εξήντα χιλιάδες νήπια εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου!

Ελλείψεις στα δημόσια νηπιαγωγεία και μειωμένοι διορισμοί νηπιαγωγών σπρώχνουν τους γονείς στους ιδιώτες.

Την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, εξερχόμενος από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι φέτος κανένα νήπιο δεν θα μείνει εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος. Ωστόσο η πραγματικότητα τον διαψεύδει, δημιουργώντας, σε περισσότερες από 30.000 οικογένειες σοβαρά προβλήματα.

Το 2006 μετά τη μεγάλη απεργία των δασκάλων ψηφίστηκε νόμος που καθιέρωνε τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αίτημα βέβαια των απεργών δασκάλων ήταν η θέσπιση διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής καλυπτόμενη αποκλειστικά από δημόσια ιδρύματα. Ωστόσο καμία προϋπόθεση δεν εξασφαλίστηκε από το υπουργείο για την υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου. Αντίθετα, με τροπολογία που ψήφισε το 2007 το υπουργείο Παιδείας, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων ανοίγοντας το δρόμο για την λεγόμενη «αποκέντρωση» της δημόσιας εκπαίδευσης, πολιτική που σταθερά αντιμάχεται το εκπαιδευτικό κίνημα. Αξιοσημείωτο είναι ότι προέβλεψε την κάλυψη των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή ελαφρών αιθουσών (προκάτ!) δημιουργώντας έτσι τις πλέον ακατάλληλες υποδομές (θέρμανσης, ύδρευσης, προαυλισμού κ.λπ.). Ταυτόχρονα δεν προχώρησε σε πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών. Φέτος μάλιστα προκήρυξε μέσω ΑΣΕΠ 1.000 θέσεις νηπιαγωγών για τα έτη 2009-2011, 600 δηλαδή λιγότερους από την προηγούμενη προκήρυξη!

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φτιάξει μία έτοιμη αγορά προσχολικής εκπαίδευσης για τους ιδιώτες, βρήκε πλήρη εφαρμογή με αποτέλεσμα τα 4.800 νήπια που φοίτησαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια το σχολικό έτος 2006-07, να αυξηθούν σε 35.000 το 2007-08.

Φέτος όλοι οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων τα οποία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 συμπλήρωναν τα πέντε έτη, έπρεπε να εγγράψουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Έτσι οι εγγραφές πραγματοποιήθηκαν κανονικά από τις 1 έως 21 Ιουνίου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα αρκετοί κατέβαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή. Ωστόσο, αίτηση για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας και ως νηπιαγωγεία, έχουν υποβάλει μόνο 250 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, από τους οποίους έλαβαν την άδεια τελικά περίπου οι 150, καθώς ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προβλέπει αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις, όπως την ύπαρξη αιθουσών 50 τ.μ. ανά 25 παιδιά, ξεχωριστή αυλή από αυτή των προνηπίων, ανεξάρτητη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κ.ά. Χιλιάδες γονείς που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιδρύματα αφού από τα δημόσια είχαν κυριολεκτικά εκδιωχθεί, ειδοποιήθηκαν εσχάτως να μην πάνε τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Τονίζεται δε ότι εάν κάποιο νήπιο φοιτήσει σε σχολείο που δεν έχει λάβει τελικά άδεια νηπιαγωγείου, δεν θα μπορεί να εγγραφεί του χρόνου στο δημοτικό σχολείο!

Στις πλάτες των γονιών και των παιδιών τους στήνονται οι φιλικές αψιμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Αμφότεροι εμφανίζονται ως υπερασπιστές του δικαιώματος στην προσχολική εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα σε αγαστή συνεργασία σπρώχνουν χιλιάδες νήπια εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, εξαναγκάζοντάς τους γονείς τους να στρέφονται προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με τα δίδακτρα να ξεπερνούν πολλές φορές τα 5000 ευρώ.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σχετικά με το θέμα ανακοίνωσε ότι «είχε επισημάνει έγκαιρα -από το Δεκέμβρη του 2006- πως ο ένας χρόνος υποχρεωτική προσχολική αγωγή, που ψηφίστηκε στο Ν. 3518/06, θα ήταν γράμμα κενό περιεχομένου αν δεν συνοδευόταν από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων». Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δύο χρόνια τώρα τίποτε δεν έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά να βρίσκονται σήμερα εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου οδηγώντας τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στους παιδικούς σταθμούς των δήμων πληρώνοντας έτσι δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών τους».

Μόνη απάντηση στις επιδιώξεις αποκλεισμού των παιδιών των εργατικών οικογενειών από την πρώτη ως την τελευταία βαθμίδα της εκπαίδευσης είναι η διεκδίκηση της δημόσιας δωρεάν δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά 4-6 ετών, η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών, η αύξηση των διορισμών, καθώς και η μείωση σε 15 παιδιά κάθε τμήματος νηπιαγωγείου.

Δείτε τι γράφαμε για το ζήτημα ένα χρόνο πρίν 6 Σεπτεμβρίου 2007

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: