Τι αλλάζουν με την αναθεώρηση

Τι αλλάζουν :
Ανοίγουν το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ (άρθρο 16)
Το άρθρο 16 του Συντάγματος, ορίζει πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου», ότι «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» και ότι «η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδίκευση παρέχεται από το κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας». Αυτές ακριβώς είναι οι διατάξεις που θέλουν να καταργήσουν. Για πρώτη φορά επιχειρείται να καταλυθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούν μάλιστα υποκριτικά τις φράσεις «μη κρατικά», «μη κερδοσκοπικά» για να συγκαλύψουν την εισβολή των ιδιωτών, των ιδιοκτητών κολλεγίων και «παραρτημάτων» και την επιχείρηση άλωσης του δημόσιου πανεπιστημίου από τις δυνάμεις της αγοράς.
Υπονομεύουν τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώνοντας θεσμικά την ελαστική εργασία και στο δημόσιο (άρθρο 103)
Η αναθεώρηση του 2001, διεύρυνε το καθεστώς πρόσληψης προσωρινών συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο. Σήμερα, προωθούν την «κάλυψη των οργανικών θέσεων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου» που «θα εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία» με «ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τους μόνιμους υπάλληλους». Αυτό σημαίνει ότι ο θεσμός της μονιμότητας θα αντικατασταθεί σταδιακά από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και αργότερα ορισμένου χρόνου. Στην εκπαίδευση, η ωρομισθία και η εργασιακή ομηρία θα παγιωθούν, θα επεκταθούν και θα θέσουν σε δοκιμασία τις σταθερές εργασιακές σχέσεις των «παλιών» μόνιμων εκπαιδευτικών. Η ενότητα και η ομοιογένεια του εκπαιδευτικού σώματος θα κατακερματιστεί, ενώ τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα θα αμφισβητούνται και θα υποσκάπτονται. Το ΠΑΣΟΚ έκανε την αρχή με την αναθεώρηση του 2001. Η ΝΔ, που υποσχόταν προεκλογικά ότι «όλοι οι συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι», τώρα δια στόματος πρωθυπουργού εξαγγέλλει το τέλος της μονιμότητας και κάνει ότι μπορεί ώστε να μετατρέψει όλους τους μόνιμους σε συμβασιούχους !
Θωρακίζουν την πολιτική της λιτότητας απέναντι σε μισθολογικές δικαστικές διεκδικήσεις (άρθρο 100)
Σήμερα, η αντισυνταγματικότητα ενός νόμου ελέγχεται από κάθε δικαστήριο. Πρόκειται για το νομικό σύστημα του «διάχυτου ελέγχου» : όποιο δικαστήριο κρίνει ένα νόμο αντισυνταγματικό, δεν τον εφαρμόζει. Με βάση αυτό το σύστημα, υπήρξαν περιπτώσεις, έστω και σπάνια, όπου δικαστήρια υπεράσπισαν τους εργαζόμενους από αντισυνταγματικά νομοθετήματα και πήραν αποφάσεις που ενόχλησαν ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις (βλ. μισθολογικές διεκδικήσεις μισθωτών και συνταξιούχων, επιστροφή κρατήσεων, αναδρομικά, ΛΑΦΚΑ, οικογενειακό επίδομα, κλπ). Με τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση θα ελέγχει απόλυτα και με συγκεντρωτικό τρόπο τη δικαστική εξουσία, θα αποτρέπει δικαστικές αποφάσεις που θα αμφισβητούν τα νομοθετήματά της ως αντισυνταγματικά.
Θα συρρικνώσει έτσι το δικαίωμα κάθε πολίτη να αναζητά δικαστική προστασία από κυβερνητικές αδικίες και παραβιάσεις των δικαιωμάτων του και θα επιβάλλει στενό και άμεσο έλεγχο σε κάθε απόφαση που έχει σχέση με την πολιτική λιτότητας.
Προωθούν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων (άρθρα 24 και 117)
Ανοίγει ο δρόμος για την ευρεία αλλαγή χρήσης της γης, επιχειρείται ο διαχωρισμός δασών και δασικών εκτάσεων, η επέκταση του πολεοδομικού σχεδιασμού και σε δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι καταπατητές μέχρι το 1975.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s