εικονικές αυξήσεις σε μισθούς πείνας

Με αφορμή συζητήσεις τόσο για το πραγματικό ύψος των αυξήσεων στους μισθούς του 2007 όσο και για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου, που μας παρακρατείται κάθε μήνα (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών Φ.Μ.Υ.) θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Υποτίθεται ότι το 2007, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα κινηθούν πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό που σύμφωνα με την κυβέρνηση κινείται στο 3%. Το πραγματικό ποσοστό της μηνιαίας αύξησης – για το 1ο εξάμηνο του 2007- θα κινηθεί γύρω στο 0,75% για τους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31/12/1992) και γύρω στο 0,60% για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993). Αυτό θα συμβεί γιατί εκτός της αύξησης του 3,5% -στο βασικό μισθό και στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης- που θα πάρουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από 1/1/07 θα προστεθεί στο μισθό μας και η πρώτη δόση (17,5€ μεικτά) του επιδόματος των 105€, που κερδίσαμε με την απεργία μας.

Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ


Είναι κοινός τόπος ότι ο επίσημος πληθωρισμός, όπως καθορίζεται νομότυπα από το καλάθι του καταναλωτή, δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό πληθωρισμό, αντιθέτως υπολείπεται σημαντικά. Oι εργαζόμενοι δικαιολογημένα αγανακτούν, διαπιστώνοντας ότι αποτελούν θύματα μιας ανερυθρίαστης πολιτικής απάτης: ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 3%, όταν τα πάντα, για τον απλό εργαζόμενο, ακριβαίνουν με πολλαπλάσιους ρυθμούς και το πραγματικό κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί στα ύψη; Αυτός όμως ο φανταστικός αριθμός, ο επίσημος πληθωρισμός, επηρεάζει με δραματικό τρόπο το εισόδημά μας. Έτσι οι μισθολογικές αυξήσεις και οι φορολογικές αναπροσαρμογές υπολείπονται του πραγματικού πληθωρισμού με αποτέλεσμα το εισόδημα των νοικοκυριών να είναι κάθε χρόνο όλο και μικρότερο.


Η ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Ακόμα και αυτή γελοία αύξηση, που σε απόλυτες τιμές αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1,5€ την ημέρα, στην πραγματικότητα θα εξανεμισθεί πολύ γρήγορα, γιατί είναι αποτέλεσμα της επιδοματικής πολιτικής που εδώ και χρόνια ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ροκανίζοντας αργά και σταθερά την αγοραστική δύναμη των μισθών μας. Τα επιδόματα μένοντας σταθερά και αναλλοίωτα στο χρόνο, καθώς δεν υπόκεινται στις ετήσιες «αυξήσεις» της εισοδηματικής πολιτικής, χάνουν σημαντικό μέρος της αξίας τους και σταδιακά εξανεμίζονται. Έτσι και αυτό το περίφημο επίδομα των 105€-ειδικό επίδομα προετοιμασίας, όπως ονομάστηκε- μέχρις ότου ενσωματωθεί στο τέλος του 2009, από δόση σε δόση, ολόκληρο στο μισθό μας θα έχει απολέσει πάνω από το μισό της αγοραστικής του αξίας.


Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Ή ΠΩΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με βάση τον πληθωρισμό, έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, καθώς η όποια ονομαστική αύξηση εξανεμίζεται και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη οικονομική τους κατάσταση. Έτσι, για παράδειγμα, τα όποια φορολογικά «κέρδη» των μισθωτών με παιδιά θα εξανεμισθούν καθώς χρόνο με το χρόνο και οι ελάχιστες εισοδηματικές αυξήσεις θα μετατοπίζουν τους φορολογούμενους προς ανώτερα φορολογικά κλιμάκια. Οι ολοκληρωτικά χαμένοι όμως της φορολογικής πολιτικής του 2007 είναι οι άγαμοι και έγγαμοι χωρίς παιδιά. Οι αλλαγές που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στις φορολογικές κλίμακες με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δεν φαίνεται να είναι αρκετές για τους άγαμους και έγγαμους χωρίς παιδιά, ώστε από 1/1/2007 να δουν τις ονομαστικές αυξήσεις να μετουσιώνονται σε πραγματικές για την τσέπη τους. Όσοι δηλώσουν εισοδήματα από 12.000€ ως 24.000€ θα διαπιστώσουν «ψαλιδισμένες» φορολογικές ελαφρύνσεις, και αυτό γιατί από 1/1/2007 τα 1.000€ εισόδημα που αφορούν το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000€ ως 13.000€ θα φορολογούνται με συντελεστή 29% και όχι με 15% που ίσχυε για το 2006.

Κοντά σ’ αυτά, αν κανείς προσθέσει την προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό του 2007 αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 2,3 δις ευρώ αντιλαμβάνεται ότι οι μισθωτοί υφίστανται τη μεγαλύτερη εισοδηματική αφαίμαξη στο στάδιο της κατανάλωσης: όταν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, όταν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κλπ.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


Στις μισθολογικές καταστάσεις του Μαρτίου πολλοί συνάδελφοι παρατήρησαν ότι αυξήθηκε η παρακράτηση φόρου (Φ.Μ.Υ.) που τους έγινε χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει μεταβολή (αύξηση ακαθάριστων αποδοχών) στο μισθό τους. Αποτέλεσμα ήταν να πάρουν από 15 ως και 50 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Επειδή πρόκειται για εξόφθαλμα λανθασμένο υπολογισμό του Φ.Μ.Υ, που μετά τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων ελπίζουμε να διορθωθεί στα εκκαθαριστικά του Απριλίου, καλό είναι να γνωρίζουμε πως γίνεται αυτός ο υπολογισμός, για να έχουμε όλοι την δυνατότητα ελέγχου των εκκαθαριστικών, που λαμβάνουμε κάθε μήνα:


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Φ.Μ.Υ

Έστω άγαμος μισθωτός που λαμβάνει τον Ιανουάριο του 2007 ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ και ότι οι κρατήσεις του υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων κ.τ.λ. ανέρχονται σε 150€ το μήνα. Ο φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί το μήνα Ιανουάριο από τις μηνιαίες αποδοχές του μισθωτού αυτού θα υπολογισθεί ως εξής :

αθάριστες Αποδοχές

1.100,00€

ΜΕΙΟΝ οι κρατήσεις για τα ταμεία (εκτός Φ.Μ.Υ.)

-150,00€

Καθαρές μηνιαίες αποδοχές

950,00€

Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 950 Χ 14 (12 μισθοί συν δώρα συν επίδομα αδείας)

13.300,00€

ΜΕΙΟΝ 12000€ που είναι το αφορολόγητο για τον άγαμο*

1.300,00€

Ετήσιος φόρος: 1300 X 29% (φορολογικός συντελεστής)

337,00€

Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης 337 Χ1,5%

5.05€

Ετήσιος φόρος μετά τη μείωση: 337-5.05

331,95€

Μηνιαίος παρακρατούμενος φόρος (Φ.Μ.Υ.) 331,95: 14

23,71€

* το αφορολόγητο ποσό των 12.000€ αυξάνεται σε 13.000€ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, σε 14.000€ εάν έχει δύο παιδιά, σε 22.000€ αν έχει τρία παιδιά και κατά 1.000€ για κάθε παιδί πέραν των τριών.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ενόψη της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων ελέγξτε αν η βεβαίωση αποδοχών που μας χορηγεί η υπηρεσία είναι σωστή: Το ποσό του φόρου που αναλογεί προκύπτει αν διαιρέσουμε τον παρακρατούμενο φόρο με τον συντελεστή 0,985.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007

Κατεβάστε το αρχείο Μισθοδοσία 2007.xls DivShare File – apodoxes_2007.xls, συμπληρώστε το βασικό σας
μισθό στο αντίστοιχο κουτάκι και δείτε πως διαμορφώνεται η μισθοδοσία
σας για το Α’ εξάμηνο του 2007. Βρείτε το Βασικό μισθό που αντιστοιχεί
στο μισθολογικό σας κλιμάκιο κατεβάζοντας το αρχείο Bασικοί μισθοί
2007.xls DivShare File – vasikos_2007.xls

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Για να δείτε πως θα διαμορφωθεί ο μισθός σας το Β’ εξάμηνο του 2007
αυξήστε το επίδομα προετοιμασίας στα 35 ευρώ (δύο δόσεις 17,5+17,5=35
ευρώ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: