ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ
Ο κύκλος της επίθεσης στις λαϊκές κατακτήσεις και τα δικαιώματα που άνοιξε η κυβέρνηση της Ν.Δ την προηγούμενη τετραετία συνεχίζεται από την πρώτη κιόλας μέρα της επανεκλογής της με πιο μεγάλη ένταση. Πολύ γρήγορα οι προεκλογικές ρητορείες και υποσχέσεις με τις οποίες οι κυβερνώντες κατάφεραν να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού μπήκαν στο συρτάρι.
«… Άλλες οι απαιτήσεις εφαρμογής της πολιτικής όταν είσαι στην κυβέρνηση και άλλες όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες…» δηλώνει ανερυθρίαστα ο υπουργός οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.
Πριν στεγνώσει το μελάνι των προεκλογικών δηλώσεων ότι δε θα θιγούν όρια ηλικίας, συντάξιμες αποδοχές και εισφορές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμανε ολοκληρωτική επίθεση απέναντι στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αργότερα – λιγότερα – χειρότερα, είναι το σύνθημα της νέας επέλασης. Κυβέρνηση – αντιπολίτευση, Ε.Ε. και ΣΕΒ ως σύγχρονη ιερή συμμαχία προωθούν την αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντί να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, νομιμοποιούν το διάλογο – φάρσα και καλλιεργούν κλίμα συναίνεσης, υποταγής και αγωνιστικής απραξίας.
Ο νέος προϋπολογισμός λεηλατεί το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων καθορίζοντας αυξήσεις κάτω από τα όρια του πραγματικού πληθωρισμού. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια «καταιγίδα» πρόσθετων έμμεσων φόρων οδηγεί για τέταρτη συνεχή χρονιά σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων. Παράλληλα, η εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τις αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης, τον ειδικό φόρο για τα καύσιμα και κυρίως τις υπερβολικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συρρικνώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και σπρώχνει τα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε ακόμα μεγαλύτερο δανεισμό από τις τράπεζες που απομυζούν το εισόδημά τους.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απεργία των έξι εβδομάδων, η κυβέρνηση, παραδίδει την προσχολική αγωγή στους δήμους και στους ιδιώτες. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά λειτουργούν νηπιαγωγεία από τους δήμους κάνοντας πράξη τον εφιάλτη της αποκέντρωσης, ενώ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ανέβασαν την πελατεία τους από 4.448 νήπια το 2006 σε 35.000 το 2007 ! Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών κατά 2.30 ώρες την εβδομάδα. Τα χιλιάδες κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες που σημειώθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα, ενώ οι πιέσεις της διοίκησης για υπερωρίες και πληθωρικά τμήματα στα ολοήμερα δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα και μια εικόνα αποδόμησης στα δημόσια σχολεία.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την πολιτική της, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε., επιδιώκει: Να μετατρέψει την παιδεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, Να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και να οξύνει τα φαινόμενα της παραπαιδείας. Να θέσει σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (νόμοι Αρσένη-Ευθυμίου) για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Να χειραγωγήσει τους εκπαιδευτικούς, να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, να απαξιώσει παραπέρα τη δημόσια εκπαίδευση. Στην πρώτη κιόλας ομιλία του στην Κ.Ε. της Ν.Δ. ο νέος υπουργός Παιδείας, ξαναέβγαλε από τη φαρέτρα του τη δαμόκλεια σπάθη της αξιολόγησης, λέγοντας ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής του είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους εκπαιδευτικούς.
Κεντρικός στόχος των αλλαγών και αναδιαρθρώσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ – μέσα από μια βαθιά ταξική πολιτική σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας- είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου κοινωνικού μεσαίωνα προς χάριν της Ε.Ε. και των δυνάμεων του κεφαλαίου. Αυτό προϋποθέτει μια σφοδρότατη επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μια γιγάντια επιχείρηση κοινωνικής ληστείας με μεταφορά πόρων στις επιχειρήσεις μέσα από φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, νομοθετικές «αντιγραφειοκρατικές» ρυθμίσεις.
Προϋποθέτει ακόμα τη γενικευμένη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες με ένα ευρύ πρόγραμμα αυταρχισμού και καταστολής – κάμερες και ΜΑΤ στις πορείες, διώξεις μαθητών για τις περσινές καταλήψεις, ντεφάκτο παραβιάσεις του πανεπιστημιακού ασύλου μέσω εισαγγελικών εντολών, ακόμα και διώξεις απεργών δασκάλων (βλ. Μενίδι).
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ
Το Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Κω-Νισύρου θεωρεί ότι την επόμενη περίοδο οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας και η συνολική μάχη που πρέπει να αναλάβει το εργατικό κίνημα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για πολλά χρόνια. Οι κυβερνητικές επιλογές για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την εκπαίδευση πρέπει να ηττηθούν στο πεδίο των εργατικών αγώνων και των απεργιών. Για να είναι αυτοί οι αγώνες πραγματικοί και όχι συμβολικοί και να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα την επίθεση, οι δυνάμεις της εργασίας πρέπει να πετύχουν ένα νέο επίπεδο αγωνιστικής ενότητας. Μια τέτοια ενότητα δε μπορεί να κατακτιέται παρά στην ίδια τη βάση των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών. Εκεί, στις Γ.Σ των συλλόγων, στις επιτροπές αγώνα, στην οριζόντια διασύνδεση των σωματείων, στις απεργιακές επιτροπές. Εκεί στις διαδικασίες βάσης όπου οι εργαζόμενοι μπορούν σε συνθήκες εργατικής δημοκρατίας να κατανοήσουν από την ίδια τους την εμπειρία τις διαφορετικές απόψεις και να αποφασίσουν ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι είναι εναντίον τους, να ξεπεράσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των αγώνων.
Στα πλαίσια αυτά και με οδηγό το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε από την εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. του συλλόγου μας στις 28 Νοεμβρίου 2007 το Δ.Σ. του συλλόγου μας θα δώσει τη μάχη:
Για ένα σύλλογο μακριά από την επιρροή του τοπικού γραφείου εκπαίδευσης, που θα ορθώνεται αποφασιστικά ως εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό, που δε θα συγκαλύπτει τα προβλήματα και δε θα κουκουλώνει τις αδικίες.
Για ένα σύλλογο που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, που θα βρίσκεται δίπλα τους, θα λειτουργεί και θα δρα μαζί τους και όχι κρυφά από αυτούς χωμένος στα γραφεία των προϊσταμένων και τους διαδρόμους των κομματικών γραφείων.
Για ένα σύλλογο που θα ξεδιπλώνει τη δράση του με αυτοτέλεια που θα έχει παρέμβαση και άποψη σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν, που θα λειτουργεί συλλογικά σαν κύτταρο αγώνα, θα έχει πλούσια συνδικαλιστική, μορφωτική και πολιτιστική δράση και δε θα είναι ένας απλός διακινητής των εγγράφων της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Για ένα σύλλογο που δεν πρόκειται να δείξει καμιά ανοχή στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της φτώχειας και της ελαστικής εργασίας. Που θα σταθεί απέναντι, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ και ασφαλώς απέναντι στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τη νέα τάξη.
Για έναν σύλλογο που θα αντιπαλέψει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αξιολόγηση και το σχολείο της αγοράς και που θα εμπνέεται από την ανάγκη για ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που (συντονισμένο με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας) θα συγκρουστεί για να νικήσει, διεκδικώντας, στο πνεύμα των αποφάσεων των Γενικών μας Συνελεύσεων:
Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται, διεκδικούμε :
Α. Οικονομικά:
1. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο. 1400 ευρώ καθαρές αποδοχές στο νεοδιόριστο. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Καμιά σύνδεση μισθού – αξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις των αγωνιζόμενων κλάδων. Ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας σ’ όλη την εκπαίδευση.
2. Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π. Όχι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.
3. Αφορολόγητο όριο στο ύψος του μισθού του νεοδιόριστου ( 14Χ 1400).
Β. Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά:
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ (Σιούφα)– ΠΑΣΟΚ(Ρέππα) και όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων.
- Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους χωρίς διαχωρισμούς σε νέους–παλιούς ασφαλισμένους. Πραγματική δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση.
- Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας, ίση με τον καταληκτικό μισθό ή 55 χρονών. Κατάργηση της διάταξης για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Αναγνώριση του χρόνου αδιοριστίας ή ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Αυτόματη αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό καθεστώς (δημόσιο, ΙΚΑ, κλπ.) χωρίς εξαγορά.
- Να δοθούν τώρα πίσω όλα τα κλεμμένα. Να εμποδιστεί κάθε χρηματιστηριακή ή επιχειρηματική κίνηση των ταμείων. Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ταμείων.
- Πλήρη, δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καμία συμμετοχή των εργαζόμενων στις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- Κατάργηση εδώ και τώρα της εισφοράς για κύρια σύνταξη. Συνολική μείωση των εργατικών εισφορών στην κατεύθυνση της κατάργησής τους και παράλληλα αύξηση των εισφορών κράτους και εργοδοτών.
- Καμιά συμμετοχή στο διάλογο- απάτη που νομιμοποιεί τις επιχειρούμενες αλλαγές.
Γ. Εκπαιδευτικά:
1. Νηπιαγωγεία -Αποκέντρωση
- Δίχρονο υποχρεωτικό Δημόσιο Νηπιαγωγείο, Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, χωρίς ταξικούς, αξιολογικούς ή άλλους φραγμούς.
- Να καταργηθούν οι ν. 2218 – 2240 για τη λεγόμενη αποκέντρωση. Κατάργηση τώρα της αντιδραστικής τροπολογίας για τα νηπιαγωγεία. Αντίσταση σε κάθε σχέδιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση – αποκέντρωση, την υπαγωγή στην τοπική αυτοδιοίκηση των σχολείων.
- Άμεσοι και μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, για να καλυφθούν οι ανάγκες της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου.
- Μείωση των μαθητών σε 1/15 για το νηπιαγωγείο και 1/20 για το δημοτικό
- Ούτε ένα προνήπιο, ούτε ένα νήπιο εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου! Να μην αφαιρεθεί από κανέναν το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση.
- Να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των παιδιών (4-6) για: εκπαίδευση, ασφάλεια, κατάλληλα και επαρκή κτίρια, εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με ειδικές ή μαθησιακές δυσκολίες και για αλλόγλωσσα κα αλλόθρησκα παιδιά. Άμεση χρηματοδότηση των νέων τμημάτων ολοήμερων με το ποσό που δίνεται στα νεοϊδρυθέντα ολοήμερα νηπιαγωγεία
- Να ιδρυθούν νέα νηπιαγωγεία για την επόμενη χρονιά και να γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί νηπιαγωγών, να υπάρξει αύξηση των οργανικών θέσεων.
- Να καταργηθεί ο Νόμος που αφορά στη «Δημιουργία φορέα διαχείρισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων δια βίου μάθησης», που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 24.5.2007, ο οποίος εκχωρεί κομμάτια του δημόσιου νηπιαγωγείου σε Δήμους και ιδιώτες.
2. Αξιολόγηση – χειραγώγηση
- Καμιά αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και σχολείων
- Κατάργηση του νόμου 3229 για την αξιολόγηση.
- Όχι στην αξιολόγηση των μαθητών με ατομικούς φακέλους αξιολόγησης που προβλέπουν τα νέα βιβλία.
- Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης – Παιδαγωγική ελευθερία και Δημοκρατία στο σχολείο.
- Μέτρα στην πράξη για τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης. Κανείς αξιολογητής μέσα στα σχολεία, καμιά έκθεση αυτοαξιολόγησης, καμιά κατάθεση προγραμματισμού εργασίας, ή πορειών διδασκαλίας.
3. Κατάργηση της ευέλικτης ζώνης της ιδιωτικοποίησης, των χορηγών, της αξιολόγησης. Ελευθερία των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών πέρα από το κρατικό αναλυτικό πρόγραμμα, χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις.
4. Όχι στην εικονική – αποσπασματική «επιμόρφωση». Όχι στην επιμόρφωση – συμμόρφωση. Ουσιαστική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και του Δημόσιου Σχολείου. Καμιά συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία επιμόρφωσης
5. Σχολικά Βιβλία.
Νέα προγράμματα σπουδών με ενιαία διάρθρωση σε όλο το 12χρονο σχολείο και νέα βιβλία που να προωθούν την ολόπλευρη γνώση, την κριτική σκέψη ενάντια στην εντατικοποίηση και την αύξηση της ύλης, στον κατακερματισμό της γνώσης, την αποθέωση της πληροφορίας, την ένταση της απόρριψης και της ταξικότητας και το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο (θεοποίηση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας κλπ.) που προωθούν τα νέα βιβλία.
6. Κατάργηση των ΣΔΙΤ, το νόμο σύμπραξης ιδιωτών – κράτους για την κατασκευή σχολικών κτιρίων. Όχι στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην κατασκευή σχολικών κτιρίων.
7. Κάλυψη των κενών
- Να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις για κάθε αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία και να καλυφθούν με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
- Άμεσους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλα τα κενά και να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα Τμήματα Ένταξης και οι Τάξεις Υποδοχής. Όχι στην κάλυψη των κενών με πιέσεις για υποχρεωτικές ή «εθελοντικές» υπερωρίες. Το ωράριο είναι απαραβίαστο!
- Δημιουργία Τ.Ε. και Τάξεων Υποδοχής σε όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία και στήριξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας.
Δ. Εργασιακά:
1. Σταθερή και μόνιμη εργασία
- Ενιαία εργασιακά δικαιώματα για όλους ενάντια σε κάθε μορφή ελαστικοποίησης.
- Όχι στην άρση της μονιμότητας.
- Να καταργηθεί τώρα η ντροπή του θεσμού της ωρομισθίας που επεκτείνεται παράνομα και στο κανονικό ωράριο εκτός του Ολοήμερου και μάλιστα με δύο συμβάσεις ωρομισθιακής σχέσης εργασίας του ίδιου εκπαιδευτικού για την κάλυψη πλήρους ωραρίου.
- Να προσληφθούν τώρα οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας με ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου και διορισμός όλων των αναπληρωτών ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στα σχολεία μας. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
2. Καμία επιμήκυνση του ωραρίου των Νηπιαγωγών.
Κατοχύρωση τώρα του διδακτικού και εργασιακού τους ωραρίου με ενιαία χαρακτηριστικά με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μείωση του διδακτικού τους ωραρίου σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας. Μείωση των ωρών εργασίας Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας στο επίπεδο της Β΄/θμιας.
3. Κατάργηση του καθηκοντολόγιου και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
Να πάψει ο αυταρχισμός κι ο διοικητισμός να αποτελούν την «παιδαγωγική λογική» των κρατούντων. Για όλα τα ζητήματα του σχολείου αποφασίζει ο σύλλογος διδασκόντων.
Λέμε ένα μεγάλο συνολικό όχι
- στη συνταγματική αναθεώρηση, που ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση (αναθεώρηση του άρθρου 16), ακυρώνει τη δυνατότητα δικαστικών – μισθολογικών διεκδικήσεων, καταργεί τη μονιμότητα και προωθεί τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων
- στο ευέλικτο σχολείο της αγοράς και των χορηγών – στο νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Αν και είναι αυτονόητο, όλα τα μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ. του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Κω-Νισύρου δηλώνουν ότι θα στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους κάθε μικρή ή μεγάλη αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου. Πάνω απ’ όλα δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στην πρωτοπορία των απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών ξεκινώντας πρώτοι κάθε απεργία και αποχωρώντας τελευταίοι απ’ αυτήν.