δήλωση – καταγγελία του Κώστα Τουλγαρίδη για την οδηγία της ΔΟΕ περί μη συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες των ωρομισθίων

ΠΡΟΣ: • ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΚΟΙΝ: ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι διακινήθηκε από το δίκτυο της Ομοσπονδίας, προς τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, έγγραφο, με ημερομηνία 7/5, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου και του Γραμματέα της ΔΟΕ, με το οποίο δίνονται οδηγίες για τη διεξαγωγή των εκλογών στους συλλόγους για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της 76ης Γ.Σ. της ΔΟΕ, ενώ μια από αυτές επιχειρεί να στρέψει τους συλλόγους σε αποκλεισμό των ωρομισθίων από τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες!
Η συγκεκριμένη οδηγία αποτελεί μια κατάπτυστη ενέργεια του προεδρείου της ΔΟΕ που συνιστά ωμό συνδικαλιστικό πραξικόπημα, αφού:
1. Δε συζητήθηκε ποτέ σε καμιά τυπική ή άτυπη διαδικασία του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ούτε τέθηκε υπόψιν όλων των μελών του πριν τη δημοσιοποίηση του εγγράφου. Αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια που δε δεσμεύει την Ομοσπονδία, αντίθετα εκθέτει κάθε μέλος του Δ.Σ που σιωπά καλύπτει ή ανέχεται το συνδικαλιστικό μεσαίωνα που διαμορφώνει μια τέτοια στάση.
2. Ενέχεται στην ωμή παραβίαση του καταστατικού των πρωτοβάθμιων συλλόγων, αλλά κυρίως στην παραβίαση του καταστατικού της ίδιας της ΔΟΕ που στο άρθρο 4 αναφέρει σαφώς πως η ΔΟΕ αποτελείται «…από συλλόγους που έχουν μέλη τους δασκάλους και νηπιαγωγούς και όποιους άλλους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
3. Αγνοεί πως δεκάδες σύλλογοι εδώ και χρόνια πράττουν το αυτονόητο: εγγράφουν ως μέλη τους με πλήρη δικαιώματα τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και λαμβάνουν μέρος σε όλες τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες και τις εκλογικές διαδικασίες.
4. Αγνοεί πως το ζήτημα της συμμετοχής των ωρομισθίων στις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων των Γ.Σ. του κλάδου, λύθηκε ντε φάκτο στο προηγούμενη ( 75η) Γ.Σ. όπου οι ωρομίσθιοι όχι μόνο ψήφισαν στις εκλογές των συλλόγων, αλλά ήταν και υποψήφιοι αντιπρόσωποι, εκλέχτηκαν και συμμετείχαν ως αντιπρόσωποι στο συνέδριο, τοποθετήθηκαν στις διαδικασίες του, ψήφισαν και ήταν υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ! Τα πρακτικά και τα ντοκουμέντα της 75ης Γ.Σ. επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι σύλλογοι εκπαιδευτικών δεν οφείλουν παρά να αγνοήσουν την παραπάνω οδηγία και να προχωρήσουν σε κάλεσμα προς τους ωρομίσθιους για μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες. Να παλέψουν για τη συσπείρωση αυτών των συναδέλφων γύρω από το συνδικάτο και να πρωτοστατήσουν στην ανάδειξη και διεκδίκηση όλων των προβλημάτων της ελαστικής εργασίας (από την συνδικαλιστική τους ένταξη, την καταβολή των δεδουλευμένων, τα ένσημα, τις αυθαιρεσίες, τις μεσαιωνικές συμβάσεις, μέχρι το δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά)
Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι μπορούν και πρέπει να πάρουν μέρος στις Γ.Σ των συλλόγων, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όπου υπάρχουν προσκόμματα να βάλουν εκεί στο σώμα το ζήτημα της οριστικής εγγραφής τους.
Το Δ.Σ της ΔΟΕ οφείλει να αποσύρει αμέσως την κατάπτυστη οδηγία, αλλιώς μαζί με τις παρατάξεις που σιωπηλά τη στηρίζουν, θα φέρει την ευθύνη για κάθε περίπτωση πραξικοπηματικού αποκλεισμού συναδέλφων από το ιστορικό δικαίωμα της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα τους! Το τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που εγείρεται είναι τελικά αν ο εργασιακός μεσαίωνας, η ελαστική και μαύρη εργασία που προωθείται από την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, βρίσκει Εφιάλτες μέσα στον κλάδο!
Ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα κρίνει τελικά τη φυσιογνωμία και το ρόλο των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά κυρίως το αν θα μπορέσουν τα υπάρχοντα συνδικάτα, με τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους, να εκφράσουν τη νέα βάρδια της εργασιακής περιπλάνησης, στον αγώνα για διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ή αν τελικά θα μας οδηγήσουν στον κατακερματισμό τη διάσπαση, την υποταγή και την ήττα.
Και επειδή το εκπαιδευτικό κίνημα, στο όνομα των αγώνων που δίνει για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά, δε θα επιτρέψει τελικά σε κανέναν να διαχειρίζεται με ασέβεια δικαιώματα δεκάδων χρόνων και να κλείνει την πόρτα του συνδικάτου στους συναδέλφους εκείνους που, με ζωή-δουλειά σε δόσεις, αναπνέουν κιμωλία στη διπλανή μας τάξη, κάνουμε σαφές πως: Όποια απόπειρα μερικού ή ολικού αποκλεισμού των ωρομισθίων από την 76Η Γ.Σ. της ΔΟΕ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!! Είναι πολύ γελασμένοι όσοι απεργάζονται τέτοια σχέδια. Όπως και στο προηγούμενο συνέδριο ο εργασιακός και συνδικαλιστικός μεσαίωνας θα μας βρουν μπροστά τους!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ύστερα από τη δήλωση – καταγγελία μου της οδηγίας της ΔΟΕ για την εκλογική διαδικασία του συνεδρίου της, το θέμα συζητήθηκε ξανά στο Δ.Σ. της ΔΟΕ σήμερα 16/5/07. Εκεί αντί να ανακαλέσουν την κατάπτυστη και αντικαταστατική οδηγία αποκλεισμού των ωρομισθίων, ανερυθρίαστα παρείχαν πλήρη κάλυψη σ΄ αυτή η πλειοψηφία του Δ.Σ. και οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ!!! Επιβεβαίωσαν έτσι την ταύτισή τους στην ουσιαστική αποδοχή και αδιαφορία τους για το πιο «πονεμένο» και διευρυνόμενο κομμάτι της μαύρης εργασίας στην εκπαίδευση, που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη συνδικαλιστικής κάλυψης.
Είναι λοιπόν αναγκαίο, οι σύλλογοι, ακόμα πιο εντατικά να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν την μαζική και ισότιμη συμμετοχή των ωρομισθίων στις Γ.Σ. και τις εκλογές των συλλόγων, τσαλακώνοντας στην πράξη την εν λόγω οδηγία της πλειοψηφίας, όπως αναφέρω και στην αρχική μου δήλωση.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ
Εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Π.Ε.

3 σκέψεις σχετικά με το “δήλωση – καταγγελία του Κώστα Τουλγαρίδη για την οδηγία της ΔΟΕ περί μη συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες των ωρομισθίων

Add yours

 1. ΑΡΑΓΕ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο Κ.ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ , ΕΙΝΑΙ ΚΦΑ.
  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΟΧΙ.
  ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ;

 2. johnpaul@
  νομίζω ότι είναι γνωστό.
  Ο Κ . Τουλγαρίδης είναι ΠΕ11 που ανήκει-διδάσκει στην πρωτοβάθμια και βρίσκεται στο ΔΣ της ΔΟΕ(η ΔΟΕ αποτελείται «…από συλλόγους που έχουν μέλη τους δασκάλους και νηπιαγωγούς και όποιους άλλους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης») σαν εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων.
  Η εκπροσώπηση των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΔΟΕ και η στάση του εκπροσώπου, αποφασίζεται, κρίνεται και ελέγχεται από συλλογικές διαδικασίες.
  · Η Θητεία του εκπροσώπου είναι κατά βάση μονοετής και με περιοδικότητα.
  http://www.paremvasis.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: