτημά μας να γίνει η πιστοποίηση στη Κω.
Επειδή κινδυνεύουμε να γράψουμε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μαζί για να απαντήσουμε στους τρεις συναδέλφους θα κλείσουμε με το εξής:
Δεν γνωρίζουμε αν οι τρεις συνάδελφοι «τα τελευταία δέκα χρόνια κατάφεραν να υπερβούν τα κομματικά και παραταξιακά τους αντανακλαστικά» πολύ αμφιβάλλουμε γιατί τότε δεν θα προσέτρεχαν στην τηλεφωνική αναζήτηση της ψήφου κάθε φορά πριν τις εκλογές. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι τον εγωκεντρικό τους εαυτό δεν κατάφεραν να τον υπερβούν.
Ας δούμε λοιπόν τι σύλλογο μας παρέδωσαν:
Είναι αλήθεια ή όχι ότι αναφορικά την οικονομική διαχείριση του συλλόγου δεν εγνώριζε η δεξιά τι ποιεί η αριστερά τους;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι όταν τους ζητήσαμε να μας πληροφορήσουν για τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Δ.Σ. μέσω του ταμείου αλληλοβοήθειας δεν γνώριζαν ούτε το ύψος των δανείων αλλά ούτε και τα ονόματα των συναδέλφων που είχαν πάρει δάνειο;
Είναι αλήθεια ότι τα ποσά των 300€ που στην αρχή μας δήλωσαν ότι πρέπει να απαιτήσουμε βρέθηκε να είναι διπλάσια (600€ και 500€) αργότερα
Είναι αλήθεια ή όχι ότι μας δήλωσαν ότι πρέπει να απαιτήσουμε την επιστροφή δανείου από συναδέλφισσα που αργότερα αποδείχτηκε ότι το είχε αποπληρώσει;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι κανένα παραστατικό ή βιβλίο του συλλόγου δεν καταγράφει τα ποσά και τα δάνεια που το Δ.Σ. έχει χορηγήσει.
Για να εξηγούμαστε δεν υπονοούμε ότι υπεξαιρέθηκαν χρήματα από το σύλλογο εκείνο που ευθέως λέμε είναι εν ονόματι μιας ιδιοκτησιακής αντίληψης για το σύλλογο επικράτησε μια ανοργανωσιά που παρά λίγο να βλάψει οικονομικά το σύλλογο. Κι αυτό γιατί ήταν απολύτως βέβαιοι ότι κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τις πράξεις τις ενέργειες αλλά και τις ισόβιες θέσεις που κατείχαν στο Δ.Σ.
Σχολιάστε