Οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές μονάδες

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Π.Ε., μετά την πρωτοβουλία κατάθεσης κειμένου – επιστολής προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (συνεδρίαση 8/8/2012), θεωρούν αναγκαίο να ακολουθήσουν μια σειρά από δράσεις – που ενδεικτικά προτείνουμε- ώστε να αναδειχτεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και της οικονομικής δυσπραγίας των σχολείων. Κυρίως ότι – σε συνθήκες άγριας λιτότητας και περικοπών – οι γονείς είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω εκδηλώσεων, λαχειοφόρων αγορών, αναζήτηση χορηγών κ.λπ.) θα  κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο δημόσιος, δωρεάν και καθολικός χαρακτήρας της εκπαίδευση, κάτω από το βάρος των μνημονίων, που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ. – Π.Α.Σ.Ο.Κ. – Δ.Η.Μ.Α.Ρ.) κατ’ επιταγήν της Τρόικας, μέρα με τη μέρα βουλιάζει στο τέλμα και αποδομείται. Το εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται ολοένα και πιο ταξικό εντείνοντας τους κοινωνικούς φραγμούς και κατηγοριοποιήσεις. Ήδη στα περισσότερα δημοτικά σχολεία η χρονιά ξεκινά με το χαρτί φωτοτυπικού να το φέρνουν οι μαθητές. Σε αρκετά νηπιαγωγεία ζητείται με την έναρξη της χρονιάς αγορά υλικών ύψους 80 με 100 €. Πολύ συχνά και άτυπα οι σύλλογοι γονέων καλύπτουν τις επισκευές και την αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολείων. Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν την επόμενη σχολική χρονιά ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, εξανεμίζοντας από τη μια τα εισοδήματά τους και συρρικνώνοντας από τη άλλη το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.).

Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο:

 • Να αποσταλεί άμεσα από την Διδασκαλική Ομοσπονδία επιστολή  προς τους γονείς,  που να περιγράφει την οικτρή οικονομική κατάσταση των σχολείων και κυρίως το πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακυλίσει στις πλάτες τους την ευθύνη χρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Στόχος η σύμπηξη ενός κινήματος υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου που θα συσπειρώνει γονείς και εκπαιδευτικούς ενάντια στην κυβέρνηση που το ξεθεμελιώνει και θα διεκδικεί επιπλέον πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών.
 • Οι κατά τόπους σύλλογοι των εκπαιδευτικών να απαιτήσουν από τους διευθυντές σχολείων την καταγραφή των άμεσων αναγκών των σχολικών μονάδων σε λειτουργικά έξοδα και να διοργανώσουν τοπικά δράσεις και συνεντεύξεις τύπου που θα αναδεικνύουν το ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες. Στη συνέχεια να διοργανώσουν συναντήσεις με τις σχολικές επιτροπές, ώστε από κοινού να αυξήσουν την πίεση προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Τίποτα δεν είναι πια αυτονόητο. Οτιδήποτε δε μπορούμε να υπερασπιστούμε, ό,τι δεν μπορούν τα συνδικάτα να υπερασπιστούν θα χαθεί στη μαύρη τρύπα των μνημονίων, του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. Η κυβέρνηση και η τρόικα θεωρούν ότι η πτώχευση των σχολείων και της δημόσιας υγείας είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να πληρωθούν οι πιστωτές.
 • Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε συνεννόηση με έναν τοπικό σύλλογο, π.χ.  το σύλλογο Κερατσινίου – Περάματος, Νίκος Πλουμπίδης, όπου τα σχολεία αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα χρηματοδότησης, να πάρει την πρωτοβουλία διοργάνωσης μεγάλης εκδήλωσης, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα. Παρόμοιες εκδηλώσεις με μαζική απεύθυνση προς τις τοπικές κοινωνίες, με τη συμμετοχή και στήριξη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μπορούν να γίνουν και σε όποιες άλλες περιοχές ζητηθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών.

  Δήλωση          

  των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ

   Νικολάρα Λάμπρου             6974750410

  Αναγνωσταρά Γιάννη             6975308409

   paremvasisdoe@gmail.com,  www.paremvasis.gr

  Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: