ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ TELEPERFORMANCE!

Την Τρίτη 24 Ιουνίου η πολυεθνική εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών «Teleperformance» (στην οποία εργάζονται περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι με άθλιους όρους εργασίας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) απέλυσε τον εργαζόμενο Ορέστη Κώτσια. Η εταιρεία προφασίστηκε ότι ο συνάδελφος είχε μειωμένη απόδοση. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική:
Ο Ορέστης ήταν ένας από τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να υποταχτούν στις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς που επιβάλλει η διοίκηση της επιχείρησης, ένας από αυτούς που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους και απαίτησαν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.
Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό (στις οποίες ο Ορέστης, μαζί με άλλους συναδέλφους του, πρωτοστάτησε καλώντας -με επιτυχία- τους συναδέλφους του να απεργήσουν) το κλίμα στην επιχείρηση έγινε ακόμη πιο πιεστικό. Πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, πολλές συμβάσεις εργασίας δεν ανανεώθηκαν, ενώ απειλήθηκε και η επιβολή προστίμων και παρακράτησης ημερομισθίων.
Σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας εντάσσεται και η απόλυση του Ορέστη Κώτσια, η οποία έχει και ως επιπλέον στόχο το χτύπημα του δικαιώματος στον ελεύθερο συνδικαλισμό και τη συλλογική διεκδίκηση.
Για το λόγο αυτό, η απόλυση του Ορέστη ξεσήκωσε ένα σημαντικό κύμα αλληλεγγύης που έχει φέρει τη διοίκηση της εταιρείας σε δύσκολη θέση. Ομοσπονδίες, σωματεία, συνδικαλιστές και απλοί εργαζόμενοι εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στην εργοδοτική τρομοκρατία και απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης. Εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πρωτοβάθμιων σωματείων και τοπικών κινήσεων έχουν ήδη καλέσει την εταιρεία να αναθεωρήσει τη στάση της. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Απόλυση στην Teleperformance» με στόχο την καλύτερη οργάνωση της ενημέρωσης και της δράσης γύρω από την υπόθεση της απόλυσης.
Σημαντική επιτυχία της πλατιάς αυτής κινητοποίησης είναι και η γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης την Τετάρτη 16 Ιουλίου, η οποία δικαιώνει το συνάδελφο και υποδεικνύει στην επιχείρηση να ανακαλέσει την απόλυση.
Ωστόσο, επειδή η στάση της επιχείρησης παραμένει η ίδια, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κάλεσε τριμερή συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας, η οποία και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Ιουλίου, στις 11 το πρωί.
Η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Απόλυση στην Teleperformance» καλεί την ίδια μέρα και ώρα όλους τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στον Ορέστη, αλλά και να καταγγελθούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας στην Teleperformance.

Παράλληλα, καλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναδείξουν το ζήτημα της απόλυσης, αλλά και του εργασιακού μεσαίωνα που κυριαρχεί στη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και γενικότερα στα λεγόμενα call centers, δηλαδή στις εταιρείες παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής, ψηφίσματα αλληλεγγύης για την υπόθεση έχουν εκδώσει οι εξής:
1. Εργατικό Κέντρο Αθήνας
2. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων
3. Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής
4. Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Στη Wind
5. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
6. Σύλλογος Εργαζομένων Στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
7. Συνδικάτο Εργαζομένων Στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»
8. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ»
9. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»
10. ΕΛΜΕ Πειραιά
11. Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας
12. Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων
13. Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης,

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή υπογραφών συνδικαλιστών, ενώ το ζήτημα αναφέρθηκε και σε σχετική επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντη.

Η “Πρωτοβουλία ενάντια στην απόλυση στην Teleperformance” καλεί όλους τους εργαζόμενους, τις συλλογικότητες και τα σωματεία να στηρίξουν τη Σ Υ Γ Κ Ε Ν Τ Ρ Ω Σ Η που διοργανώνει έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, στις 11 το πρωί, ώρα στην οποία έχει οριστεί και η τριμερής συνάντηση μεταξύ εργαζόμενου, εργοδοσίας και υπουργείου.

Το πλατύ κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσηκώσει η απόλυση του συναδέλφου Ορέστη Κώτσια έχει ήδη αναγκάσει την Επιθεώρηση Εργασίας να γνωμοδοτήσει ενάντια στην επιχείρηση και υπέρ του Ορέστη, ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Γι’ αυτό και η πίεση από τη μεριά του εργατικού κινήματος οφείλει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: