Προϋπολογισμός 2010

Το προσωπείο των αριθμών μπροστά από την αντεργατική επίθεση!

Δεν πέρασαν ούτε καν οι «100 μέρες» και τα πρώτα κακά μαντάτα ήρθαν.  Τα  φέρε ο Αλμούνια και ο Προβόπουλος αλλά και ο Παπακωνσταντίνου, ο Λοβέρδος και η Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση «σκίζει τα ιμάτια της» για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, κάνει καταγραφή του ελλείμματος κι οι εργαζόμενοι ζουν και πάλι στιγμές του 2004 που η  κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε απογραφή για να καταγράψει κι εκείνη αυτό που απογράφουν οι σημερινοί. Η ελληνική γλώσσα με τον πλούτο της μπορεί να περιγράψει τα ίδια ακριβώς πράγματα με άλλες λέξεις : Χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία του ελλείμματος, η κυβέρνηση εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στα δικαιώματα της      εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Ο Παπακωνσταντίνου θυμίζει τραγικά τον Αλογοσκούφη και τον Παπαθανασίου: 10-20 ευρώ μεικτά (!!!) η «αύξηση» σε μισθούς και συντάξεις, που καταλήγει σε μείωση μετά τη φορολόγηση . Απόλυτη μείωση των δημοσίων δαπανών για κοινωνική περίθαλψη κι ασφάλιση, λιγότερα χρήματα στα        ταμεία, πάγωμα των προσλήψεων. Αύξηση των εσόδων κυρίως από τους έμμεσους φόρους . Ένας προϋπολογισμός τόσο επιθετικά αντιδραστικός που η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα υποχρεώνεται να τον ονομάσει προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης»  λόγω του υπέρογκου ελλείμματος και των πιέσεων της Ε.Ε.  (Αναλυτικά στοιχεία στις εσωτερικές σελίδες.)

Ο Λοβέρδος θυμίζει τραγικά την Πετραλιά.. Το Υπουργείο εργασίας ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό. Με βασική αντίληψη την μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε επαγγελματική, προχωρούν σε εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ανδρών γυναικών, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση εργοδοτικών εισφορών με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, αύξηση του χρόνου υπολογισμού της σύνταξης, αλλαγή της λίστα των βαρέων κι ανθυγιεινών, συγχωνεύσεις των ταμείων, διαχωρισμός περίθαλψης με σύνταξη. Οι εργαζόμενοι για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια, από δυο διαφορετικές κυβερνήσεις δέχονται λυσσαλέα επίθεση στο δικαίωμα τους στην ασφάλιση.

…και η Διαμαντοπούλου θυμίζει τραγικά τη Γιαννάκου: Η υπουργός παιδείας βρίσκει ότι φταίνε οι εκπαιδευτικοί γιατί είναι πολλοί, δε δουλεύουν τις ώρες τους, αποσπώνται και μετατίθενται, το 17%!!! αυτών δε θα ‘πρεπε να βρίσκονται στην τάξη με βάση ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες.  Δηλώνει ότι έκανε λάθος(!) που κάλυψε κάποια από τα κενά στα σχολεία με προσλήψεις, στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για να καλύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής τους για την εκπαίδευση.

Με σχέδιο νόμου που ετοιμάζει επιδιώκει τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, τη ριζική μείωση των προσλήψεων, το πέρασμα της αξιολόγησης-χειραγώγησης. Εισάγοντας το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού, αμφισβητούν καθαρά την εκπαιδευτική ικανότητα και προϋπηρεσία των χιλιάδων αναπληρωτών κι ωρομίσθιων συνάδελφων μας, των χιλιάδων αδιόριστων που έχουν πτυχίο εκπαιδευτικού με στόχο να καταργήσουν την αξία των πτυχίων, να διαγράψουν την προϋπηρεσία και να δημιουργήσουν ένα αδηφάγο αξιολογικό πλέγμα συνεχούς πιστοποίησης που θα κονιορτοποιεί τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική διαδικασία, θα τους οδηγεί σε εναρμόνιση με τα κριτήρια της αγοράς.

           Η εφαρμογή του θεσμού του «δόκιμου εκπαιδευτικού» είναι προσπάθεια αξιολόγησης – χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, σύνδεσή της με την εξέλιξη και αμφισβήτησης της μόνιμης εργασίας τους που επιχειρείται με την εφαρμογή συνεχών αξιολογήσεων στη διετία από την πρόσληψή τους. Ταυτόχρονα, το νέο σχολείο της αγοράς (αποκεντρωμένο, φτηνό, ευέλικτο, ελαστικό,  εντατικοποιημένο και διαρκώς αξιολογούμενο) είναι παρών στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στις συναντήσεις της ηγεσίας με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το ΣΕΒ, τους δήμους. Με δεξιότητες και καταρτίσεις αντί για μόρφωση και γνώση, σχολείο εξεταστικό κάτεργο για τους μαθητές και όχι χώρος ελεύθερης δημιουργικής μάθησης και ανακάλυψης, σχολείο με αυξημένο ρόλο των εταιρειών για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του προσανατολισμού του, με υποταγμένους ανασφαλείς εκπαιδευτικούς που φορτώνονται την κρίση του στην πλάτη τους. Ο  νέος προϋπολογισμός  από το γενικό μέχρι κάθε ειδικό τμήμα του αποκαλύπτει με νούμερα όλα τα παραπάνω. Είναι η βίβλος του νέου κεφαλαίου της αντεργατικής επίθεσης με σχεδιαστή και υλοποιητή την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.  Ας τον δούμε αναλυτικά:

1) Η ΝΕΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

 Α) Προβλέπονται από την έμμεση άδικη φορολογία αυξημένα έσοδα κατά 5,7% συνολικά αλλά ειδικά από τους καταναλωτικούς έμεσους φόρους (που πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους) αυξημένα έσοδα κατά 8,0%. Με δεδομένα αυτά είναι αμέσως φανερό πως οι «αυξήσεις» 1,5% θα γίνουν αμέσως αέρας. Το προσχέδιο του προυπολογισμού άλλωστε  παραδέχεται πως μόνο η μισή αύξηση από αυτά τα έσοδα είναι ΦΠΑ που έως τώρα διαφεύγει. Τα υπόλοιπα είναι η πλήρης εκμετάλλευση μέτρων της ΝΔ που κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο αλλά τώρα τα διατηρεί και τα επεκτείνει σε ένα βαθμό (φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα,  ποτά, τσιγάρα, τέλη κυκλοφορίας και τηλεφωνίας).

Β) Από την άμεση φορολογία έρχεται αύξηση των εσόδων κατά 8,8%. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε: 

~ κατάργηση φοροαπαλλαγών (δαπάνες και αυτοτελή εισοδήματα). Οι υπάρχουσες φοροαπαλλαγές των       μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν μπει στο στόχαστρο των οικονομικών επιτελείων ανέρχονται σε ύψος 1 δις     ευρώ.. Είναι προφανές πως τυχόν κατάργησή τους θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ήδη οριακούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς….

~ από είσπραξη ήδη χρωστούμενων μέσω ελεγκτικών μηχανισμών

~ και από την έκτακτη φορολόγηση των 307 εταιριών για τα κέρδη του 2008! Να σημειωθεί πως οι τράπεζες και επιχειρήσεις των 34,5 δις περσινών επιδοτήσεων «επιστρέφουν» μέσω της έκτακτης εισφοράς μόνο 1δις

~ Πουθενά δεν αναφέρεται η αύξηση της φορολογικής κλίμακας σε μόνιμη βάση για τα εταιρικά κέρδη παρά  μόνο για τα διανεμόμενα σε φυσικά πρόσωπα και τις συναλλαγές με τις off shore. Αναφέρεται σαφώς η μείωση φορολογίας των κερδών που επενδύονται . Άρα κάθε έργο που αυξάνει την κερδοφορία της επιχείρησης μπορεί να θεωρηθεί επένδυση και θα φορολογείται λιγότερο. Κάλλιστα εδώ τα ξυράφια στις οικονομικές πατέντες και λοβιτούρες golden boys θα μπορέσουν εμφανίσουν ως επένδυση στο εξωτερικό κάθε ευρώ που θα εξάγουν σε off shore θυγατρικές και να φορολογηθούν λιγότερο για αυτά. Ακριβώς το ίδιο «επενδυτικό» κόλπο μπορεί να εφαρμοστεί και στις αγορές και χρήσεις ακινήτων ώστε οι εταιρίες να μην επιβαρυνθούν φορολογικά από την ακίνητη περιουσία τους …Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω φράση που δείχνει πόσο σκληρά θα φορολογηθούν οι επιχειρήσεις : «Τα έσοδα από τη φορολογία νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν πτώση –9,8% λόγω μειωμένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά τη χρήση έτους 2008»!!! και –7,2% για το 2009!!» (σελ.53-54.κρατικός προϋπολογισμός) Ενώ οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν 8,8% οι επιχειρήσεις θα δουν τη φορολογία τους να μειώνεται! Αυτό εννοούσε το ΠΑΣΟΚ περί αναδιανομής του εισοδήματος! Να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι μισθωτοί!

2) ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

           Μισθοί : Οι αυξήσεις θα είναι στον επίσημο πληθωρισμό και κάτι (1,5% αυξήσεις μισθών, 1,2% αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ). Στην πραγματικότητα οι αυξήσεις αυτές όχι απλά θα εξανεμιστούν από τα φορολογικά μέτρα αλλά δεν καλύπτουν τον ούτε τον πραγματικό πληθωρισμό. Όπως παραδέχεται ο προϋπολογισμός  ο πυρήνας του πληθωρισμού (δηλαδή τιμές ΔΕΚΟ,  καυσίμων και βασικών προϊόντων κατανάλωσης) είναι στο 2,1% (και άρα πάνω από τις «αυξήσεις») ενώ προβλέπει και νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου το επόμενο διάστημα (με προφανή μετακύλιση στις τιμές προϊόντων).

…και σχέσεις εργασίας: Η κύρια αύξηση  κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις στον προϋπολογισμό οφείλεται στη μισθολογική ωρίμανση και όχι σε προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά μόλις 27 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού (περίπου 2000-2500 το μέγιστο σε όλο το δημόσιο). Την ίδια στιγμή περιγράφεται σαφώς η λογική της αποκέντρωσης και της ελαστικής εργασίας με κονδύλιο 132εκ για προσλήψεις μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον προβλέπεται ειδικό κονδύλιο 101εκ ευρώ για προσλήψεις ωρομίσθιων!  (που θα καταργούσε η κυρία Διαμαντοπούλου….)  

Ασφάλιση και περίθαλψη: Εδώ η λογική των περικοπών είναι καταφανής! Το δημόσιο περιορίζει (πλην του ΟΓΑ) τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και η κατάρρευσή τους συντομεύεται.  Περιορίζεται η κρατική επιχορήγηση συνολικά κατά 1,5δις ευρώ περίπου. Ειδικά μειώνονται κατά 12,4% οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία!  Αφού πρώτα ΠΑΣΟΚ με μετοχές και ΝΔ με ομόλογα έφαγαν τα αποθεματικά τώρα δίνεται η χαριστική βολή…   Παραμένουν σταθερές οι δαπάνες περίθαλψης αλλά…

~  Μειώνονται οι συνολικές αμοιβές γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για εφημερίες καθώς και η προμήθειες υγειονομικού υλικού για τα δημόσια νοσοκομεία.

~ Οι υποσχέσεις για προσλήψεις 3000 ανθρώπων νοσηλευτικού προσωπικού δεν απεικονίζονται από το ύψος δαπανών για διορισμούς που όπως προαναφέρθηκε είναι μόνο 27εκ για όλο το δημόσιο

Η ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία με τη σταθερότητα των δαπανών περίθαλψης σηματοδοτεί πέρασμα μέρους της περίθαλψης σε ιδιωτικά συμφέροντα, ή περαιτέρω ξεκοκάλισμα αποθεματικών των ταμείων  από ανατιμήσεις των φαρμακευτικών εταιριών.

3) «Εθνικοί» στόχοι + δημόσιο χρέος = θηλιά στις ζωές μας

Και γιατί γίνονται όλα αυτά.; Από το 1985 και μετά και με ρυθμό κάθε πέντε – εξι χρόνια ένας εθνικός στόχος ανακαλύπτεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες που η επίτευξή του θα οδηγήσει «σε καλύτερες μέρες», θα υλοποιήσει το «όραμα της ελπίδας», θα φέρει «την Ελλάδα στο προσκήνιο» και άλλα τέτοια ωραία και πομπώδη. Θυμόμαστε κατά σειρά : Μάαστριχτ 1992, είσοδος στην ΟΝΕ 1998, Ευρώ 2001, Ολυμπιάδα 2004, Προγράμματα Σταθερότητας έως σήμερα. Ειδικά ο εθνικός στόχος της Σταθερότητας και Ανάπτυξης (που όλο και μας ξεφεύγει περιέργως κάθε χρόνο!) ενώ απαιτεί σκληρή οικονομία από τους μισθωτούς και συνταξιούχους και αυξάνει την ανεργία καταλήγει στη διόγκωση του δημόσιου χρέους που θέλει να περιορίσει!. Γιατί δεν μειώνεται αυτό το άτιμο το χρέος και έφτασε τα 300 δις ευρώ; Να γιατί:

  • Οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις μόνο πέρσι σε μία χρονιά αντιστοιχούν σε πάνω από το 10% του χρέους (τα 28δις σε τράπεζες και τα 6,5δις σε άλλες εταιρίες)  
  • Οι διαφυγές φόρων από ΦΠΑ και η περαίωση οφειλών ΦΠΑ με τεράστιες εκπτώσεις ήταν μόνο πέρσι άλλα 10δις ευρώ απώλειες ! Η εισφοροδιαφυγή (η μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών στα ταμεία) ήταν άλλα 6,7 δις ευρώ.

Άρα σε μια χρονιά μόνο αντιστοιχεί σχεδόν το 1/6 του δημόσιου χρέους! Αποδεικνύεται έτσι πως το χρέος δεν οφείλεται στο «σπάταλο» δημόσιο και τις υπηρεσίες του αλλά στο απλόχερο μοίρασμα του πλούτου (με επιδοτήσεις και μη είσπραξη χρεών) στο κεφάλαιο. Αυτό το χρέος στοχεύει ο νέος προϋπολογισμός να μειώσει βασιζόμενος στην περιστολή κοινωνικών δαπανών και την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων.  

Ανάλογα είναι τα ποσά και τις προηγούμενες χρονιές με αμέτρητα δις να καταλήγουν είτε άμεσα (επιδοτήσεις & χάρισμα χρεών) είτε έμμεσα (με παραχώρηση χρήσης δημόσιων εγκαταστάσεων) σε επιχειρήσεις. Είναι απολύτως φανερό πως για τη διόγκωση του χρέους οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και οι άνεργοι καθώς οι κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες κάλυψης κοινωνικών αναγκών

Μα και σε ποιον χρωστά επιτέλους το δημόσιο; Η απάντηση είναι απλή : Σε όποιον έχει να αγοράσει ομόλογα του Δημοσίου. Ο προϋπολογισμός το περιγράφει σαφώς: το 82,5% του δημόσιου χρέους είναι σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου  που έχουν αγοραστεί από διάφορους (συντριπτικά υπερτερούν τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).  Από αυτά τα χρήματα το 80% (300δις * 0,82 * 0,8= 196 δις) είναι στα χέρια ελληνικών τραπεζών. Τουλάχιστον τραγικό! Το δημόσιο επιδοτεί τσάμπα τις τράπεζες με 28 δις ώστε αυτές να έχουν ρευστό. Αυτές  το δανείζουν αμέσως μετά στο δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα και βγάζοντας έτσι κέρδος. Να γιατί αυτό το ρευστό δεν έφτασε ποτέ στην πραγματική οικονομία όπως παραδέχονται και όλοι οι αστοί οικονομικοί αναλυτές…. να πως οι φόροι των μισθωτών μετατρέπονται νόμιμα σε κέρδη.

4) Οι ψεύτικες υποσχέσεις και η μεγάλη εξαπάτηση :

Στο φετινό προϋπολογισμό κόβονται τα επιδόματα κοινωνικής συνοχής (το λεγόμενο «φτώχειας») και       θέρμανσης. Το ΕΚΑΣ δεν αυξάνει καθόλου μετά από πολλά χρόνια. Από αυτές τις περικοπές εξοικονομείται περίπου το μισό από το νέο «επίδομα αλληλεγγύης» (350+139=489εκ από το 1δις) ολόκληρη δηλαδή η 1η δόση του. Απλά αλλάζουν όνομα στα ψίχουλα που παίρνουν τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Παραδέχεται ανοιχτά ο προϋπολογισμός πως τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία μειώνονται το 2010 κατά 251εκ ευρώ (-5,9%). (σελ 60 προϋπολογισμού – εισηγητική έκθεση). Αλλά και οι περίφημες επαναδιαπραγματεύσεις που υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ και τα λιμάνια έχουν ήδη ξεχαστεί..

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: