Βίαιο ξεκλήρισμα των αγροεργατών

του Δημήτρη Δεσύλλα

Η εφαρμογή του 3ου βάρβαρου Μνημονίου και της νέας-χειρότερης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ (2015-2021), από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την έμπρακτη συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, δίπλα στη φοροκαταιγίδα, στον ασφαλιστικό Καιάδα και το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, συμπεριλαμβάνει, ως βασικό εργαλείο, και τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για το ποιος θεωρείται αγρότης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, μιλάει για αναπτυξιακό μέτρο, «κλείνει το μάτι» στους μεγαλοαγρότες και κρύβει ότι θα τροποποιήσει προς το χειρότερο το περιβόητο «Μητρώο Αγροτών».

Κατά τον ΟΟΣΑ, αγρότης, σε παγκόσμια κλίμακα, θεωρείται όποιος έχει τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός του από αγροτική απασχόληση.
Κατά την ΕΕ (βασικός Κανονισμός ΕΟΚ αριθ. 2328/15-7-91, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των γεωργικών διαρθρώσεων), «για να λάβει ένας γεωργός κοινοτική ενίσχυση στις επενδύσεις, πρέπει να είναι κανονικά κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης κατά κύρια απασχόληση, δηλαδή πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον το 50% του χρόνου του στη γεωργική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του και να λαμβάνει από αυτή τουλάχιστον το 50% των εισοδημάτων του».

Αυτόν θεωρεί αγρότη η ΕΕ.
Με βάση τον ανωτέρω «τυφλοσούρτη» της ΕΕ, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, ψήφισε το Νόμο 2332/1995 για το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». Σε αυτόν, αναφερόταν ρητά: «Στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εγγράφονται όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, καθώς και νομικά πρόσωπα (δηλαδή εταιρείες ΟΕ, ΕΠΕ, ΑΕ), τα οποία είναι αποδεδειγμένα κύριοι ή νομείς, ή μισθωτές ή κάτοχοι, πρωτογενούς αγροτικής εκμετάλλευσης στην περιφέρεια του Νομού όπου τηρείται το Μητρώο.
Από τα παραπάνω πρόσωπα, αγρότες θεωρούνται μόνο όσοι πληρούν επιπλέον και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Έχουν τη μόνιμη κατοικία ή την έδρα τους στην περιφέρεια, όπου τηρείται το Μητρώο
και β) ασχολούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο επάγγελμα με την παραπάνω εκμετάλλευση ή απασχολούνται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά σε αυτήν, τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους και λαμβάνουν από την απασχόλησή τους αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους εισοδήματος».
Παρά την αχαλίνωτη προπαγάνδα των αγροτοπατέρων ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ υπέρ του «Μητρώου», οι πολύχρονοι και δυναμικοί αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς που ακολούθησαν, επέβαλαν κάποια «χαλάρωση» και τροποποίησή του. Έτσι, στον ισχύοντα νέο Νόμο 3874/2010 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, προβλέπονται συγκεκριμένα τα εξής: «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή εταιρείες) που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση.
Επαγγελματίας Αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης,
β) ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του,
γ) λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του (που μειώνεται σε 25% για νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους)
και δ) είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ».

Το Μητρώο Αγροτών θεωρεί «αγρότες» όλους όσοι ροκανίζουν τις «αγροτικές» επιδοτήσεις της ΕΕ, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο: Τον Μπουτάρη, τον Τσάνταλη, το Κτήμα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική (με τους τεράστιους αμπελώνες και τις οινοβιομηχανίες), τις καπιταλιστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τους καπνέμπορους, τα μοναστήρια (π.χ. Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας), τους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους που κατέχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και που μπορούν άνετα να φτιάξουν «αγροτικές εταιρείες» – μέλη του Μητρώου, μισθώνοντας γεωπόνο ή και αγρότη, ως ιδιοκτήτη, πρόεδρο ή διευθυντή! Τέλος, τους μεγαλοαγρότες και τους μεσαίους αγρότες.
Αντίθετα, το Μητρώο δεν θεωρεί αγρότες, αποκλείει και ξεκληρίζει νομοθετικά – διοικητικά (πέρα από τις άλλες διαδικασίες καπιταλιστικής ανάπτυξης στο χωριό) πάνω από 250 χιλιάδες αγροτο-εργάτες ή εργατο-αγρότες. Όλους όσοι συμπληρώνουν το μικρό αγροτικό τους εισόδημα με εργατική απασχόληση (π.χ. στον τουρισμό, στις οικοδομές κ.ά.), αποτρέπουν την ερήμωση της υπαίθρου και δεν βαθαίνουν την τεράστια κοινωνική πληγή της ανεργίας.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί στα μουλωχτά την αυστηροποίηση των κριτηρίων του Μητρώου «επί το ταξικότερον», δηλαδή την επιστροφή στα ποσοστά 50% απασχόληση- 50% αγροτικό εισόδημα. Αν το πετύχει, τότε το 20% των μεγαλοαγροτών που τώρα παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων της ΕΕ, τότε θα παίρνουν το 95%!
Στόχος συγκυβέρνησης-ΕΕ είναι η πλήρης εξαφάνιση των αγροτο-εργατών και εργατο-αγροτών, η προώθηση νέας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας με τους μεγαλοαγρότες και τους μεσαίους αγρότες, η επιτάχυνση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην ύπαιθρο.
Επιδίωξη που πρέπει να αποκρουστεί-ανατραπεί, με πραγματικά «μπλόκα αγώνα» φτωχών αγροτών-εργατών γης-εργαζομένων-νεολαίας. Η πάλη για την πλήρη κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών» είναι ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους του χωριού και της πόλης. Κομβικό ζήτημα για τους αγώνες, τις κοινωνικές συμμαχίες και την πολιτική προοπτική της εργατικής τάξης και της μαχόμενης Αριστεράς.

Πηγή: ΠΡΙΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: