Πρόταση για Πρόγραμμα Δράσης του Συλλόγου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Α) ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε και το ΔΝΤ συνέχισαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την αντεργατική και αντιεκπαιδευτική επίθεση υλοποιώντας το μνημόνιο (και την νομοθεσία που απορέει από αυτό) και επιταχύνοντας (με την επικαιροποίησή του) τη χειροτέρευση της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Την ίδια στιγμή μέσω του αναπτυξιακού νόμου και άμεσων παροχών προς το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο αποδεικνύουν πως όντως «χρήματα υπάρχουν» αλλά είναι για τους έχοντες.

Συνοπτικά εστιάζουμε κυρίως στα παρακάτω σημεία:

1)                  Στην ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης από το τον ασφαλιστικό νόμο τερατούργημα Λοβέρδου που σημαίνει ταυτόχρονα την άμεση αύξηση ορίων ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών.

2)                  Στην ουσιαστική αποδόμηση της δημόσιας δωρεάν υγείας (μέσω του νόμου Ξενογιαννακοπούλου και της κατάργησης δωρεάν παροχής εκατοντάδων βασικών εξετάσεων και φαρμάκων στους ασφαλισμένους)

3)                  Στην κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων και κάθε εργασιακού δικαιώματος μέσω αντεργατικών ρυθμίσεων Λοβέρδου που οδηγούν στην ασυδοσία της εργοδοσίας και την ατομική διαπραγμάτευση (υπονομεύοντας έτσι και τη συλλογική συνδικαλιστική δράση).

4)                  Στην πραγματική αύξηση του κόστους ζωής (πληθωρισμός 5,5%) που οφείλεται στην τρομακτική φορομπηξία μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων διατεταγμένων έτσι ώστε να πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

5)                  Την τρομακτική κατάσταση που δημιουργείται στην εκπαίδευση. Η  νέα χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με την πιο σκληρή αντιεκπαιδευτική επίθεση όλων των προηγούμενων  χρόνων. Το Υπ. Παιδείας προχωράει σε δραματικές περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση και αποδεικνύει ότι αντί για το «πρώτα ο μαθητής» που επαγγέλλεται ακολουθεί το «πρώτα και πάνω από όλα το Μνημόνιο», προκειμένου να τηρήσει απαρέγκλιτα την πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ. Μετά την ψήφιση του 3846 και την εξαγγελία των 800 σχολείων με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, στη διάρκεια του καλοκαιριού δε σταμάτησε τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα :

  1. Προχώρησε σε 2850 διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση, τους λιγότερους των τελευταίων 30 χρόνων, σε μια χρονιά που συνταξιοδοτήθηκαν 11500 εκπαιδευτικοί λόγω της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Απέδειξε έτσι ότι οι εξαγγελίες για εξαίρεση της εκπαίδευσης από τις περικοπές στις προσλήψεις του δημοσίου και η διατήρηση της σχέσης 1 διορισμός για 1 συνταξιοδότηση είναι παραμύθι.

Επίσης οι ελάχιστοι διορισμοί που έκανε σε πολλές ειδικότητες (Φ.Αγ., Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Θεατρικής Αγ. κλπ) δείχνουν ότι όχι μόνο δεν άνοιξαν νέες θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών με τα 800 σχολεία, αλλά αμφισβητείται και ο διορισμός όλων των διοριστέων (ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία) την επόμενη χρονιά – όπως προβλέπει ο νόμος – αφού οι διορισμοί δεν ξεπερνάν σε πολλές περιπτώσεις ούτε το 20% των διοριστέων. Πάνω από 5000 κενά θα υπάρχουν ακόμα και μετά την εξάντληση προσλήψεων αναπληρωτών.

  1. Την επέκταση της ελαστικής εργασίας μέσω αντικατάστασης μόνιμων εκπαιδευτικών από αναπληρωτές – ωρομίσθιους.
  2. Την περιφρόνηση του εκπαιδευτικού και της ζωής του μέσω των διαταγών για υποχρεωτικές μετακινήσεις ακόμα και σε άλλους νομούς.
  3. Το νέο επιθεωρητισμό των μεντόρων, την εντατικοποίηση της ζωής μαθητών γονιών και εκπαιδευτικών μέσω των (με το ζόρι) 800 «νέων» ολοήμερων.
  4. Τις ελλείψεις για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε βιβλία
  5. Την τρομακτική υποχρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη δυνατότητα λειτουργίας σχολείων.
  6. Την προσπάθεια για παράνομη ύπαρξη τμημάτων πάνω από 25 παιδιά, για κατάργηση – συγχώνευση σχολείων ή/και τμημάτων.
  7. Την με προκλητικό τρόπο (για μια ακόμα φορά σε συνέχεια φυσικά του παρελθόντος) σύνδεση της διοίκησης της εκπαίδευσης με την κομματική ιεραρχία και στόχευση μέσω των νέων τοποθετήσεων Διευθυντών εκπαίδευσης.
  8. i.              Την επικείμενη (έως το τέλος του 2010) εφαρμογή του νέου μισθολόγιου – φτωχολόγιου συνδεδεμένου με την αξιολόγηση – χειραγώγηση  του εκπαιδευτικού.
  9. j.             Την επικείμενη εφαρμογή του Καλλικράτη που σημάνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια για τα σχολεία και/η μεταφορά λειτουργικών δαπανών στους γονείς.

Β) ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος θα αντιδράσει αποφασιστικά και μαχητικά στις παρακάτω κατευθύνσεις:

1)      Στην κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής του μνημονίου (και του ίδιου μνημονίου) του Προγράμματος Σταθερότητας και όσων το στηρίζουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και αναγκών των εργαζομένων.

2)      Στην κατεύθυνση ανατροπής των επιμέρους στοχεύσεων της παραπάνω πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης και του νόμου Διαμαντοπούλου.

3)      Στην κατεύθυνση συγκρότησης κοινωνικής συμμαχίας με γονείς και άλλους εργαζόμενους για τη δημιουργία μετώπου παιδείας εργασίας στην περιοχή που θα κινηθεί για την επίτευξη των παραπάνω.

Γ) ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1)      Ενημερώνονται όλα τα σχολεία και συνάδελφοι για το μέγιστο όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα. Δε θα αποδεχτούμε καμία τάξη με πάνω από 25 μαθητές.  Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδέχονται και ως σύλλογοι διδασκόντων και ατομικά υπεράριθμα τμήματα.

2)      Ενημερώνονται όλα τα σχολεία και συνάδελφοι για το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων το οποίο υπερασπιζόμαστε απαρέγκλιτα.

3)      Ζητείται από όλους τους συναδέλφους και τους Συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε ανάληψη-χρέωση υπερωριών για ώρες που οφείλονται σε κενά εκπαιδευτικών.

4)      Ενημερώνονται οι συνάδελφοι πως καλύπτονται συνδικαλιστικά (μέσω στάσης εργασίας) να μην εκτελέσουν τυχόν διαταγή του ΠΥΣΠΕ για υπερωρία χωρίς οικονομική απώλεια. Καλούνται οι αιρετοί να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας αν αντιληφθούν πως το ΠΥΣΠΕ επιβάλλει υπερωρίες και να μη συμμετάσχουν στην λήψη τέτοιας απόφασης.

5)      Ενημερώνονται τα σχολεία συνάδελφοι πως στην κατεύθυνση ανατροπής του νόμου Διαμαντοπούλου καλύπτονται συνδικαλιστικά να μην υλοποιήσουν – καταθέσουν ωρολόγιο πρόγραμμα των νέων ολοήμερων και οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης καθώς με αυτή θα συνδεθεί σύντομα ο μισθός τους.

6)      Ο Σύλλογος προκηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για κάθε ώρα υπερωρίας που έχει ανατεθεί χωρίς τη θέληση συναδέλφου.

7)      Ο Σύλλογος προκηρύσσει  στάσεις εργασίας και καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ και αποκλεισμό – κατάληψη της διεύθυνσης στο διάστημα μεταξύ της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου και της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου (όποτε συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ) εφόσον υπάρχουν κενά στα σχολεία και/η έχει ανατεθεί υποχρεωτική υπερωρία ή υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφου σε σχολείο για κάλυψη κενού εκπαιδευτικού.

8)      Ο Σύλλογος γράφει γράμμα στους γονείς των μαθητών της περιοχής, περιγράφει την πραγματικότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνία και καλεί σε συστράτευση τους συλλόγους γονέων. Καλεί τους Συλλόγους γονέων να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις και εκεί ενημερώνει τους γονείς αναλυτικά και ανά περίπτωση μαζί και με τους συλλόγους διδασκόντων.

9)      Ο Σύλλογος  απευθύνεται σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους / σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιδιώκοντας το συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης όλων των εργαζομένων.

10)  Ο Σύλλογος τοποθετεί πανό έξω από κάθε μεγάλο σχολείο, μοιράζει το γράμμα στους γονείς και στην πλατεία Κομοτηνής ενώ το γράμμα αναπαράγεται και ηχητικά.

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω που απαιτούν συμμετοχή όσων περισσότερων συναδέλφων είναι δυνατό δημιουργείται ανοιχτή επιτροπή αγώνα με τη συμμετοχή των μελών του ΔΣ και όσων συναδέλφων το επιθυμούν.

Το πρόγραμμα αυτό περιγράφει ενέργειες μέχρι την 17η Σεπτέμβρη οπότε και καλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για τη συνέχιση και κλιμάκωση των δράσεων μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: