ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Συμφοιτητές, συνάδελφοι και φίλοι
Είμαστε φοιτητές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα» του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία(Τ.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Πανεπιστήμιο ανακαλύπτουμε και διαμορφώνουμε την αντίληψη για το πόσο σημαντικά είναι, στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και προσεγγίσεις που αξιοποιούν και δεν αποσιωπούν τη διαφορετικότητα των μαθητών. Ειδικότερα για κάποιους από μας που ανήκουμε στην κοινότητα των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει χώρος και τρόποι εφαρμογής όλων αυτών των θεωριών που μαθαίνουμε. Λίγους μήνες νωρίτερα γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού όπου μας δείχνει ότι το επίσημο κράτος μάλλον δεν φαίνεται να υιοθετεί παιδαγωγικές που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές αλλά θέλει ένα παραδοσιακό σχολείο.
Ένα Σχολείο που επί χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις και προγράμματα για την ομαλή και ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών, Ελλήνων και μεταναστών, στο σχολείο, βρέθηκε μετά τις κρίσεις των διευθυντών χωρίς τη διευθύντριά του που ήταν και η ψυχή της εφαρμογής των προγραμμάτων. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης που μαθαίνουμε στο Πανεπιστήμιο έβρισκε εφαρμογή σ’ αυτό το σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους γονείς μετανάστες, τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας στα παιδιά τους, την αντικατάσταση της συνηθισμένης πρωινής προσευχής με ένα ποίημα-προσευχή για να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά και πλήθος άλλων παρεμβάσεων με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ, θα πει «Η διαρροή των μαθητών σταμάτησε, οι επιδόσεις βελτιώθηκαν, όλων και των ελλήνων. Και την ίδια στιγμή η Αλεξάνδρα Ανδρούσου επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Αθηνών θα καταθέσει «Το σχολείο ήταν σχεδόν πειραματικό. Όλα όσα διδάσκουμε στους φοιτητές της Παιδαγωγικής εκεί γίνονταν πράξη»1 Βάση αυτής της δουλειάς ήταν η αναβαθμισμένη και ουσιαστική λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, με ψυχή τη διευθύντρια του, Στέλλα Πρωτονοταρίου.
Παρόλα τα θετικά αποτελέσματα που περιγράφηκαν παραπάνω και την ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο πειραματισμός και ο διάλογος που υπήρχε μέσα στο σχολείο, οι τελευταίες κρίσεις των διευθυντών κατέληξαν στην απομάκρυνση της διευθύντριας από το σχολείο και κατά συνέπεια στη διακοπή των αποδεδειγμένα τόσο επιτυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο νέος διευθυντής προσπαθεί να ανατρέψει ότι έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί σ’ αυτό το σχολείο.
Εμείς ως φοιτητές θέλουμε να προσθέσουμε τη φωνή μας με την φωνή όλων εκείνων που εδώ και μέρες ζητούν την άμεση επιστροφή της διευθύντριας, που τοποθετήθηκε σε άλλο σχολείο, ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται.
Ο σύλλογος φοιτητών
Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα»
Τ.Ε.Α.Π.Η
Σχολιάστε