11 αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς έρχονται το 2008

ΕΝΤΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ στο ασφαλιστικό καθεστώς έρχονται το 2008, τις οποίες προβλέπει η νομοθεσία και αφορούν μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με την Πανελλλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), είναι οι ακόλουθες:

 1. Αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2008. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια σε εφαρμογή του νόμου Σιούφα.
 2. Αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος.
 3. Μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ σε σχέση με φέτος.
 4. Αυξάνονται οι συντάξεις των στρατιωτικών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 70.000 περίπου συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2000 και πριν και οι συντάξεις τους δεν έχουν αναπροσαρμοστεί με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια του νέου μισθολογίου που ισχύει για τους εν ενεργεία από 1/1/2001 και μετά.
 5. Την 1/1/2008 και την 1/7/2008 θα καταβληθούν οι υπόλοιπες δύο τελευταίες δόσεις επιστροφής ΛΑΦΚΑ.
 6. Ενσωματώνεται στις συντάξιμες αποδοχές των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι προϊστάμενοι το επίδομα που τούς καταβάλλεται λόγω θέσης
 7. Προωθούνται οι ενοποιήσεις των Ταμείων 5 φορέων από τα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία: ΤΑΠΟΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ Η Εθνική και ΤΣΠΗΣΑΠ.
 8. Αναθεωρείται η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με περικοπές αλλά και εντάξεις νέων επαγγελμάτων. Προβλέπονται ανατροπές σε 547 βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα οποία υπάγονται 700.000 ασφαλισμένοι.
 9. Καταργείται το καθεστώς συνταξιοδότησης για ασφαλισμένο με 3.500 ένσημα ή 11,5 έτη ασφάλισης, εκτός και αν υπάρξει νέα ρύθμιση.
 10. Οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2008 αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 3,5%- 4%. Οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ θα διαμορφώσουν το ανώτερο ποσό του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ και τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ στα 330.
 11. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων Δημοσίου και Ειδικών Ταμείων με βάση τον οποίο επέρχεται μείωση του ύψους της σύνταξης έως 5%. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά το Δημόσιο, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, τον ΟΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΕΤΕ, το ΤΑΠ-ΑΤΕ, το ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ της Ασφαλιστικής Η ΕΘΝΙΚΗ, το ΤΑΥΣΟ (ΣΥΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ), το ΤΣΠ-ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΤΑΠΙΛΤ (ΙΟΝΙΚΗΣ-ΛΑΪΚΗΣ που έχει ενοποιηθεί με το ΙΚΑ) και το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων αποχωρήσουν από του χρόνου έως και το 2012 λαμβάνεται ο μέσος όρος των αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί στο συγκεκριμένο διάστημα.

Πηγή: tanea.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: