ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗTIΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 132ΟΥ Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ
Το 132ο Δημοτικό Σχολείο ανήκει στο αχανές, συγκρότημα της Γκράβας (22 σχολεία, 6.000 περίπου μαθητές) και έχει 190 μαθητές, εκ των οποίων οι 130 είναι αλλοδαποί. Συνολικά το σχολείο φιλοξενεί 11 εθνότητες, τα περισσότερα ωστόσο αλλόγλωσσα παιδιά κατάγονται από την Αλβανία.
Έχοντας καθημερινά να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονταν (και) με τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, οι εκπαιδευτικοί του 132ου Δημοτικού Σχολείου αντιλήφθηκαν εξαρχής ότι όφειλαν να βρουν λύσεις που θα διευκόλυναν την ομαλή ένταξη όλων των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.
Ο εντυπωσιακός κατάλογος των δράσεων του σχολείου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-
Πρόγραμμα διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των μαθητών.
-
Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες γονείς.
-
Έκδοση σχολικών ανακοινώσεων σε τρεις γλώσσες.
-
Επιμόρφωση των γονέων.
-
Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (Α΄βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας).
-
Προγράμματα για την υγεία, το περιβάλλον, την πρόληψη των ναρκωτικών κ.ά.
Το νήμα όμως αυτών των επιτυχημένων δράσεων, που στηρίχτηκε στην εθελοντική ενεργοποίηση του συλλόγου διδασκόντων και συνάντησε την αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας με δημοσιεύσεις ακόμα και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κινδυνεύει να κοπεί βίαια.
Στις πρόσφατες κρίσεις η διευθύντριά του σχολείου εκδιώχθηκε χάρη στη σκανδαλώδη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης. Ως εδώ, ουδεμία πρωτοτυπία: πάμπολλες υπήρξαν φέτος οι καταγγελίες για στημένες συνεντεύξεις, για επιλογή διευθυντών με κομματικά κριτήρια, για παραγκωνισμό εκπαιδευτικών με έργο και προσόντα, καθώς και για υπηρεσιακά συμβούλια που κλήθηκαν να κρίνουν συναδέλφους τη στιγμή που μέλη τους ήταν και τα ίδια υποψήφια για μια διευθυντική θέση.
Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση του 132ου Δημοτικού Σχολείου η καρατόμηση της διευθύντριας συνιστά, όπως αποδεικνύεται, μέρος ενός ανομολόγητου σχεδιασμού: ο νέος διευθυντής ξεκαθάρισε εξαρχής ότι τοποθετήθηκε στο 132ο Δημοτικό Σχολείο εκτελώντας, όπως ισχυρίστηκε, «άνωθεν εντολές», ενώ οι πρώτες κινήσεις του μαρτυρούν ότι στόχος του είναι ή απονεύρωση ή και κατάργηση όλων εκείνων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που συγκροτούν τη θαυμαστή ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου σχολείου.
Παράλληλα ο ίδιος ο υπουργός παιδείας στην πρόσφατη συνάντηση του με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ξεκαθάρισε ότι οι δράσεις του σχολείου βρίσκονται εκτός πλαισίου εκπαιδευτικής πολιτικής δίνοντας κάλυψη στις ενέργειες του νέου διευθυντή και της διοίκησης γενικότερα.
Περισσότερα για το θέμα δείτε στο ιστολόγιο του «Αλεξικέραυνου» (alexikeravno.wordpress.com/)
αλλά και στον «Ιό» της ελευθεροτυπίας (http://www.iospress.gr/ios2007/ios20071230.htm).
Σχολιάστε