Όταν το δικαίωμα γίνεται ρουσφέτι η αντίσταση γίνεται καθήκον

ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΔΥΜΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αλ�ξης Ακριθάκης, λάδι 1973
Αλέξης Ακριθάκης, λάδι 1973

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΟ:

Ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, την αυθαιρεσία, το διοικητικό αυταρχισμό

Ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό, σ’ αυτούς που ο συνδικαλισμός γίνεται όχημα για θέσεις διοίκησης, επάγγελμα, παιχνίδι εξουσίας, συνδιαλλαγής και πελατειακών σχέσεων, που γαντζώνονται από καρέκλες, που ξεχνούν τη μυρωδιά της κιμωλίας, τη σχολική τάξη και τις αγωνίες της.

Για αντίσταση και συλλογικό αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

ΤΟ ΠΥΣΠΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Τα ΠΥΣΠΕ είναι όργανα διοίκησης που διαθέτουν πλειοψηφία διορισμένων μελών και χαρακτηρίζονται από τον πλήρη κυβερνητικό και κομματικό έλεγχο, με εντολή να εφαρμόζουν και να υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική. Διοικητικές πράξεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, κλπ. εξαρτώνται από το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των ΠΥΣΠΕ.

Όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα τα ΠΥΣΠΕ ως όργανα διαχείρισης και χειραγώγησης ενός του μίζερου, υποχρηματοδοτούμενου και γκρίζου σχολείου. Για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, συγκρότησαν και διατήρησαν πληθωρικά τμήματα ακόμα και με περισσότερους από 25 μαθητές, περιόρισαν στο ελάχιστο τις τάξεις υποδοχής, προσέλαβαν ωρομίσθιους για να καλύψουν πάγιες ανάγκες ακόμα και της πρωινής ζώνης, κατάργησαν τμήματα ολοήμερων σχολείων, επέβαλλαν την μετακίνηση συναδέλφων ακόμα και σε τρία ή τέσσερα σχολεία.

Όλες οι κυβερνήσεις τα χρησιμοποίησαν και τα χρησιμοποιούν ως μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων του κυβερνητικού–κρατικού-κομματικού συνδικαλισμού. Δεν είναι τυχαίες οι «εξυπηρετήσεις» στην επιλογή στελεχών, στις τοποθετήσεις νεοδιόριστων και αναπληρωτών, στις αποσπάσεις στις υπεραριθμίες, που γίνονται ανταλλάξιμα γραμμάτια στις εκλογικές διαδικασίες.

Όλα τα νομοθετικά κείμενα της τελευταίας περιόδου (νόμος της αξιολόγησης, κανονισμοί, καθηκοντολόγια) αποδεικνύουν ότι όργανα σαν το ΠΥΣΠΕ αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά» για να στηθεί το αυταρχικό σχολείο και να στηριχθεί η αξιολόγηση–χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Είναι το ΠΥΣΠΕ και τ’ άλλα όργανα που θα έχουν τον τελικό λόγο στη μονιμοποίηση, στην υπηρεσιακή εξέλιξη και αργότερα στο μισθό των εκπαιδευτικών. Είναι το ΠΥΣΠΕ που μαζί με όλη την ιεραρχία θα είναι ο βραχίονας, το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής σε κάθε αντιδραστικό της βήμα.

ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Η ανεξάρτητη κίνηση εκπαιδευτικών Π,Ε «ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ» που συμμετέχει στο δίκτυο των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε. βρίσκεται μαζί με τους συναδέλφους στους πολύμορφους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αντιπαλεύει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, τις διοικητικές αυθαιρεσίες, τη λογική της ιεραρχίας, τις δομές που θα στηρίξουν το σχολείο της αξιολόγησης και του αυταρχισμού.

Είμαστε αντίθετοι με την ενσωμάτωση του κινήματος στη λογική της διαχείρισης. Δε θεωρούμε πως οι αγώνες δίνονται σε αδιαφανή και αποστειρωμένα όργανα σαν τα Υπηρεσιακά συμβούλια που προστατεύονται από ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην ελέγχονται από το κίνημα. Οι αγώνες δίνονται στο σύλλογο διδασκόντων, στη Γενική Συνέλευση, στη διαδήλωση. Δίνουμε τη μάχη όχι για να συνδιαχειριστούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά για να την ανατρέψουμε.

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΜΕ ΑΝΤΙΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

 • Για δυναμική εναντίωση στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές και στη διαδικασία αξιολόγησης. Για να μη γίνονται οι αιρετοί γρανάζι του αυταρχικού μηχανισμού της διοίκησης, άλλοθι για την κάλυψη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
 • Για να δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Ενάντια στις συμπτύξεις, τις υποβαθμίσεις σχολείων και τις αλόγιστες μετακινήσεις συναδέλφων σε δυο και τρία σχολεία. Για τον καθορισμό κενών και πλεονασμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες και το τύπο του σχολείου και όχι με την αυστηρά δομημένη αντιεκπαιδευτική νομοθεσία. Για τη μείωση στην πράξη του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων- δικαιωμάτων και το απαραβίαστο του διδακτικού μας ωραρίου.
 • Για την ίση μεταχείριση όλων, την αξιοπρέπεια στις αποσπάσεις, τοποθετήσεις και σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, ενάντια στο πελατειακό σύστημα, το ρουσφέτι και τα κομματικά χατίρια.

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΥΣΠΕ

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ένας ανεξάρτητος-αγωνιστής αιρετός στο ΠΥΣΠΕ και το ΑΠΥΣΠΕ:

 1. Θα αναδεικνύει στους συναδέλφους και την κοινωνία τα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική, το υπουργείο και η διοίκηση.
 2. Θα ελέγχει, θα καταγγέλλει και θα αποκαλύπτει τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες.
 3. Θα βρίσκεται έξω από τη λογική της διοίκησης, τις έριδες και τις αντιπαλότητες για τη νομή της εξουσίας.
 4. Θα βρίσκεται δίπλα σε όσους συναδέλφους υφίστανται αδικίες, διώξεις και αυθαιρεσίες.
 5. Θα εφαρμόζει και θα υλοποιεί τις αποφάσεις των συλλόγων και των Γενικών τους Συνελεύσεων.
 6. Να ασκεί θητεία ενός χρόνου και να επιστρέφει στην τάξη του, συμβάλλοντας στην εναλλαγή, ενάντια στον παραγοντισμό και τις προσωποπαγείς θέσεις.
 7. Δεν θα χρησιμοποιήσει ούτε καν το μόριο του αιρετού για την κατάληψη θέσης στελέχους στην εκπαίδευση.
 8. Θα καταθέτει το επιμίσθιο, που παίρνει ο αιρετός, στο απεργιακό ταμείο του συλλόγου.
 9. Δεν θα συμμετέχει με κανέναν τρόπο σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης, αντίθετα θα επιχειρήσει να μπλοκάρει κάθε τέτοια πράξη και αν χρειαστεί, θα φτάσει ακόμα και στην παραίτηση για να συμβάλει σ’ αυτήν την κατεύθυνση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δένη Σοφία του Αθανασίου, Κως
Καραγκούνη Βάσω του Παναγιώτη, Κως
Νικολάρας Λάμπρος του Νικολάου, Κως
Τζωρτζακάκης Γεώργιος του Νικολάου, Ρόδος
Παπαδοπούλου Αγγελική του Στεφάνου, Κως

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: