ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΟ
Το ΥΣΜΕ είναι όργανο διοίκησης με πλειοψηφία διορισμένων μελών και χαρακτηρίζεται από τον πλήρη κυβερνητικό και κομματικό έλεγχο. Εφαρμόζει και υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της. Διοικητικές πράξεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις .στα μειονοτικά σχολεία εξαρτώνται από το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του.
Όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα το ΥΣΜΕ ως όργανο διαχείρισης του φτωχού μειονοτικού σχολείου.
Το σημερινό μειονοτικό σχολείο δοκιμάζεται και αυτό όπως όλη η εκπαίδευση από τις επιπτώσεις του αντεργατικού μνημονίου, του σχεδιασμού του Καλλικράτη και όλων των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το μειονοτικό σχολείο σταθερά υποχρηματοδοτείται αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούς να αναζητούν πόρους από γονείς και τοπικούς φορείς, μετατρεπόμενοι σε επαίτες. Η πραγματικότητα είναι πως πολλά σχολεία οριακά σήμερα καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η έλευση του Καλλικράτη με τη σοβαρή μείωση κονδυλίων για την ΤΑ θα επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση.
Το μειονοτικό σχολείο σήμερα είναι ο χώρος των περικοπών του αριθμού εκπαιδευτικών και της επέκτασης του ωραρίου των υπαρχόντων. Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί τα σχολεία βασιζόμενο στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών:
- · Επιβλήθηκαν τμήματα πάνω από 25 μαθητές, δε δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις αλλά επιβάλλονται (άτυπα) υπερωρίες. Τα δε μαθήματα ειδικοτήτων καλύπτονται (όταν και αν) από αναπληρωτές ή ωρομίσθιους.
- · Συνάδελφοι καταδικάζονται σε περιπλάνηση μεταξύ 3—4 σχολείων «για να καλύψουν το ωράριο» φαινόμενο που αφορά ιδιαίτερα τα μαθήματα ειδικοτήτων.
- · Το ωράριο παραβιάζεται στα ολοήμερα με εντολές προϊσταμένων για παραμονή στο σχολείο και πέραν του διδακτικού ωραρίου και χωρίς ανάθεση άλλης εργασίας. Ταυτόχρονα δεν ορίζονται υπεύθυνοι ολοήμερων (το επίδομα κοστίζει).
Το μειονοτικό σχολείο είναι σήμερα το σχολείο των μεγαλύτερων περικοπών των μισθών των εκπαιδευτικών σε ποσοστό και σε απόλυτα ποσά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχει κηρύξει και στάση πληρωμών στην υπερωριακή αποζημίωση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι από την αρχή του 2010 να δουλεύουν 30 ώρες την εβδομάδα και να πληρώνονται μόνο τις 25, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν έχουν πληρωθεί και μέρος των υπερωριών του 2009!
Το εκπαιδευτικό υλικό του ελληνόγλωσσου χρόνο με το χρόνο φτωχαίνει (πού πήγαν τα γράμματα της Α’ τάξης, οι κασέτες, τα λεξικά, το «να ‘χαμε τι να’ χαμε»;). Στις βιβλιοθήκες (όπου υπάρχουν) πολλών σχολειών το υποστηρικτικό υλικό των βιβλίων του ΠΕΜ που παραδόθηκε προ δεκαετίας εκλείπει και χρειάζεται αποκατάσταση. Αναλυτικό πρόγραμμα έστω και σε αδρή μορφή δεν υπάρχει και συμβαίνει το παράδοξο το μειονοτικό σχολείο να λειτουργεί με το αναλυτικό πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων , ενώ τα βιβλία του προγράμματος Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων να λειτουργούν σε διαθεματικό πλαίσιο. Όλα εναπόκεινται στο φιλότιμο και την ικανότητα του εκπαιδευτικού.
Ο διοικητισμός δίνει και παίρνει με βροχή εντολών χωρίς διευκρινήσεις, που συχνά ακυρώνονται (αφού πρώτα έχεις τραβήξει το λούκι της υλοποίησης). Η Γραφειοκρατία γιγαντώνεται με βομβαρδισμό εισερχόμενων εγγράφων άσχετων με το μειονοτικό σχολείο που κλέβουν χρόνο και από τους εκπαιδευτικούς και τη ζωή τους αλλά και από τα παιδιά. Πόσες φορές δε μπήκαμε στην τάξη για να συμπληρώσουμε διάφορα έντυπα; Πόσες φορές κουβαλάμε τη δουλειά σπίτι (ψυχικά, σωματικά και υλικά…)
Όλες οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν το ΥΣΜΕ για την εξαχρείωση συνειδήσεων,
ως μηχανισμό πελατειακών σχέσεων κυβερνητικού κομματικού συνδικαλισμού.
Δεν είναι τυχαίες οι «εξυπηρετήσεις» στις τοποθετήσεις αναπληρωτών και αποσπασμένων, στα κενά των σχολείων που θα βγουν σε αναστολή και που λίγοι μαθαίνουν, στις πληροφορίες για τα κενοθησόμενα που γίνονται ανταλλάξιμα γραμμάτια στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Φέτος πουθενά δεν υπήρχε στις αιτήσεις αποσπάσεων το «κουτάκι» απόσπαση «σε οποιοδήποτε σχολείο του ΥΣΜΕ». Προετοιμαζόταν το μεγάλο γλέντι και έπρεπε να μείνουν αδιάθετα κενά (που υπήρχαν ή θα προέκυπταν το καλοκαίρι). Οι αποσπάσεις πέραν της Α΄ φάσης έγιναν φέτος σε άγνωστο αριθμό φάσεων, σε άγνωστο χρόνο χωρίς εγκύκλιους και χωρίς πουθενά να έχουν αναρτηθεί ή δημοσιοποιηθεί τα κενά. Ήταν διαδικασία συγκρότησης πελατολόγιων των κομματικών παρατάξεων εν όψει των εκλογών για το ΥΣΜΕ. Το δικαίωμα στην απόσπαση του κάθε συναδέλφου μετατράπηκε από τη Διοίκηση (Συντονιστικό γραφείο και Γραφεία εκπαίδευσης) με την ένοχη σιωπή – συναίνεση του αιρετού σε εξαγοράσιμο προνόμιο.
Όλα τα νομοθετικά κείμενα της τελευταίας περιόδου (νόμος Διαμαντοπούλου, νόμος για τη δια βίου μάθηση, νόμος αξιολόγησης, κανονισμοί, καθηκοντολόγια) αποδεικνύουν ότι όργανα σαν το ΥΣΜΕ αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά» για να στηθεί το αυταρχικό σχολείο και να στηριχθεί η αξιολόγηση –χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Είναι το ΥΣΜΕ και τ’ άλλα όργανα που θα έχουν τον τελικό λόγο στις υπηρεσιακές μεταβολές σήμερα και αργότερα στο μισθό των εκπαιδευτικών με το νέο μισθολόγιο του μνημονίου βασισμένο στην απόδοση (βλέπε αξιολόγηση).
Καθόλου τυχαίο δεν είναι , ούτε κατάλοιπο απλά παλαιάς νομοθεσίας, η συνέντευξη στις μεταθέσεις. Αν σήμερα η συνέντευξη είναι τυπική διαδικασία, κάποτε δεν ήταν και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναγίνει μηχανισμός ελέγχου των εκπαιδευτικών.
Το ανεξάρτητο ριζοσπαστικό ρεύμα
Οι ανεξάρτητες συλλογικότητες Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου βρισκόμαστε μαζί με τους συναδέλφους στους πολύμορφους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αντιπαλεύουμε τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, το διοικητισμό, τη λογική της ιεραρχίας, τις δομές που θα στηρίξουν το σχολείο της αξιολόγησης και του αυταρχισμού. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και του Καλλικράτη, την ανατροπή όλων των επίδοξων διαχειριστών ή υλοποιητών τέτοιας πολιτικής. Αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε το «χρέος» και ζητάμε τη διαγραφή του. Το χρέος δεν είναι των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών τους και των άλλων εργαζόμενων. Είναι χρέος που δημιουργήθηκε από και για την κερδοφορία του κεφαλαίου και σαν τέτοιο αρνούμαστε να το πληρώσουμε. Συνεχίζουμε το αγώνα για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Είμαστε αντίθετοι με την ενσωμάτωση του κινήματος στη λογική της διαχείρισης. Οι αγώνες δε δίνονται σε αδιαφανή και στεγανοποιημένα όργανα σαν τα Υπηρεσιακά συμβούλια που προστατεύονται από ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην ελέγχονται από το κίνημα. Οι αγώνες δίνονται στο σύλλογο διδασκόντων, στη Γενική Συνέλευση, στη διαδήλωση. Άρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική συνδιαχείρισης. Δίνουμε τη μάχη όχι για να συνδιαχειριστούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά για να την ανατρέψουμε.
Παρεμβαίνουμε στο ΥΣΜΕ με αντιδιαχειριστική λογική
και αγωνιστική κατεύθυνση
~ Για δυναμική εναντίωση στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές Για να μη γίνεται ο αιρετός γρανάζι του αυταρχικού μηχανισμού της διοίκησης, άλλοθι για την κάλυψη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
~ Για την ίση μεταχείριση όλων, την αξιοπρέπεια στις αποσπάσεις, τοποθετήσεις και σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή, ενάντια στο πελατειακό σύστημα, το ρουσφέτι και τα κομματικά χατίρια.
~ Για να δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Ενάντια σε αλόγιστες μετακινήσεις συναδέλφων σε 3-4 σχολεία. Για τον καθορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και το τύπο του σχολείου και όχι με την αυστηρά δομημένη αντιεκπαιδευτική νομοθεσία.
~ Για την κάλυψη των αναγκών προσχολικής εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητάς και τη δημιουργία νηπιαγωγείων όπου υπάρχει δημοτικό σχολείο. Για σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του μειονοτικού σχολείου και τη διδασκαλία όλων των μητρικών γλωσσών.
~ Για την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και το απαραβίαστο του διδακτικού μας ωραρίου.
~ Για την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων χιλιάδων ωρών υπερωρίας των εκπαιδευτικών των μειονοτικών σχολείων.
Διεκδικούμε τον αιρετό στο ΥΣΜΕ
μ’ αυτή τη λογική που εκθέσαμε παραπάνω και με τη δυναμική του ρεύματος του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού. Είναι αυτονόητο ότι ένας/μία αιρετός μιας τέτοιας αντίληψης ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ:
- · Να αναδεικνύει σε συναδέλφους και κοινωνία τα προβλήματα που συσσωρεύει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, το Υπουργείο και η Διοίκηση.
- · Να ελέγχει, να καταγγέλλει και να αποκαλύπτει τις αυθαίρετες, και παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες των «εξυπηρετήσεων».
- · Να βρίσκεται έξω από τη λογική της διοίκησης, τις έριδες και τις αντιπαλότητες για τη νομή της εξουσίας.
- · Να βρίσκεται δίπλα σε όσους συναδέλφους υφίστανται αδικίες, διώξεις και αυθαιρεσίες.
- · Να εφαρμόζει και να υλοποιεί τις αποφάσεις των συλλόγων και των Γενικών τους Συνελεύσεων .
- · Να ενημερώνει τους συναδέλφους για κάθε στάση, θέση και ενέργειά του.
- · Να ασκεί θητεία ενός μόνο χρόνου και να επιστρέφει στην τάξη του, συμβάλλοντας στην εναλλαγή, ενάντια στον παραγοντισμό και τις προσωποπαγείς θέσεις.
- · Να μην συμμετέχει με κανέναν τρόπο σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης, αντίθετα να επιχειρήσει να μπλοκάρει κάθε τέτοια πράξη και αν χρειαστεί, να φτάσει ακόμα και στην παραίτηση για να συμβάλει σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
ΑΝΥΠΑΚΟΥΑ
ΑΠΕΙΘΑΡΧΑ
ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – ΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΣΜΕ
Καϊντατζή Θεοδώρα Μ/κο Δ.Σ. Δροσιάς
Λιουλιάκη Δήμητρα 3ο Μ/κο Δ.Σ. Κομοτηνής
Μακρυγιάννης Στέφανος Μ/κο Δ.Σ Δαρμένης
Παπαδοπούλου Ελένη Μ/κο Δ.Σ. Γλαύκης
Φυσεκίδης Δημήτριος Μ/κο Δ.Σ. Βαφέικων
Σχολιάστε