η νέα εισοδηματική πολιτική…

Προκλητικός εμπαιγμός η νέα εισοδηματική πολιτική…

στον αστερισμό της λιτότητας θα κινηθούν και φέτος οι μισθοί μας

Με την κατάθεση της εισοδηματικής της πολιτικής για το δημόσιο τομέα, Η κυβέρνηση ολοκληρώνει- μετά την ψήφιση του αντασφαλιστικού νόμου Πετραλιά- το σκηνικό φρίκης και λιτότητας για όλους τους εργαζό-μενους. Ψηφίδα στο πάζλ της ίδιας πολιτικής και οι «αυξήσεις» φιλο-δώρημα του 1 ευρώ που ΣΥΝΠΕ-γραψαν και αποδέχτηκαν χωρίς να ρωτήσουν κανένα εργαζόμενο, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.

Το φάσμα της λιτότητας θα αντιμετωπίσουν και για το 2008 οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, που για μια ακόμη χρονιά θα πάρουν μηδαμινές αυξήσεις πολύ πιο κάτω ακόμα και από τον επίσημο ψευδεπίγραφο πληθωρισμό.

Πώς οι μειώσεις στους μισθούς εμφανίζονται ως αυξήσεις!!

  1. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις 4,5% ( 2,5% και 2%) κρύβοντας πως το 2% θα δοθεί μόνο για τους 3 τελευταίους μήνες, άρα η μεσοσταθμική αύξηση (προσθέτοντας το ποσοστό αύξησης εννέα μηνών και το ποσοστό των υπόλοιπων τριών) ισοδυναμεί με 2,9% επί των αμοιβών που αναπροσαρμόζονται, όταν ο επίσημος πληθωρισμός έκλεισε το μήνα Μάρτιο στο 4,4% . Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά από τότε που ισχύει το νέο μισθολόγιο που η εισοδηματική πολιτική δίνεται σε δύο δόσεις, εξέλιξη σίγουρα αρνητική και επικίνδυνη για το μέλλον των εισοδηματικών ρυθμίσεων.

  2. Οι αυξήσεις αφορούν τον βασικό μισθό και όχι το σύνολο των αποδοχών. Κρύβουν δηλαδή πως ο βασικός μισθός, που θα αυξηθεί, είναι ένα μέρος μόνο του συνολικού μηναίου μισθού. Η αύξηση δεν αφορά τα επιδόματα (κίνητρο απόδοσης διδακτικής προετοιμασίας, οικογενειακά επιδόματα κ.λ.π), που δεν αναπροσαρμόζονται και να παραμένουν καθηλωμένα. Δηλαδή υπολογίζεται σε μικρότερο μέρος του μισθού, γεγονός που οδηγεί σε συνολική αύξηση μόνο 1,97%.

  3. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ως αύξηση όχι μόνο τις αλλαγές μισθολογικού κλιμακίου λόγω ωρίμανσης, αλλά ακόμη και την ενσωμάτωση του 1/3 του κινήτρου απόδοσης στον βασικό μισθό, που ούτως ή άλλως το έπαιρναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και το 2007. Μάλιστα σε επίπεδο καθαρών αποδοχών η ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης διαμορφώνει ακόμα μικρότερες αμοιβές, αφού τα επιδόματα έχουν πολύ μικρότερες κρατήσεις από το βασικό μισθό.

  4. Η όποια αύξηση ονομαστική-κι όχι πραγματική- προκύψει, θα επιστραφεί με την φορολογική εκκαθάριση στο τέλος του χρόνου κατά 30%, δηλαδή θα μείνει 1,34%!!!, για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, γιατί οι φορολογικές κλίμακες και κατά συνέπεια το όριο των 15.000 ευρώ, για ακόμα μία χρονιά, δεν αναπροσαρμόσθηκε!!!

Έτσι η ονομαστική μηνιαία αύξηση που θα μείνει στην τσέπη μας, μετά από τα παραπάνω, θα κυμαίνεται από 11–21 ευρώ ανάλογα με το Μ.Κ. του καθένα. Όμως η αλήθεια είναι ακόμα πιο οδυνηρή και η οικονομική φρίκη μεγαλύτερη  για το σύνολο των εκπαιδευτικών κι αυτό γιατί:

1) Ήδη από 1/7/2007 κρατούνται για την κύρια σύνταξη 9,39 ευρώ μηνιαίως, για το επίδομα των 140,80 ευρώ (δηλαδή για τα 176 ευρώ που δεν παίρνουν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί).

2) Αναδρομικά και αδικαιολόγητα αποφάσισαν πως πρέπει να γίνεται ασφαλιστική παρακράτηση 4% και για το Μ.Τ.Π.Υ. που μέχρι σήμερα είχαν κρατήσεις 1%. Αυτό θα οδηγήσει στην αφαίρεση μηνιαίως 5,63 ευρώ, γεγονός που φάνηκε στα τελευταία εκκαθαριστικά.

3) Από 1/1/2008 οφείλονται και θα παρακρατηθούν τα αντίστοιχα ποσά για όσους εκπαιδευτικούς παίρνουν επίδομα θέσης, (περίπου15ευρώ).

4) Ήδη από την αρχή της χρονιάς έχει αυξηθεί η ποσοστιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο τρέχον μισθός.

Μετά από όλες αυτές τις κρατήσεις που έγιναν ή θα γίνουν καταλαβαίνουμε πως οι ονομαστικές καθαρές αυξήσεις από τη φετινή εισοδηματική πολιτική θα κυμαίνονται περίπου στα 10 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση !!!

Άρα ακόμα και η αύξηση του 1 ευρώ το μήνα, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε., είναι ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ κι όσο κι αν προσπαθήσουν δε μπορούν να χρυσώσουν το χάπι της χειρότερης εισοδηματικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Η πραγματικότητα είναι πως αύξηση δε θα υπάρξει, αφού το εισόδημα και η αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων καθημερινά μειώνεται εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και γιατί ενώ ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 4,4%, (ο πραγματικός με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις είναι πάνω από 8%), οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν τις πενιχρές «αυξήσεις» της εισοδηματικής πολιτικής που κυμαίνονται κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Για τους εκπαιδευτικούς η μοναδική αύξηση θα προκύψει από το ποσό των 35 ευρώ μικτά– 33 ευρώ καθαρά- από τη β΄ δόση του επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας που δόθηκε κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας το 2006.

Η δίκαιη η οργή μας για να έχει αποτελέσματα, όπως έδειξε και η μάχη του ασφαλιστικού, δεν αρκεί ένα εργατικό κίνημα όπως το ζήσαμε. Δεν αρκεί να αγανακτούμε με την στάση υποταγής και ενσωμάτωσης της επίσημης ηγεσίας των συνδικάτων. Δεν αρκεί να συνειδητοποιούμε το ρόλο της ΠΑΣΚ του ΠΑΜΕ και της ΑΥΤ. ΠΑΡ. (ΣΥΝ) στα συνδικάτα και κατ’ επέκταση τα πολιτικά και παραταξιακά παιχνίδια που παίζουν με τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας. Είναι πλέον ασυγχώρητη αυταπάτη να περιμένει κανείς πραγματικό αγώνα από τις υποταγμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ.

Στο μέτωπο της εισοδηματικής πολιτικής να διεκδικήσουμε μια άλλη οικονομική-εισοδηματική πολιτική κόντρα στις δεσμεύσεις και επιταγές των σταθεροποιητικών προγραμμάτων και της Ε.Ε. με πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους παραγωγούς του πλούτου, που να καλύπτουν όχι μόνο τη χειροτέρευση της θέσης τους αλλά και να μειώνουν την εκμετάλλευση, να αποσπούν τμήμα του κλεμμένου πλούτου, που είναι περισσότερος από ποτέ.

Ενάντια στις αυξήσεις πείνας να διεκδικήσουμε τώρα 1400 ευρώ για όλο το λαό μισθό και σύνταξη, όχι στην ακρίβεια, στην φοροεπιδρομή, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, κάλυψη όλων των αναγκών της εργατικής οικογένειας, γενναία μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, με προοπτική την κατάργηση τους. Ενιαίες σταθερές εργασιακές σχέσεις με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα, Σιούφα, Πετραλιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: