Σύνθεση συγκρότηση λειτουργία ΠΥΣΠΕ

Στην έδρα κάθε διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργεί πενταμελές υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο για το εκπαιδευτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελείται από:

α) τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από προϊστάμενο γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης από διευθυντή σχολικής μονάδας,

β) δύο προϊσταμένους γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνονται από άλλους προϊσταμένους γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη διευθυντές σχολικών μονάδων και σε περίπτωση έλλειψης και αυτών εκπαιδευτικοί με βαθμό Α΄,

γ) δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.

Πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ είναι ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης ένα από τα υπό στοιχείο β΄ της προηγούμενης παραγράφου τακτικά μέλη αυτού, που είναι προϊστάμενος γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης διευθυντής σχολικής μονάδας και σε περίπτωση έλλειψης και αυτού εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό Α΄.

Εάν η θέση του διευθυντή της οικείας διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κενή, ορίζεται ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου ο νόμιμος αναπληρωτής του. Στην περίπτωση αυτή χρέη προέδρου του Συμβουλίου ασκεί ο νόμιμος αναπληρωτής, εφόσον είναι προϊστάμενος γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση χρέη προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος, εφόσον είναι προϊστάμενος γραφείου και σε περίπτωση έλλειψης προϊσταμένου γραφείου ένα από τα τακτικά μέλη που είναι διευθυντής σχολικής μονάδας και ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης.

Συγκρότηση – Λειτουργία

Τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, που λειτουργούν κατά τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος, συγκροτούνται:

α) τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης

Οι αποφάσεις συγκρότησης των συμβουλίων εκδίδονται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται και ο γραμματέας κάθε συμβουλίου με τον αναπληρωτή του, από διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης ή την οικεία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης ή την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην έδρα των οποίων λειτουργεί κάθε συμβούλιο.

Η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών και των γραμματέων είναι διετής, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του επομένου έτους.

Τα συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα των απόντων και μεταξύ των παρόντων παρίσταται ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος αυτών. Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και καλείται στη συνεδρίαση το αναπληρωματικό μέλος του προέδρου.

Τα θέματα εισηγούνται:

α) στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ οι διευθυντές των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης,

Ο πρόεδρος μπορεί να ορίζει και μέλος του συμβουλίου για την ειδικότερη μελέτη και εισήγηση συγκεκριμένου θέματος.

Τα συμβούλια αλληλογραφούν δια του προέδρου τους.

Τα αιρετά μέλη των συμβουλίων έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τα λοιπά μέλη.

Τα τακτικά αιρετά μέλη των συμβουλίων, όταν αποχωρούν από την υπηρεσία ή μετατίθενται εκτός της περιοχής του συμβουλίου αντικαθίστανται μέχρι να λήξει η θητεία του συμβουλίου από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη που καθίστανται τακτικά.

Στις περιπτώσεις έλλειψης των τακτικών ή αναπληρωματικών αιρετών μελών ή και των τεσσάρων αιρετών μελών των συμβουλίων, ορίζονται εκπρόσωποι για τη συμμετοχή στο συμβούλιο από τις οικείες πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων οι διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 45Α΄).

δείτε επίσης: ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Υ.Σ.Π.Ε

___________________________________________________________

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 1/2003 ΦΕΚ1 /3-1-03
Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητες αυτών, όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία εκλογής των αιρετών τακτικών και αναπληρωματικών μελών των συμβουλίων αυτών»

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Σύνθεση συγκρότηση λειτουργία ΠΥΣΠΕ

Add yours

 1. Θα ήθελα να υποβάλω ένα ερώτημα, στη σύνθεση συγκρότηση λειτουργία ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ, λέει:
  «Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη διευθυντές σχολικών μονάδων και σε περίπτωση έλλειψης και αυτών εκπαιδευτικοί με βαθμό Α΄» και «Τα αιρετά μέλη των συμβουλίων έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τα λοιπά μέλη.»
  Ερώτηση:
  Γίνεται τα δύο αιρετά μέλη να μην έχουν τον βαθμό Α` αφού έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τα λοιπά μέλη;

 2. Ερώτηση:
  Γίνεται τα δύο αιρετά μέλη να μην έχουν τον βαθμό Α` αφού έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τα λοιπά μέλη;

  Απάντηση:
  Σαφώς.
  Τα 2 αιρετά μέλη δεν χρειάζεται να έχουν βαθμό…
  Δεν μπαίνουν στην κρησάρα της διοίκησης.
  Οι 2 αιρετοί βγαίνουν από κάλπη και μπορεί να είναι και νεοδιόριστοι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: