εκλογική προκήρυξη Νοέμβρης 2006

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Υπάρχουν στιγμές που η ιστορία βγάζει περιπαιχτικά τη γλώσσα της σε δεκάδες σχέδια, προβλέψεις, σιγουριές των ειδικών. Στιγμές που το ποτάμι των ανθρώπων στους ανοιχτούς δρόμους, στις ανοιχτές πλατείες ζωγραφίζει με τα δικά του χρώματα τη ζωή. Στιγμές που εμείς οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζήσαμε, ζούμε, διαμορφώσαμε και διαμορφώνουμε. Στιγμές που γράφουμε ιστορία!!!

Οι έξι εβδομάδες που συγκλόνισαν την εκπαίδευση, παραβίασαν αυτό που θεωρούνταν κοινωνικά αδύνατο: Το δικαίωμα δηλαδή να βάζεις το κοινωνικά αναγκαίο, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων πάνω από τους οικονομικούς δείκτες και τη σιδερένια φτέρνα της λιτότητας και της Ε.Ε. Αλλά και το δικαίωμα να υπερασπίζεσαι τη μόρφωση ως καθολικό κοινωνικό αγαθό, ως ένα αγαθό που δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.

Και είμαστε πράγματι νικητές, γιατί:

§ Νομιμοποιήσαμε το αίτημα «να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας», παραδειγματίζοντας όλη την κοινωνία και δείχνοντας την ανάγκη να ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

§ Ξεσκεπάσαμε την πολιτική του φτηνού σχολείου, δείξαμε «πως με τα ψίχουλα» δε γίνεται δωρεάν παιδεία.

§ Αποκαλύψαμε τον αγοραίο χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εστιάσαμε στο περιεχόμενο του σχολείου, καταγγείλαμε το πάρτυ των χορηγών και των εκδοτικών οίκων, την αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και χτίσαμε ήδη σοβαρά αναχώματα που εμποδίζουν, καθυστερούν ή και μπορούν να ανατρέψουν την πλημμυρίδα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων.

§ Κερδίσαμε τη λαϊκή συμπαράσταση, εμποδίσαμε την ανάπτυξη του «κοινωνικού αυτοματισμού», ανοίξαμε μια πραγματική γέφυρα – και τώρα και στο μέλλον – αγωνιστικής επαφής με τους γονείς για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

§ Δημιουργήσαμε περιβάλλον πανεκπαιδευτικού μετώπου και προβάλαμε εικόνες από ένα πραγματικό μέτωπο Παιδείας-Εργασίας που θα συγκρουστεί με την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική για να την ανατρέψει – σε όφελος των μορφωτικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

§ Αναδείξαμε τη συλλογική μας εμπειρία ως αγωνιστικό πρότυπο: Ενάντια σε λογικές εκλογικής εξαργύρωσης , αποδείξαμε πως πολιτικά επικίνδυνος, ικανός να νικήσεις γίνεσαι στους δρόμους του αγώνα, συνειδήσεις αλλάζεις στα ταξίδια ανατροπής, η απελευθερωτική αντίληψη ή θα γίνεται κτήμα των ανθρώπων και θα γράφεται στους δικούς τους αγώνες, ή δεν θα υπάρχει.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Είναι φανερό πως ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική δεν είναι μάχη μιας ριξιάς. Σήμερα, που ο αγώνας μας αλλάζει μορφή, πρέπει να θυμηθούμε πως τα μεγάλα απεργιακά γεγονότα καθορίζουν το αποτέλεσμά τους αρκετό καιρό αργότερα. Οι συσχετισμοί δύναμης αλλάζουν από τις απεργίες, αλλά δεν παγιώνονται.

Όλα δείχνουν πως, πατώντας στην συγκλονιστική εμπειρία του αγώνα μας, πρέπει τώρα να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Απαιτείται διάρκεια, σχέδιο, επιμονή, τακτική και στρατηγική οργάνωση. Ο αγώνας μας θα καταγράψει και φάσεις κορύφωσης και περιόδους ανασύνταξης, σίγουρα όμως η αναμέτρηση θα είναι σκληρή και παρατεταμένη.

Κυρίαρχο συμπέρασμα, από όλα όσα θα κρατήσουμε για τη συνέχεια του αγώνα, είναι πως ένα τέτοιο κίνημα που αναπτύχθηκε ανεξάρτητο, ταξικό, ανατρεπτικό, αποτελεί τελικά τη μόνη αντιπολίτευση στο στημένο σκηνικό της συναίνεσης και της υποταγής. Στους δικούς μας αγώνες πρέπει να στηριχθούμε, χωρίς αυταπάτες, η δε οικοδόμηση του πανεργατικού και πανεκπαιδευτικού μετώπου των ίδιων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων αποτελεί τη μόνη πολιτικά επικίνδυνη απάντηση απέναντι στο αντιδραστικό μπλοκ εξουσίας και τα σχέδιά του, τη μόνη ελπίδα για νίκες και κατακτήσεις.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

* Να ενισχύσει το δίκτυο αγωνιστικής συνεύρεσης με όλους τους χώρους εκπαιδευτικών και εργαζομένων.
* Να δώσει το παρών στα μεγάλα ραντεβού του πανεκπαιδευτικού μετώπου (αναθεώρηση άρθρου 16) και να είναι το πραγματικό και αποφασιστικό κύτταρο των αγώνων του κλάδου με ενισχυμένο το ρόλο των Γενικών Συνελεύσεων και των επιτροπών αγώνα ως κεκτημένη πια κουλτούρα του αγώνα μας.
* Να συνεχίσει την οικοδόμηση της συνεργασίας με τους γονείς, που άνοιξε με την απεργία, δίνοντάς της μονιμότερα χαρακτηριστικά.
* Να μπλοκάρει στην πράξη, και με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, όλα τα διοικητικά ελεγχόμενα προγράμματα που εισάγουν στο σχολείο τους χορηγούς, την ευέλικτη ζώνη, τη λογική της αγοράς και τις λογικές του ανταγωνισμού μεταξύ σχολείων και συναδέλφων.
* Να οργανώσει τη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης όλων των συναδέλφων για την κριτική γύρω από τα νέα βιβλία και την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που ανακύπτουν από το περιεχόμενό τους και την έκταση της ύλης. Να συντονίσει τη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη εναλλακτικού διδακτικού υλικού από τη μάχιμη εκπαίδευση.
* Να αντισταθεί και βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, τον εκφοβισμό των συναδέλφων, την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
* Να αντισταθεί στην προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης να ταχθεί ασυμβίβαστα στον αγώνα για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο και την αποφασιστική ενίσχυση του συλλόγου διδασκόντων.
* Να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια της απεργίας, απέναντι σε λογικές συκοφάντησης, συνθηκολόγησης και δημιουργίας εντατικού – εξοντωτικού σχολικού περιβάλλοντος.
* Για ένα σύλλογο που θα δίνει μεγαλύτερη ορμή στην ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ταξική συνδικαλιστική δράση, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κινήματος που θα χρωματίσει το μέλλον και θα συγκροτεί ένα ευρύτερο ρεύμα ρήξεων και ανατροπών απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις και την πολιτική τους.

Δίνουμε τη μάχη

για ένα Σύλλογο που ενώνει, σκέφτεται, αγωνίζεται

ενισχύουμε το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 • Αλεξούδη Τζένη – 6ο & 2ο Δημ. Σχ. Κω (Ωρομίσθια)
  Δένη Σοφία – Ν/Γ Κεφάλου
  Ζεστού Ξανθή – 3ο Δημ. Σχ. Κω
  Καραγκούνη Βάσω – 7ο Δημ. Σχ. Κω
  Κολίτσα Χρυσούλα – 4ο Ν/Γ Κω
  Μαλέας Σάββας – Δημ. Σχ. Ζηπαρίου
  Μπόμπολη Δέσποινα – Δημ. Σχ. Καρδάμαινας
  Νικολάρας Λάμπρος – 6ο Δημ. Σχ. Κω
  Παπατσίμπας Βασίλης – 3ο Δημ. Σχ. Κω
  Χαχάμη Έλσα – 6ο Δημ. Σχ. Κω
 • ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  Ζέα Έφη – 4ο Ν/Γ Κω
  Κόττου Ειρήνη – Ν/Γ Πυλίου
  Μάρου Δέσποινα – 3ο Δημ. Σχ. Κω

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Blog στο WordPress.com.

  ΠΑΝΩ ↑

  Αρέσει σε %d bloggers: