ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας συγκροτήθηκε σε δύο συνεδριάσεις στις 3 και τις 6 Δεκεμβρίου.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση η Ανεξάρτητη Κίνηση εκπαιδευτικών «Αλεξικέραυνο
» απέκρουσε την χωρίς πολιτικό σκεπτικό πρόταση της πλειοψηφίας (Νέα Κίνηση Εκπαιδευτικών) για προσωποπαγή διανομή των αξιωμάτων του Δ.Σ.
Ταυτόχρονα
στην ίδια συνεδρίαση καταθέσαμε συνολική πολιτική πρόταση για αντιπροσωπευτική συγκρότηση του προεδρείου στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο παρατάξειςτα κείμενα που συγκροτούν την πρότασή μας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του «Αλεξικέραυνου» (www.alexikeravno.wordpress.com).
Τα μέλη της «Νέας Κίνησης Εκπαιδευτικών» επικαλούμενα έλλειψη προετοιμασίας ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν την πρότασή μας αλλά και για να παρουσιάσουν μια δική τους πολιτική πρόταση.
Έτσι η διαδικασία συγκρότησης του Δ.Σ. σε σώμα μετατέθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου.

Στη δεύτερη συνεδρίαση η «Νέα Κίνηση Εκπαιδευτικών» προσήλθε και πάλι χωρίς πολιτική πρόταση λέγοντας ότι δεν είναι αναγκαία η οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων που απαρτίζουν το Δ.Σ. για να υπάρξει συμφωνία στο τρόπο συγκρότησης του προεδρείου.
Αλγεινή εντύπωση, μάλιστα, μας προκάλεσε το γεγονός ότι απέρριψαν κάθε πιθανότητα συζήτησης της πρότασης μας, προβάλλοντας την άρνησή τους – δηλωτική των μελλοντικών τους προθέσεων- να αποδεχτούν την καταληκτική παράγραφο του κειμένου, που διακήρυσσε ότι τα μέλη του Δ.Σ. οφείλουν να είναι πρωτοπόρα σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών «Αλεξικέραυνο» αποφάσισε να μην καταλάβει θέση στο προεδρείο αρνούμενη να συναινέσει στον εξοβελισμό της πολιτικής από τις διαδικασίες του σωματείου.
Δηλώσαμε, όπως και στην πρώτη συνεδρίαση, ότι η διαχείριση του συνδικάτου δεν είναι μια ουδέτερη λειτουργία, αλλά πράξη βαθύτατα πολιτική και ότι το προεδρείο κάθε σωματείου εργαζομένων οφείλει να συγκροτείται σε πολιτική – συνδικαλιστική βάση.

Ταυτόχρονα, επειδή η συνδικαλιστική μας δράση δεν εξαρτάται από καρέκλες και αξιώματα, τονίσαμε ότι και ως απλά μέλη του Δ.Σ. θα εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την συγκρότηση του προεδρείου, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στο οργανωτικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Στο οργανωτικό επίπεδο κάναμε τις ακόλουθες προτάσεις που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές:

 • Την διεκδίκηση χώρου στο κτίριο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου, που θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά ένα απόγευμα την εβδομάδα.

 • Την έκδοση μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου.

 • Την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας του συλλόγου

 • Την οργάνωση της βιβλιοθήκης του συλλόγου.

Στο πολιτικό επίπεδο προτείναμε και έγιναν ομόφωνα αποδεκτά τα ακόλουθα:

 1. Το Δ.Σ. να ρίξει όλο του το βάρος στην επιτυχία της απεργίας της 12ης Δεκεμβρίου για το ασφαλιστικό. Ειδικότερα, να εκδοθεί κείμενο πολιτικής απόφασης, που να καλεί τους συναδέλφους στην απεργία, να υπάρξει συντονισμός με την τοπική ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο για τη οργάνωση συγκέντρωσης και, τέλος, τα μέλη του προεδρείου να περιοδεύσουν στα σχολεία ώστε να εξηγήσουν την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία.

 2. Με αφορμή την εγκύκλιο «Λειτουργία σχολείων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2007–2008» που στάλθηκε στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο και τα προβλήματα που προέκυψαν σε δύο σχολεία της περιοχής μας από την εφαρμογή της παραγράφου 7 – «Εφαρμογή ωραρίου σε περιπτώσεις απουσίας εκπαιδευτικού»- αποφασίστηκε η αποστολή στα σχολεία ενημερωτικού δελτίου που θα τόνιζε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι:

 • Από καμιά διατύπωση της εγκυκλίου δεν συνάγεται η υποχρέωση των συναδέλφων να καλύπτουν στα «κενά» τους άλλους συναδέλφους που απουσιάζουν.

 • Και, κυρίως, να υπενθυμίζει την κατηγορηματική θέση της Ομοσπονδίας μας, που θεωρεί ως υπερωριακό χρόνο απασχόλησης κάθε καταστρατήγηση του διδακτικού μας ωραρίου και, ως εκ τούτου, παράνομη κάθε προσπάθεια πειθαναγκασμού των συναδέλφων να «μπαίνουν» στην τάξη στα «κενά» τους. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να κοινοποιηθεί στα σχολεία ολόκληρο το κείμενο της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας, που δίνει σαφείς οδηγίες στο τι να πράττουν οι συνάδελφοι σε ανάλογες περιπτώσεις.

 • Τέλος, αποφασίστηκε ότι το Δ.Σ. του συλλόγου, τόσο δια των εκπροσώπων του στη δημοτική επιτροπή παιδείας του δήμου Κω όσο και με την αποφασιστική του παρέμβαση στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο, θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια ανατροπής σε βάρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ποσοστού κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης προς τα σχολεία.

  ΤΟ Δ.Σ. ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ

  Επειδή οι αποφάσεις δεν έχουν καμιά αξία αν δεν εφαρμόζονται, αρνητική εντύπωση προκαλεί είτε η έλλειψη διάθεσης είτε η αδυναμία των μελών της «Νέας Κίνησης Εκπαιδευτικών», που στελεχώνουν το προεδρείο, να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που και οι ίδιοι ψήφισαν.

  Συγκεκριμένα:

  Άφησαν την επιτυχία της απεργίας στον αυτόματο πιλότο. Ως κείμενο απόφασης του Δ.Σ. για την απεργία παρουσίασαν την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αλλάζοντας απλώς τα διακριτικά (σφραγίδες και ημερομηνία).
  Δεν προχώρησαν σε συντονισμό με τα άλλα εργατικά σωματεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμμετοχή συναδέλφων από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο την ημέρα της απεργίας.
  Στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο ο πρόεδρος του συλλόγου μας, που από τη θέση του οφείλει να είναι η φωνή του συλλόγου προς στην κοινωνία, έμεινε βουβός αν και προσκλήθηκε να λάβει το λόγο και να μεταφέρει τις θέσεις της πρωτοβάθμιας για το ασφαλιστικό.

  Σε ότι αφορά τις άλλες αποφάσεις, δώδεκα μέρες από την συνεδρίαση του Δ.Σ. και με τα σχολεία να κλείνουν σε δυο μέρες, ακόμα περιμένουμε το ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το διδακτικό ωράριο και την αναπλήρωση των συναδέλφων που απουσιάζουν.

  Τέλος, ενημερωτικά αναφέρουμε, για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, ότι το Δ.Σ. θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού με θέμα τον ορισμό εκπροσώπων στις δημοτικές και την επαρχιακή επιτροπή παιδείας –ζήτημα που παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι μπορούσε να είχε διευθετηθεί στη συνεδρίαση συγκρότησης του Δ.Σ., αν η «Νέα Κίνηση Εκπαιδευτικών» δε δήλωνε για μια ακόμα φορά απροετοίμαστη.

   

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

  ΠΑΝΩ ↑

  Αρέσει σε %d bloggers: