ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Από την ιστοσελίδα των των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 17/6/2010 το Δ.Σ. της ΔΟΕ σχετικά με το νέο προϋπολογισμό του συνδικάτου.
Στη συνεδρίασή αυτή για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΠΑΣΚΔΑΚΕ) τοποθετήθηκαν γενικόλογα για την ανάγκη μείωσης κατά 10% των εξόδων, χωρίς να προχωρήσουν σε καμία απολύτως απόφαση που να προσδιορίζει από πού θα προέλθει η μείωση.
Η συζήτηση αυτή εκκρεμεί πολλούς μήνες και τώρα παραπέμπεται για τέλη Αυγούστου.
Είναι φανερό πως για μια ακόμη φορά με ευθύνη των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ όλα παραμένουν ως έχουν.
Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τα οικονομικά του συνδικάτου την οποία και θα βάλουν στην κρίση των συναδέλφων την επόμενη περίοδο.                  

Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία έχουν αντικειμενικά αυξημένες ανάγκες για την αγωνιστική προβολή και δράση μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και η συνδρομή που αποδίδουν στην ομοσπονδία πρέπει να ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα δεδομένα και να χρησιμοποιείται για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου.
Από την άλλη, παρά το ότι οι συνδικαλιστές θα πρέπει να είναι εθελοντές και όχι επί μισθό, παρατηρούμε ότι διατηρούνται οι αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χωρίς παραστατικά και με ποσά, κατά την άποψή μας, προκλητικά.
Τα κονδύλια που αφορούν οικονομικές απολαβές για τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και τους αιρετούς, υπηρετούν πιστά τη λογική του συνδικαλισμού που μετατρέπεται σε επάγγελμα και των συνδικαλιστών που εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερη «κάστα», αποκομμένη από τους εργαζόμενους-δίπλα στους εργοδότες και το κράτος, μια συνδικαλιστική «αριστοκρατία», με ποικιλόμορφες απολαβές και προνόμια.
Συγκεκριμένα:

Κάθε μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παίρνει μηνιαία 500 ευρώ επιμίσθιο, ενώ ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. 600 ευρώ .

• Τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ που προέρχονται από την επαρχία παίρνουν μηνιαίως 500 ευρώ για ενοίκιο και έχουν πληρωμένες δυο μετακινήσεις τους το μήνα στον τόπο διαμονής τους είτε με πληρωμή των εισιτηρίων τους είτε με χιλιομετρική αποζημίωση (η χιλιομετρική απόσταση προς τον τόπο διαμονής της οικογένειας με επιστροφή στην Αθήνα επί 0,40 ευρώ το χιλιόμετρο, δυο φορές το μήνα). Το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ που προέρχεται από επαρχία αποζημιώνεται επίσης εφάπαξ με 1450 ευρώ έξοδα οικοσκευής.

• Για μετακίνηση εκτός Αθηνών άνω των 200 χμ. για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις (Γ.Σ. συλλόγων, παρουσία σε κινητοποιήσεις, συμμετοχή σε συνέδρια κ.λπ.) τα μέλη αποζημιώνονται με 120 ευρώ την ημέρα, υπολογίζονται όμως και δυο ακόμα ημέρες για κάθε μετακίνηση, δηλ. 360 ευρώ συνολικά, ακόμα κι αν η παρουσία τους είναι μονοήμερη με πληρωμένα τα εισιτήρια μετακίνησης ή σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου με αποζημίωση 0,40 το χιλιόμετρο (με επιστροφή) συν τα έξοδα διοδίων.

• Για κάθε ημέρα παραμονής στο εξωτερικό ισχύει ό,τι και παραπάνω αλλά η αποζημίωση είναι στα 170 την ημέρα και είναι πληρωμένη και η παραμονή.

• Απεριόριστη ατελής χρήση του κινητού του τηλεφώνου, ατελής παροχή ημερήσιου Τύπου, τα υλικά του γραφείου του, ο ατομικός τεχνικός εξοπλισμός του, η ασφάλεια του αυτοκινήτου του.

• Το ίδιο συμβαίνει και με τους αιρετούς του κλάδου στο ΚΥΣΠΕ.

• Τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής αποζημιώνονται με τους ίδιους όρους όταν καλούνται για συνεδριάσεις της Ε.Ε. και παίρνουν χιλιομετρική αποζημίωση όταν συμμετέχουν με απόφαση της ομοσπονδίας σε ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.

• Τα μέλη του ΙΠΕΜ ΔΟΕ αποζημιώνονται με 100 ευρώ το μήνα και με χιλιομετρική αποζημίωση όταν συμμετέχουν με απόφαση της ομοσπονδίας σε ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.

Τα ποικιλόμορφα αυτά προνόμια ενισχύουν την απόσπαση του συνδικαλιστικού οργάνου από τη βάση των εκπαιδευτικών, αναπαράγουν φαινόμενα εργατικής αριστοκρατίας, δε συνάδουν με τον πραγματικό ρόλο των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που δεν είναι άλλος από την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Γι’ αυτό το λόγο, η θέση των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων που πηγάζει από την ιστορία του κινήματος, ότι οι αγώνες των εργαζομένων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών ήταν και πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένοι και με την εναντίωση στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τον κρατικοδίαιτο, κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό, είναι και επίκαιρη και αληθινή.

Όλα αυτά τα προνόμια, που απολαμβάνουν τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι, κατά την άποψή μας, απαράδεκτα, εφόσον οι συνδικαλιστές πρέπει να είναι εθελοντές και να προσφέρουν αμισθί.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δια μέσου των εκπροσώπων μας επιστρέφουν ένα σημαντικό ποσό από τις παραπάνω αποζημιώσεις στο ταμείο της ΔΟΕ με τη μορφή εισφοράς για την αγορά ιδιόκτητης αίθουσας της Ομοσπονδίας, γιατί δεν υπάρχει απεργιακό ταμείο στην Ομοσπονδία και είναι ο μοναδικός κωδικός που δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για κανένα άλλο λόγο, ενώ δεν αποδέχονται την πληρωμή της ασφάλειας των αυτοκινήτων τους.
Τα υπόλοιπα ποσά κατατίθενται στο λογαριασμό των Παρεμβάσεων για τις ανάγκες του κινήματος, την έκδοση υλικών κ.λπ. και η αναλυτική παρουσίασή τους γίνεται δημόσια.

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις προτείνουμε στις Γ.Σ. των συλλόγων και στα Δ.Σ. να αποφασίσουν τα παρακάτω:

Να καταργηθούν οι παροχές και τα προνόμια των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., διότι όλα αυτά προέρχονται από χρήματα του κλάδου.
Τα πραγματικά έξοδα να πληρώνονται μόνο με την υποβολή αποδείξεων και μέχρι ένα ορισμένο πλαφόν. Συγκεκριμένα:
Μείωση του επιμισθίου στο μισό του σημερινού δηλαδή στα 250 ευρώ, και για εκείνους που η οικογένεια τους κατοικεί στην επαρχία σε 500 ευρώ το μήνα. Με τον τρόπο αυτό το συνδικάτο ωφελείται.
Κατάργηση του ποσού του ενοικίου για τους προερχόμενους από την επαρχία και αντικατάστασή του από το ποσό των 400 ευρώ και αυτό αφού καταθέτουν το μισθωτήριο συμβόλαιο.
Οι προερχόμενοι από την επαρχία να δικαιούνται 4 μετακινήσεις το μήνα, με την προϋπόθεση ότι αυτές γίνονται με αποδείξεις των εισιτηρίων μετακίνησης ή, αν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο, με υποχρεωτική κατάθεση των αποδείξεων διοδίων των συγκεκριμένων ημερομηνιών μετακίνησης. Η χιλιομετρική αποζημίωση να υπολογίζεται σε 0,25 ευρώ το χιλιόμετρο.
Η ημερήσια αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους σε Γ.Σ. κ.λπ. γίνεται 70 ευρώ την ημέρα. Καμία ημέρα δεν προστίθεται παρά μόνο μία ακόμη, όταν αυτό αποδεικνύεται από τα εισιτήρια μετακίνησης ή τις ημερομηνίες των διοδίων. Σε περίπτωση που γίνει χρήση ξενοδοχειακών υπηρεσιών για τη διανυκτέρευση, τότε δίνεται αποζημίωση γι’ αυτό με απόδειξη και εως το ποσό των 80 ευρώ.
Κατάργηση όλων των ατελειών κι αντικατάστασή τους με πλαφόν. Για τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα έως το πάγιο που τώρα πληρώνει η ομοσπονδία. Οποιοδήποτε ποσό άνω αυτού πληρώνεται από το μέλος.
Καμία αγορά βιβλίων με έξοδα του συνδικάτου παρά μόνο για βιβλία που παραμένουν στη βιβλιοθήκη κι αυτό αφού δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης που πρέπει να είναι ανοιχτή στους εκπαιδευτικούς.
Τα ποσά για αγορά εφημερίδων ανέρχονται σε 2.300 ευρώ περίπου το μήνα (!!!), ποσό υπερβολικό, και 280 ευρώ για αποδελτίωση. Θεωρούμε ότι η αποδελτίωση μπορεί να διευρυνθεί και με άλλα θέματα (οικονομικά, συνταξιοδοτικά…) και η ομοσπονδία να αγοράζει ένα φύλλο από κάθε εφημερίδα την ημέρα, το οποίο θα υπάρχει σε κοινή χρήση για όλα τα μέλη. Το ίδιο να ισχύει και για τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Να καταργηθεί δηλαδή η αγορά εφημερίδων με έξοδα της ομοσπονδίας και με απόδειξη.
Κατάργηση της πληρωμής από την ομοσπονδία των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων των μελών.
Πλαφόν σε όλα τα έξοδα: κουζίνας, χαρτικών, χαρτιού, φωτοτυπιών, φαρμακείου, χρήσης ταξί κ.λπ.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός καθορίζεται ανά παράταξη κι όχι ανά μέλος και μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού στη διετία.
Οι συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. σε συνέδρια εξωτερικού κι εσωτερικού να γίνεται με πολιτικά κριτήρια χρησιμότητας προώθησης των συμφερόντων των εργαζομένων, αλληλεγγύης και της αγωνιστικής δράσης και να υπάρχει δημόσια αποτίμησή τους και να μη θεωρείται αυτονόητη η συμμετοχή σ’ αυτά.
Δημόσιος μηνιαίος οικονομικός απολογισμός των εξόδων των μελών Δ.Σ. κι αιρετών
Δημόσιος οικονομικός απολογισμός των εξόδων για συνέδρια και ημερίδες που οργανώνει η ομοσπονδία
Κανονική πρόσληψη και αμοιβή των δύο υπαλλήλων που βοηθούν εξαιρετικά την ομοσπονδία σε διάφορες εργασίες κι όχι με φιλοδωρήματα.
Να δημιουργηθεί άμεσα απεργιακό ταμείο του οποίου η χρήση θα αφορά αποκλειστικά μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και σε καμία περίπτωση δε θα χρησιμεύει στην τρέχουσα χρήση γιατί τότε δεν έχει απολύτως καμία αξία η ύπαρξή του. Τα έσοδα της Ομοσπονδίας είναι υπεραρκετά 3.500.000 € και θεωρούμε ότι επιτρέπουν την σύστασή του.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η συνδρομή των συλλόγων-μελών προς τη ΔΟΕ μπορεί να μειωθεί στα 20 ευρώ, ώστε να γίνει χρήση των υπόλοιπων χρημάτων για τα απεργιακά ταμεία των συλλόγων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: