έξι μήνες απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

  ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 • Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι εξαιτίας του απαράδεκτου τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων τους. Απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ίδιο το κράτος, αιχμάλωτοι ενός ιδιότυπου καθεστώτος ομηρίας. Σαν να μην έφτανε αυτό κανείς τους δεν έχει κληθεί για να υπογράψει την απαιτούμενη σύμβαση με το Υπουργείο Παιδείας για να μην έχει την δυνατότητα να ασκήσει τα ελάχιστα έστω δικαιώματα που αυτή του εξασφαλίζει.
 • Είναι οι συνάδελφοι της διπλανής τάξης, που σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, χωρίς καμιά εργασιακή κατοχύρωση και απλήρωτοι για έκτο σχεδόν μήνα, περιπλανώνται με ελαστικά ωράρια σε δυο και τρεις δουλειές για την πενιχρή αμοιβή των 7ευρώ την ώρα. Είναι εκπαιδευτικοί που πολλοί έχουν αποφοιτήσει εδώ και δέκα- δεκαπέντε χρόνια και τώρα βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο ζώντας με το άγχος της επόμενης σύμβασης.
  • Εργασιακές σχέσεις …γαλέρας και στην εκπαίδευση !
 • Η από χρόνο σε χρόνο συρρίκνωση του αριθμού των αναπληρωτών και αντιστοίχως η μεγάλη αύξηση του θεσμού των ωρομισθίων οδηγεί στην ανατροπή κάθε κατακτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις και στην εκπαίδευση και τη διαμόρφωση μιας νέας, μαύρης, εργασιακής πραγματικότητας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επέκτασης και στην εκπαίδευση της μερικής απασχόλησης. Επιδιώκουν μάλιστα, αυτό το μοίρασμα της φτώχειας και τον κατακερματισμό των θέσεων εργασίας να τα εμφανίσουν ως φιλολαϊκή πολιτική που τάχα καταπολεμά την ανεργία! Όλα αυτά κινούνται στη λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους της εκπαίδευσης για ένα σχολείο φτηνό και ευέλικτο αλλά με αδιάφορη την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Φτάνει πια ! Αγώνας τώρα!
 • Οι προηγούμενες γενιές των αδιόριστων εκπαιδευτικών κέρδισαν με το σπαθί τους, μέσα από σκληρούς αγώνες την πρόσληψη και τη μονιμοποίησή τους, τις σταθερές εργασιακές σχέσεις που έχουν σαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί σήμερα. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να γίνονται κινητοποιήσεις που έχουν ως κύριο αίτημά την καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων. Την Τετάρτη 14 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Οι συγκεντρωμένοι, μαζί με αντιπροσωπεία της Δ.Ο.Ε., ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Από την ηγεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. δεν επέδειξε κανείς ενδιαφέρον να δεχτεί τους απλήρωτους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, και να δώσει λύση στο πρόβλημά τους. Για το λόγο αυτό καθορίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ, την Παρασκευή 23 Μάρτη και ώρα 11:30 π.μ. για να απαιτήθουν ουσιαστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ.
 • Την ώρα που κόντρα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιλέγει την πολιτική της εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες ωρομίσθιους και αναπληρωτές, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρό του την ανατροπή της μαύρης εργασιακής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο δημόσιο σχολείο.
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα χιλιάδες πραγματικά κενά.
  • Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή – ωρομίσθιου και αντικατάσταση τους με μόνιμους διορισμούς.
  • Να πληρωθούν τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι

  3 σκέψεις σχετικά με το “έξι μήνες απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

  Add yours

  1. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 28/3/07

   Aθήνα 23/3/2007
   Προς Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28/3/07, την ημέρα της 24ωρης απεργίας, στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας το σύνολο των αιτημάτων μας και με αιχμή τα ζητήματα των ωρομισθίων – παραμένουν απλήρωτοι, έξι μήνες τώρα- και την τροπολογία του ΥΠΕΠΘ, που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας τμημάτων Νηπιαγωγείων στους Ιδιωτικούς και Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
   Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ επιμένουν στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της και επιχειρούν να ακυρώσουν ακόμη και τις ελάχιστες δεσμεύσεις που υποχρεώθηκαν να αναλάβουν κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας.
   Σήμερα που η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε αποφασιστικό σημείο, καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωση στο ΥΠΕΠΘ και στη συνέχεια ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ενωθούμε με τη μεγάλη πανεκπαιδευτική, παλλαϊκή διαδήλωση στις 13:00 στα Προπύλαια.
   ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ

  2. ΑΠΟΦΑΣΗ

   Οι ωρομίσθιοι που μαζευτήκαμε σήμερα αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, απασχολούμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποφασίσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Με απανωτά προβλήματα για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, από το χρόνο έναρξης της Π.Δ.Σ έως την καθυστέρηση στις πληρωμές των εκπαιδευτικών αποφασίζουμε και διεκδικούμε:

   1. Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πληρωθούν και τα χρωστούμενα από την περίοδο 2004-2005.
   2. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας
   3. Πλήρη διαφάνεια στις συνθήκες πρόσληψης των εκπαιδευτικών στην Π.Δ.Σ.
   4. Έγκαιρη εκκίνηση της Π.Δ.Σ. και ενημέρωση γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς
   5. Κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην Π.Δ.Σ (ελάχιστος αριθμός μαθητών για τμήματα, διαγραφές μαθητών μετά από κάποιες απουσίες κλπ).
   6. Ένταξη της Π.Δ.Σ στο κανονικό ωράριο και πλήρη συνεργασία με το σχολείο και τους αντίστοιχους μόνιμους εκπαιδευτικούς

   Μόνοι μας, όμως, δε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Μόνο όλοι μαζί οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και μη, χωρίς να διαχωριζόμαστε σε αναπληρωτές, ωρομίσθιους, Π.Δ.Σ, κ.α., όπως θέλουν και οι κυβερνήσεις που προωθούν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, ενισχύοντας τα σωματεία, τις ΕΛΜΕ, συμμετέχοντας μαζικά στις συλλογικές διαδικασίες. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ.

   Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα δούμε ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική στην εκπαίδευση και διεκδικούμε:
   • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών από την επετηρίδα για κάλυψη των αναγκών και όχι κάλυψή τους με αναπληρωτές και ωρομισθίους και διαιώνιση της αβεβαιότητας των εκπαιδευτικών

   Σ’ αυτά τα πλαίσια συναντηθήκαμε στις 18 Μαρτίου 2007 και καταλήξαμε σε:

   • Παράσταση στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ, την Τρίτη 20 Μαρτίου, θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα
   • Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις Β΄βάθμιας εκπαίδευσης μαζί με τις ΕΛΜΕ, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, στη διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 12:30 μ.μ. και τη Δευτέρα 2 Απριλίου στη διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα, με κύριο θέμα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
   • Νέα Γ.Σ. την Κυριακή 29 Απριλίου στα γραφεία της Α΄ ΕΛΜΕ (Προξένου Κορομηλά 51, 3ος όροφος) στις 6μ.μ.
   Όλα τα παραπάνω για να γίνουν και να έχουν νόημα και αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι μαζικά. Γι’ αυτό και το συντονιστικό όργανο θα πρέπει να ενημερώσει τους υπόλοιπους ωρομίσθιους, οργανώνοντας εξορμήσεις σε σχολεία και καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε κοινή δράση με βάση τις παραπάνω αποφάσεις.
   Με δεδομένη την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας από την κυβέρνηση, αλλά και την αδιαφορία της για γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, ώστε μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και μαζί με όλο το λαό να αντισταθούμε στην πολιτική αυτή και να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία, Δημόσια και Δωρεάν για όλους σε όλες τις βαθμίδες.
   Νέα Γ.Σ. την Κυριακή 29 Απριλίου στα γραφεία της Α΄ ΕΛΜΕ (Προξένου Κορομηλά 51, 3ος όροφος) στις 6μ.μ.

   Συνέλευση Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών

   ΚΑΛΕΣΜΑ

   ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β΄βάθμιας ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:30 μ.μ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β΄βάθμιας ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
   ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ:

   • Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
   • Α΄ , Γ΄ , Δ΄ , Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σας

  3. ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
   ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ-ΜΟΝΙΜΩΝ

   ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

   • ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, 12:30 μ.μ.
   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

   • ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 12.30 μ.μ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΑΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

   • Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

   • Α΄ , Γ΄ , Δ΄ , Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

   Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σας

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Blog στο WordPress.com.

  ΠΑΝΩ ↑

  Αρέσει σε %d bloggers: