προσχολική αγωγή – τι προβλέπει το άρθρο 32 του υπό ψήφιση νόμου

Σχέδιο νόμου με τίτλο: «Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης και φορέων εποπτείας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις», έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Το σχέδιο περιέχει ρυθμίσεις και για μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν το Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το Ινστιτούτο Νεολαίας, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία Αθηνών, την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.

  Αρθρο 32
  Θέματα Νηπιαγωγείων
 • 1. Το σχολικό έτος 2007-2008 δύνανται να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα, για τη φοίτηση στην προσχολική αγωγή των νηπίων που έχουν εγγραφεί και φιλοξενηθεί σε αυτούς κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2007 ηλικία πέντε ετών.
 • 2. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι νηπιαγωγοί του ν.1566/1285 (ΦΕΚ 167 Α’). Οι ανωτέρω νηπιαγωγοί ανήκουν στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων.
 • 3. Τα θέματα σχετικά με την έναρξη και λήξη σχολικού και διδακτικού έτους, τις διακοπές και εορτές, την παρεχόμενη προσχολική αγωγή και τα διδασκόμενα μαθήματα, το εβδομαδιαίο και ωρολόγιο πρόγραμμα διέπονται από τις διατάξεις για τα δημόσια νηπιαγωγεία. Η εκπαιδευτική λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα λειτουργίας και εποπτείας των τμημάτων αυτών.
 • 4. Η λειτουργία του τμήματος νηπιαγωγείου στον παιδικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, διέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.
 • ____________________________________________________________________
  Τι προβλέπει το σχετικό άρθρο 32 του υπό ψήφιση νόμου:

  Τα τμήματα των νηπιαγωγείων που θα ιδρύονται από τους Δήμους και τον Ιδιωτικό τομέα, θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.
  Αυτό σημαίνει ότι θα διδάσκουν νηπιαγωγοί ( του ν. 1566) (και όχι βρεφονηπιοκόμοι) οι οποίοι, όμως, θα προσλαμβάνονται και θα αμείβονται από τους δήμους, ……. ενώ τα Τμήματα θα ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας . Θα έχουμε νηπιαγωγούς 2 ή 3 ταχυτήτων.
  Ποιος όμως θα είναι Προϊστάμενος στην υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση;
  Το Δημόσιο ή οι Δήμοι και οι Ιδιώτες;
  Ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι προφανής: Κτύπημα της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Απέτυχε με το άρθρο 16 , δρομολογεί τώρα το χτύπημα της προσχολικής Αγωγής και έπεται συνέχεια
  Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς καθώς για άλλη μια φορά θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να «αγοράσουν» υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών τους, με τιμοκατάλογο Ιδιωτών !!!
  Επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα έχουν και τα παιδιά μικρότερων ηλικιών. Θέμα ανέγερσης νέων αιθουσών στο Δημόσιο , δεν τίθεται , οι Δήμοι είναι σε σύγχυση , το Δημόσιο ολιγωρεί και οι ανάγκες της υποχρεωτικής εγγραφής των πεντάχρονων θα αντιμετωπιστεί «κόβοντας» θέσεις από τα προνήπια. Θα έχουμε κληρώσεις και αποκλεισμό νηπίων από τη σχολική διαδικασία.
  Στην τροπολογία, μάλιστα, δεν αναφέρεται αν το μέτρο αυτό θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα .
  Θεωρούνται δικαιολογημένοι , λοιπόν, οι φόβοι του εκπαιδευτικού κινήματος, οι φόβοι όλων μας, ότι επιχειρείται από το «παράθυρο» το πέρασμα της προσχολικής αγωγής στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες, αφού ενισχύεται με το «κερασάκι στην τούρτα», που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό τομέα, ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.!!!!!
  Κανέναν δεν εξυπηρετεί το συγκεκριμένο άρθρο. Ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους Γονείς , ούτε αναβαθμίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση….

 • Η Κυβέρνηση κάνει το δώρο αυτό στους σχολάρχες και τους Δήμους και θα ανοίξει σε ορισμένους δημάρχους η όρεξη για τη λειτουργία ακόμη και δημοτικών σχολείων.
 • 2 σκέψεις σχετικά με το “προσχολική αγωγή – τι προβλέπει το άρθρο 32 του υπό ψήφιση νόμου

  Add yours

  1. Καλημέρα σας. Έχω ένα παιδί ηλικίας 4 ετών και 6 μηνών (Γεννημένος 11/11/2002), το οποίο πηγαίνει στ δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό. Το παιδί μου έχει πρόβλημα στην ομιλία και κάνει 3 φορές την εβδομάδα λογοθεραπεία. Μας έστειλαν λοιπόν επιστολή από τον σταθμό σχετικά με το άρθρο που προαναφέρατε. Η παιδοψυχολόγος μας έχει πει ότι το παιδί δεν μπορεί ακόμα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του νηπιαγωγείου και ότι θα ήταν καλύτερο να κάνει τη τάξη του νηπιαγωγείου 2 φορές. Με την αλλαγή αυτή μπορείτε να με ενημερώσετε για το διαδικαστικό κομμάτι?

   Με εκτίμηση

   Γιώργος Κ.

  2. Αγαπητέ Γιώργο,

   Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Σύμφωνα με το νέο νόμο όλα τα νήπια που στις 31/12 του έτους εγγραφής τους κλείνουν τα πέντε χρόνια πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά στο Νηπιαγωγείο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο πλησιέστερο στην κατοικία σου δημόσιο νηπιαγωγείο. Τα δημόσια νηπιαγωγεία παραμένουν ανοιχτά ως την 21η Ιουνίου και πραγματοποιούν μετά την λήξη των μαθημάτων (15/6) τις εγγραφές.

   Αν με τη φράση: «….δεν μπορεί ακόμα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του νηπιαγωγείου και ότι θα ήταν καλύτερο να κάνει τη τάξη του νηπιαγωγείου 2 φορές…» εννοείς ότι η σύσταση της παιδοψυχολόγου είναι να παραμείνει το παιδί για έναν ακόμα χρόνο στον παιδικό σταθμό θα είχα να παρατηρήσω ότι είναι προτιμότερο να εγγραφεί στο νηπιαγωγείο και στο τέλος της χρονιάς αν κριθεί απαραίτητο να επαναλάβει την τάξη. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο και γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα σε συνεργασία με την υπεύθυνο νηπιαγωγό και το Σχολικό Σύμβουλο προσχολικής αγωγής.

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Blog στο WordPress.com.

  ΠΑΝΩ ↑

  Αρέσει σε %d bloggers: