ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ = ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!

Η χρονιά ξεκινά χωρίς βιβλία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, με δεκάδες εκπαιδευτικούς στην περιοχή και χιλιάδες στη χώρα σε ομηρία.

Έτσι με μια αγωνία κάποιοι από μας σαν εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων βρεθήκαμε την Παρασκευή 9/9 το πρωί  στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής για να συμμετάσχουμε σε επιμορφωτική ημερίδα σχετικά με τον προγραμματισμό του σχολικού έτους που περιλάμβανε εισήγηση από ψυχολόγο και την επίδειξη διαδραστικού πίνακα…

Μόνο που δεν ήταν επιμόρφωση αυτό στο οποίο κληθήκαμε να πάρουμε μέρος αλλά ξεκάθαρη και απροκάλυπτη διαφήμιση μέσα στο χώρο του σχολείου της εταιρίας με την επωνυμία «ExpressPublishing» διοργανωμένη από τους σχολικούς μας Συμβούλους!

Η αίσθηση κυριαρχούσε με το που έμπαινες στον 1ο όροφο του σχολείου: Είχε στηθεί ένα ευμεγέθες περίπτερο με αναρτημένα τα προϊόντα της εταιρίας που μοίραζε και φάκελο με «δείγμα» προϊόντων της (2 βιβλία αγγλικών).

Η επιμόρφωση άρχισε και οι σχολικοί σύμβουλοι επιβεβαίωσαν πως βιβλία για το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα δεν υπάρχουν. Δόθηκαν συνοπτικές οδηγίες για το πώς θα βρούμε υλικό από διάφορες ιστοσελίδες.

Αμέσως μετά άρχισε από στόμα συμβούλου ένας απίστευτος για επιμορφωτική ημερίδα εισαγωγικός λόγος διαφήμισης της εταιρίας και της προέδρου της.  Και τι δεν ακούσαμε! Για την προσφορά ενός διαδραστικού πίνακα σε σχολείο, για τη θέληση να μας προσφέρουν άλλον ένα!, για το σημαντικό ρόλο που θα έχουν αυτές οι συνεργασίες στα σχολεία από εδώ και πέρα γιατί «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο»! Αλλά και το αποκορύφωμα πως πήραν 1000 ευρώ από την εταιρία!

            Όλα αυτά αποδείχθηκε πως ήταν η εισαγωγή για την παρουσίαση την εισηγήτριας ψυχολόγου αλλά καθόλου τυχαία προέδρου της εταιρίας. Η οποία ξανά παρουσιάστηκε από υπάλληλο της εταιρίας! 

            Κάπου εκεί φτάσαμε τα όρια μας. Το να μας αντιμετωπίζουν σαν ομάδα πιθανών καταναλωτών σχολικών βιβλίων ακριβώς τη χρονιά που αυτά δεν υπάρχουν στα σχολεία είναι το λιγότερο προσβλητικό. Σαν Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση προτείναμε στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου που βρίσκονταν εκεί τη διακοπή της ημερίδας. Μετά και τη συμφωνία τους καλέσαμε τους συναδέλφους να αποχωρήσουν και αποχωρήσαμε.

Εγείρονται όμως σοβαρά ηθικά και νομικά ερωτήματα:

1)     Πως και με ποιο τρόπο δόθηκαν 1000 ευρώ στους συμβούλους από την εταιρία αυτή;

2)     Έγιναν εν γνώσει της διοίκησης όλα τα παραπάνω; Είναι ο χώρος του σχολείου χώρος διαφήμισης εταιριών;

Είναι γνωστό ότι η διαφήμιση μέσα στο χώρο του σχολείου απαγορεύεται. Θεωρούμε λοιπόν πως η επίδειξη διαδραστικού πίνακα (που είχε προφερθεί από την εταιρία) ήταν το προκάλυμμα για την είσοδό της στο χώρο του σχολείου. Τα 1000 ευρώ αν δεν εξηγηθεί ακριβώς η προέλευση τους (και το πώς παραδόθηκαν και σε ποιον/ποιους και για ποιο σκοπό) θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμα και χρηματισμός. 

Θα μπορούσαν χωρίς δυσκολία άλλωστε οι σχολικοί σύμβουλοι να βρουν επιμορφωτές και για τα θέματα ψυχολογίας και για την επίδειξη (αλλά και κατασκευή με φτηνά υπαρκτά μέσα) ενός διαδραστικού πίνακα μεταξύ των επιμορφούμενων!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αυτό είναι το σχολείο της ΑΓΟΡΑΣ που μας ετοιμάζουν. Το Νέο Σχολείο του Υπουργείου, του μεσοπρόθεσμου, του μνημονίου, της Ε.Ε και του ΔΝΤ και του κεφάλαιου είναι το σχολείο που δε θα χει τα στοιχειώδη για να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες, το σχολείο χωρίς βιβλία, το σχολείο που οι μαθητές θα στοιβάζονται μέσα στις τάξεις, το σχολείο του ολοένα και φτωχότερου εκπαιδευτικού. Ταυτόχρονα θα είναι το σχολείο «πελάτης» των επιχειρήσεων που θα διαφημίζονται δωρεάν μέσω αυτού ώστε οι μαθητές από μικροί να μάθουν πως όλα πουλιούνται και αγοράζονται….

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: