132ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών

     Το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ανήκει στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, το μεγαλύτερο της χώρας, στο κέντρο της Αθήνας. Στην Γκράβα βρίσκονται 22 σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, EΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, στα οποία φοιτούν περίπου 4500 μαθητές/μαθήτριες. Το συγκεκριμένο σχολείο συστεγάζεται με το 112ο Δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία, λειτουργεί σε βάρδια (μια εβδομάδα πρωί, μια απόγευμα) και οι κτιριακές του υποδομές είναι σε κακή κατάσταση.
Τα παιδιά, στην πλειονότητά τους μετανάστες (72%), προέρχονται κυρίως από Αλβανία, αλλά και από άλλες χώρες: Αίγυπτο, Σουδάν, Νιγηρία, Ιράν, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Βουλγαρία. Η γλώσσα που μιλούν στο σπίτι και επικοινωνούν με τους γονείς τους είναι κυρίως η μητρική τους γλώσσα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν και την ελληνική. Όπως αναφέρουν πολλοί γονείς η επικοινωνία τους συχνά γίνεται με τη χρησιμοποίηση λέξεων συγχρόνως και από τις δύο γλώσσες. Εξαρτάται από την περίσταση. Υπάρχουν και παιδιά γεννημένα στην Ελλάδα που μιλούν κυρίως την ελληνική γλώσσα γνωρίζοντας ελάχιστα ή και καθόλου τη μητρική τους γλώσσα.
Οι περισσότεροι γονείς στο σπίτι μιλούν κυρίως τη γλώσσα τους. Αρκετοί από αυτούς μπορούν να επικοινωνούν προφορικά στην ελληνική γλώσσα, όμως δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν. Κάποιοι άλλοι τη γνωρίζουν ελάχιστα και κάποιοι άλλοι καθόλου. Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τις γυναίκες που δεν εργάζονται ή έχουν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα. Λίγοι είναι οι γονείς που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν καλά στο γραπτό και προφορικό τους λόγο τα ελληνικά.
****από 
συνέντευξη της  – πρώην – διευθύντριας του 132ου Δημοτικού

Ο σύλλογος διδασκόντων στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στη Γκράβα που η πλειοψηφία των μαθητών είναι μετανάστες με την υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες γονείς, αλβανικής γλώσσας στους μαθητές, προγράμματα για την υγεία, το περιβάλλον, την πρόληψη των ναρκωτικών και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.
Μετά την πρόσφατη σκανδαλώδη διαδικασία για την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης, η διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Πρωτονοταρίου, απομακρύνθηκε από τη θέση της.
Ο νέος διευθυντής, κατάργησε το πρόγραμμα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις δασκάλων και γονέων. Μετά από τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τους τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας ξανάρχισαν πριν από λίγες ημέρες, όχι όμως και τα μαθήματα αλβανικής.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι απαιτούν την επάνοδο της παλιάς διευθύντριας και την πλήρη επαναλειτουργία του προγράμματος.

–>Ψήφισμα Συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και υποψηφίων διδακτόρων του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ για το 132ο Δημοτικό Σχολείο

Το κείμενο που υπογράφουν γονείς που παρακολούθησαν και παρακολουθούν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που γίνονται στο 132ο Δημ. Σχολείο Αθηνών


ερώτηση Φ. Κουβέλη προς Υπουργό παιδείας για κρίση πρώην δ/ντριας 132ου Δημ. Σχολείου

ερώτηση της Α. Διαμαντοπούλου προς Υπουργό παιδείας για 132ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: