Οχι στα ερωτηματολόγια! Δε συμπληρώνουμε δε συναινούμε!

Να μη συμπληρώσει ούτε ένας/μία συνάδελφος το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση !

Στο ίδιο ρυθμό που συνθέτουν τα μνημόνια και οι πολιτικές της εσωτερικής τρικομματικής κυβερνητικής τρόικας ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.ΔΗΜΑΡ και της εξωτερικής ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ χορεύει ο σημερινός γαλάζιος Υπουργός Παιδείας. Στα συσσίτια του στρατού στέλνει το Υπουργείο τους νέους εκπαιδευτικούς των 6ΟΟ ευρώ, ενώ για τους παλαιότερους, αφού τους λεηλάτησε μισθό, σύνταξη, εφάπαξ και όνειρα, ετοιμάζεται να τους εκβιάσει με μια πρόωρη σύνταξη πείνας και εξαθλίωσης, αντί συνταξιοδότησης στα 67!

Πρόκειται για μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που οξύνεται από την αρχή της νέας χρονιάς με την υποχρηματοδότηση, την απόπειρα βίαιης μείωσης των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, την απαξίωση των εκπαιδευτικών, την εξαγγελία για αύξηση του διδακτικού ωραρίου και καταλήγει σε έναν πραγματικό διωγμό στην εκπαίδευση με όπλο την αξιολόγηση.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέλαβε εργολαβικά να προωθήσει φέτος την κακόφημη αξιολόγηση. Μόνο που δεν πείθει κανέναν περί μη «τιμωρητικής αξιολόγησης» όταν:

~ 150.000 δ. υπάλληλοι πρόκειται να απολυθούν μέσω της αξιολόγησης,

~ το νέο μισθολόγιο τη θέτει σε εφαρμογή για την κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης και τη διαμόρφωση καθεστώτος μισθολογικής καθήλωσης, ισόβιας ομηρίας και υποταγής,

~ ετοιμάζεται νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων και εγκατάλειψης των σχολείων με πρόσχημα τις «κακές» επιδόσεις στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. «Επιδόσεις» που θα καθορίζουν τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση, το μαθητικό πληθυσμό, το προσωπικό, τα πάντα.

Το Υπουργείο Παιδείας, ξεκινά αιφνιδιαστικά διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση ! Η διαδικασία ξεκινάει το βράδυ της Δευτέρας 1/10 (επίσημα από την Τρίτη, 2/10/2012) και λήγει την Τρίτη 9/10/2012. Μεταξύ άλλων, το ερωτηματολόγιο θέτει ερωτήματα όπως : «η αξιολόγηση πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών ή με την προαγωγή των εκπαιδευτικών», ενώ στους πιθανούς φορείς της αξιολόγησης περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και «ανεξάρτητη αρχή» (ιδιωτική άραγε;).

Η αντίθεση και η αντιπαράθεσή μας ως Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση , με την αξιολόγηση, ως διαδικασία χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίησης των σχολείων είναι συνεχής και διαχρονική και από αυτή την άποψη σηκώνουμε έμπρακτα και αυτή την ώρα το βάρος της αντιπαράθεσης απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

Πολύ περισσότερο όμως σήμερα, που η επίθεση στον κόσμο της εργασίας και της ζωντανής εκπαίδευσης είναι πρωτοφανής και καθολική, η αντίσταση στην αξιολόγηση πρέπει να πάρει καθολικά χαρακτηριστικά. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σαν ένα σώμα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αναχαιτίσουν την προώθησή της που θα σημάνει χειραγώγηση, υποταγή, βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, ακόμα και απολύσεις.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα, δεν θα οδηγηθούμε αυτοβούλως ως πρόβατα επί σφαγήν στα κρεματόρια της αξιολόγηση

Συνάδελφοι/σες

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη καθολικά – σαν ένας άνθρωπος – στο ερωτηματολόγιο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε ένας να «συνεργασθεί» – έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το συμπληρώσουμε (άλλωστε η συμπλήρωσή του γίνεται ανώνυμα).  Αντιλήψεις του τύπου «να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο για να εκφράσουμε με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή μας» είναι τουλάχιστον αφελείς. Το υπουργείο πολύ απλά θα αξιοποιήσει την όποια συμμετοχή και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα όπως έκανε και σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις. Και να είστε σίγουροι ότι τα συμπεράσματα θα είναι σε βάρος μας!

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν αγωνιστική στάση και συναδελφικό, δημοκρατικό ήθος. Δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πιέσουν ή πολύ περισσότερο να επιβάλλουν σε κανένα συνάδελφο να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα λόγο να υπακούσουν σε τυχόν αυθαίρετες προφορικές εντολές και να συμπληρώσουν λίστες με συναδέλφους που συμπληρώνουν ή δεν συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο. Τυχόν πιέσεις ή αυθαιρεσίες πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στα Δ.Σ. των Συλλόγων. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούμε και κανένα λόγο να δώσουμε λογαριασμό σε κανένα διοικητικό μηχανισμό για τη στάση μας.

Καλούμε το σύλλογο μας να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την οργάνωση της αντίστασης απέναντι στον αιφνιδιασμό που επιχειρεί το Υπουργείο:

  • Να καλέσει κάθε συνάδελφο/σα σε άρνηση συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου.
  • Να καλέσει τους συναδέλφους διευθυντές να μην αναπαραγάγουν προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων πιέσεις της διοίκησης για συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ή για καταγραφή της στάσης των συναδέλφων.
  • Να δρομολογήσει όλα τα επόμενα και αναγκαία βήματα δράσης ενάντια στην προώθηση της αξιολόγησης και τα μέτρα του Υπουργείου.

Συνένοχους στο φόνο δεν θα μας έχετε ! 

Ο αιφνιδιασμός δεν θα περάσει ! 

Όχι στην αξιολόγηση – παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία, ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για όλους-ες 

Κίνημα ανυπακοής, αντίστασης και αγώνα παντού για να ανατρέψουμε την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: