Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο Δ.Σ. του συλλόγου μας, όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές τις 29ης Δεκεμβρίου, με θέμα τη συγκρότησή του σε σώμα. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών «Αλεξικέραυνο» προσήλθε στην συνεδρίαση αυτή με στόχο τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής συζήτησης αποβλέποντας στη συγκρότηση του προεδρείου σε αντιπροσωπευτική βάση εφόσον βέβαια προέκυπτε πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δυνάμεις που συγκροτούν το Δ.Σ. για τις αρχές και τους στόχους του προγράμματος δράσης του νέου Δ.Σ.
Δυστυχώς όμως, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος καμιά ευκαιρία για πολιτική συζήτηση δεν μας δόθηκε. Οι συνάδελφοι της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» οχυρωμένοι πίσω από την ισχνή πλειοψηφία των 17 ψήφων αποφάσισαν και πάλι να μας αποκλείσουν από το προεδρείο. Απέκλεισαν έτσι την αντιπροσώπευση του 50% σχεδόν του συλλόγου στο προεδρείο του Δ.Σ.
Το μοναδικό επιχείρημα που οι συνάδελφοι κατέθεσαν για να στηρίξουν τη στάση τους ήταν ότι το «Αλεξικέραυνο», με την πρόσφατη ανακοίνωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν άφησε περιθώρια συνεννόησης μόνο και μόνο γιατί γράφαμε: «Τα τρία εκλεγμένα μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλεξικέραυνο» όπως πέρυσι, από την ίδια θέση και φέτος, ως απλά μέλη του Δ.Σ. θα βρεθούν μπροστά σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και των συναδέλφων». Οι συνάδελφοι υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας χρησιμοποιώντας τέτοιας ποιότητας προσχηματικά επιχειρήματα. Αν πραγματικά πίστευαν όπως άλλωστε δήλωσαν- ότι το Δ.Σ. θα έπρεπε να συγκροτηθεί σε αντιπροσωπευτική βάση, τι ήταν εκείνο που τους εμπόδιζε να προτείνουν την αντιπροσωπευτική του συγκρότηση; Ας έκαναν αυτό που πίστευαν και ας άφηναν σε μας την ευθύνη της πιθανής άρνησης. Ο φόβος τους όμως ήταν μη τυχόν και αποδεχτούμε μια ενδεχόμενη πρόταση για αντιπροσωπευτική συγκρότηση του προεδρείου:
3 Φόβος, γιατί αντιπροσωπευτικό προεδρείο σήμαινε ότι μια από τις τάσεις (ΔΑΚΕ, ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) που απαρτίζουν την «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» θα έπρεπε να μείνει εκτός αξιωμάτων.
3 Φόβος κυρίως, γιατί γνώριζαν και από την περσινή μας στάση αλλά και από την εν γένει πολιτεία μας ότι τα μικροπαραταξιακά παζάρια γύρω από καρέκλες, θέσεις και αξιώματα είναι έξω και από τη λογική και από την πρακτική μας. Για να είναι δυνατή η αντιπροσωπευτική συγκρότηση του Δ.Σ., οι συνάδελφοι της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» θα έπρεπε να κουβεντιάσουν πολιτικά, να καταθέσουν, ως παράταξη και όχι ως μεμονωμένα άτομα, θέσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου (κάλυψη ύλης, συνταγματική αναθεώρηση, ασφαλιστικό, αξιολόγηση κ.λ.π.). Και αυτό θέλουν να το αποφύγουν γιατί οι πολιτικοί χώροι που εκπροσωπούν δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν πολιτική ταύτιση. Συγκρότησαν μια «Ενιαία» παράταξη με λογική διαχειριστική, με στόχο να ελέγξουν το σύλλογο και να μοιράσουν τα αξιώματα.
Οι συνάδελφοι της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» δε διδάχτηκαν τίποτε από το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα του κλάδου. Θυσιάζουν την αγωνιστική ενότητα που οικοδόμησε ο σύλλογός μας στο βωμό ευκαιριακών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Όποιες όμως πρακτικές κι αν ακολουθήσουν, όπως κι αν πολιτευθούν, το πνεύμα αυτό της ενότητας που έγινε κτήμα κάθε συναδέλφου θα το βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Οι διαχειριστικές λογικές κονιορτοποιούνται όταν έρχονται αντιμέτωπες με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, όταν η πολιτική έρχεται στο προσκήνιο.
Στην ίδια συνεδρίαση το «Αλεξικέραυνο», με αφορμή τα πρόσφατα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αλλά και τις εκκρεμούσες δίκες φοιτητών που συνελήφθησαν κατά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού, κατέθεσε πρόταση καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και συμπαράστασης προς τους διωκόμενους. Αυτό που επακολούθησε ούτε να το προβλέψουμε μπορούσαμε ούτε να το φανταστούμε.
Και αν η συνάδελφος Ψύρη Μαρία, πιστή στις θέσεις και της αρχές της υπερασπιζόμενη την κυβερνητική πολιτική, τάχθηκε ρητά και ξεκάθαρα ενάντια στην φιλοσοφία του κειμένου που καταθέσαμε, τι εμπόδισε τους από την «αριστερά» προερχόμενους να το υιοθετήσουν, όταν μάλιστα δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν με τη φιλοσοφία του; Έτσι ενώ στην αρχή προσπάθησαν να εξαλείψουν από το κείμενο κάθε ενοχλητική προς την κυβέρνηση αναφορά στρογγυλεύοντας τις πολιτικές αιχμές που περιείχε, αργότερα διέκοψαν τη συνεδρίαση αναβάλλοντας τη συζήτηση. Το μόνο επιχείρημα που ψέλλισαν ήταν ότι μια τέτοια απόφαση, ως πρώτη απόφαση του νέου Δ.Σ., θα διαταράξει την ενότητα του συλλόγου. Τότε ας την καταψήφιζαν. Προφανώς η μόνη ενότητα που διαταράσσεται είναι αυτή της παράταξής τους, της οποίας την ασταθή ισορροπία προσπαθούν να διαφυλάξουν.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών «Αλεξικέραυνο» δεν αντιλαμβάνεται το σύλλογο ως πεδίο διαχειριστικών ακροβατισμών. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης που η πρόσφατη απεργιακή μας κινητοποίηση ανέδειξε σε όλο τους το εύρος- γεννιούνται από συγκεκριμένες πολιτικές και η αντίσταση απέναντι σ’ αυτές και τους φορείς τους είναι για μας ο μόνος δρόμος, ώστε να ανατραπεί το νεοφιλελεύθερο σκηνικό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση.
Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε
όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε
στήνουμε θέατρα και σκηνικά
όμως η μοίρα μας πάντα νικά.
και τα σαρώνει και μας σαρώνει
και τους θεατρίνους και το θεατρώνη
υποβολέα και μουσικούς
στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς.
………………………………
και την καρδιά μας ένα σφουγγάρι,
στο δρόμο σέρνεται και στο παζάρι
πίνοντας το αίμα και τη χολή
και του τετράρχη και του ληστή.
Γ. Σεφέρης.
9 Δεκεμβρίου 2006
Σχολιάστε