Μεξικό-Οαχάκα

Οαχάκα: Νοτιοανατολικό Μεξικό.
Φυσικός πλούτος: βιοποικιλότητα, ουράνιο, ορυκτά και μέταλλα χρήσιμα στην αεροναυτική και τις νέες τεχνολογίες.
Γεωπολιτική θέση : Εξαιρετικά στρατηγική. Ο Ισθμός του Τεουαντεπέκ, το πλέον στενό σημείο ανάμεσα στους δύο ωκεανούς μετά την διώρυγα του Παναμά, βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια.
Οαχάκα: 3.500.000 κάτοικοι, το 60% ιθαγενείς και φτωχοί.
oaxaka.jpg
Οαχάκα: Κυβερνήτης από το 2004 ο ακροδεξιός Ουλίσες Ρουίς («εκλεγμένος» με νοθεία), προσωποποίηση ενός συστήματος βαρβαρότητας, καταστολής, διαφθοράς και απόλυτης υποταγής στα συμφέροντα επιχειρήσεων, μεξικάνικων και πολυεθνικών.
Οαχάκα, Μάης – Οκτώβρης 2006 : Η βάρβαρη καταστολή, από την πολιτειακή αστυνομία, του κινήματος των δασκάλων της Οαχάκα, οδηγεί σε μία παλλαϊκή εξέγερση. Κοινωνικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλογικότητες, σωματεία, συνδικάτα, ιθαγενικές κοινότητες, συλλογικότητες νέων, όλος ο λαός της Οαχάκα ξεσηκώνεται με κοινό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα να φύγει ο κυβερνήτης Ουλίσες Ρουίς και η διεφθαρμένη κυβέρνησή του.
Επί πέντε μήνες οι δάσκαλοι και ο λαός της Οαχάκα κρατάνε την πόλη στα χέρια τους. Καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ελέγχουν την πρόσβαση στην πόλη, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων, αποτρέπουν τις επιθέσεις της πολιτειακής αστυνομίας.
Ιδρύουν την Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα (APPO), κυρίαρχο όργανο του αγώνα τους και πρόπλασμα μιας μορφής εναλλακτικής διακυβέρνησης. Οριζόντιας και αμεσοδημοκρατικής με εκπροσώπους εναλλασσόμενους και ανακλητούς.
Ο κυβερνήτης της Οαχάκα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού, αντιμέτωποι με ένα παλλαϊκό κίνημα, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί Κομούνα της Οαχάκα, επιχειρούν με όλα τα μέσα να το διαβάλλουν, να το διασπάσουν, να το εξαγοράσουν.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση εξαπολύουν ένα βρώμικο πόλεμο ενάντια στην APPO.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s