Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Δ/Ν Μαρασλείου Διδασκαλείου για το 132ο Δημ.Σχολείο

Σύλλογος Μετεκπαιδευόμενων
Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Μαρασλείου Διδασκαλείου

Μαρασλή 4
T.K.10676-Αθήνα

Αθήνα, 17/1/2008
Αριθμός Πρωτ.


Προς :
ΥΠΕΠΘ
Προϊστάμενο Περιφέρειας Αττικής
Προϊστάμενη Α Διεύθυνσης Αθηνών
Προϊστάμενο 4ου Γραφείου Π.Ε.
Προϊστάμενο 3ου Γραφείου Π.Ε.
132o Δημ. Σχολείο Αθηνών
Δ.Σ. ΔΟΕ
Σύλλογο Π.Ε. «Αθηνά»

ΘΕΜΑ: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Το 132 Δ.Σ. Αθηνών (με 72% αλλόγλωσσους μαθητές) είναι ένα από τα λίγα σχολεία στην Ελλάδα το οποίο προσπαθεί μέσα από ένα πλήθος καινοτόμων δραστηριοτήτων να αντιμετωπίσει τη σχολική αποτυχία και τον κοινωνικό αποκλεισμό των μαθητών του.
Οι δραστηριότητες αυτές υποστηρίζονται εδώ και καιρό από δύο πανεπιστήμια της χώρας (Αθηνών και Θεσσαλονίκης), έχουν ανακοινωθεί σε παιδαγωγικά συνέδρια και δημοσιευθεί σε παιδαγωγικά περιοδικά.
Ανάμεσα σε αυτές χαρακτηριστικότερες είναι η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών του (τις απογευματινές ώρες) και η ταυτόχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους, η ανάπτυξη νέων διδακτικών προσεγγίσεων, ενδοσχολική επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς και γονείς, εναλλακτικά προγράμματα και δράσεις που αξιοποιούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό όλων των μαθητών, η ανάπτυξη σχέσεων με τους γονείς και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία.
Είναι ένα σχολείο το οποίο φυσιολογικά θα έπρεπε να δίνεται ως παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μια σχολική μονάδα, με τη συστηματική, σκληρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη δουλειά της εκπαιδευτικής ομάδας που το απαρτίζει, καταφέρνει να εκπληρώσει με επιτυχία αυτό που το Σύνταγμα ορίζει ως στόχο και υποχρέωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κι όμως η μεθοδευμένη απομάκρυνση, μέσω των κρίσεων των στελεχών εκπαίδευσης, της επί εννιά χρόνια διευθύντριας του σχολείου Στέλλας Πρωτονοταρίου, φαίνεται να δείχνει ποιο σχολείο θέλει το υπουργείο και ποιο δε θέλει.

Αυτή η τιμωρητική απομάκρυνση της διευθύντριας δεν αφορά και δεν πλήττει τόσο την ίδια, όσο τη δουλειά του σχολείου, καθώς ο νέος διευθυντής την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του διέκοψε με βίαιο τρόπο δράσεις του σχολείου που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ξεκινώντας από τα μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες γονείς που για έξι συνεχή χρόνια γίνονται εθελοντικά από δασκάλους του σχολείου.
Στεκόμαστε στο πλευρό της διευθύντριας, των δασκάλων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου. Συντασσόμαστε δίπλα τους στο δίκαιο αίτημά τους για επιστροφή της διευθύντριας στη θέση της, την οποία με βάση τα τυπικά της προσόντα αλλά και την εκπαιδευτική της δράση αναμφισβήτητα δικαιούται. Ζητούμε τέλος από το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τη σοβαρή και πολύτιμη δουλειά τέτοιων σχολείων η απομάκρυνση της οποίας, με βάση τη συνέντευξη στα υπηρεσιακά συμβούλια, αποδεικνύεται παράλογη, αντιεπιστημονική και από μη παιδαγωγικά κριτήρια κατευθυνόμενη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Κιού Βιβή Σταματάκης Θοδωρής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: