Ανακοίνωση Παρεμβάσεων Π.Ε. για συνδικαλιστικά δικαιώματα – περικοπή προϋπηρεσίας αναπληρωτών/τριών

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ – ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2018-19) εκλέχτηκε και θήτευσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ στο Δ.Σ. αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, η Δινοπούλου Βαγγελίτσα, ως εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Π.Ε. Σύσσωμος ο διοικητικός μηχανισμός και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας της αρνήθηκαν την χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας επί ίσοις όροις με τους μόνιμους συναδέλφους της. Φέτος, στην ίδια ακριβώς θέση βρίσκεται το νέο μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, Παναγιώτου Χρήστος, αναπληρωτής, εκλεγμένος με τις Παρεμβάσεις ΠΕ καθώς και το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Καργόπουλος Αντρέας, αναπληρωτής, εκλεγμένος με την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα ως μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών χωρίς πλήρη άδεια, γιατί σε περίπτωση που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για πλήρη συνδικαλιστική άδεια θα δεχτούν την ποινή της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας για αυτό το διάστημα.

Ως ΠΑΡΕΜΑΒΑΣΕΙΣ αισθανόμαστε υπερηφάνεια με την επιλογή μας να εκλέγουμε αναπληρωτές εκπ/κούς, στο ΔΣ της ΔΟΕ, στο πλαίσιο της εναλλαγής των εκπροσώπων μας κάθε χρόνο σε αυτό. Δεν ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μας είναι αναπληρωτές, χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας. Θεωρούμε ότι και με αυτόν τον τρόπο υπερασπιζόμαστε στην πράξη κι όχι στα λόγια, τα δικαιώματα των αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων μας.

Σε μια περίοδο μάλιστα όπου η κυρίαρχη κατεύθυνση κεφαλαίου, ΕΕ και κυβερνήσεων είναι το χτύπημα της μόνιμης εργασίας και η «μονιμοποίηση» των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με μειωμένα δικαιώματα, ανασφάλεια και αλληλοσφαγή για ένα κομμάτι ψωμί και μια χούφτα μόρια, με την πολιτική των μηδενικών διορισμών, να έχει οδυνηρές συνέπειες και να οδηγεί στην ομηρία χιλιάδων συναδέλφων μας και στην καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών ιδιαίτερα των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας σε ακόμα χειρότερο δρόμο από αυτόν της προηγούμενης κυβέρνησης επιδιώκει να εξαφανίσει κάθε ικμάδα συλλογικής διεκδίκησης χτυπώντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζόμενων, και πρωτίστως των ελαστικά εργαζόμενων ως του πιο ευάλωτου, εκμεταλλευόμενου και πληττόμενου κομματιού.

Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα των εργαζόμενων κι όχι επάγγελμα και προνόμιο

Κυρίαρχο μέλημα του ανεξάρτητου αυτόνομου ταξικού ρεύματος των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων αποτελεί η πολιτική, συνδικαλιστική και οργανωτική προετοιμασία του εκπαιδευτικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, με στόχο τη συλλογική διεκδίκηση του συνόλου των αιτημάτων τους και ως πρωταρχικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος θεωρούμε τη σταθερή, μόνιμη, αξιοπρεπή εργασία όλων των εκπαιδευτικών, διεκδικώντας μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Η επιλογή της εκπροσώπησης από αναπληρωτές στο Δ.Σ. της ΔΟΕ αποτελεί συνέχεια της θέσης μας για ντε φάκτο αναγνώριση των αναπληρωτών και των ωρομισθίων ως αντιπροσώπων στα συνέδρια της Ομοσπονδίας επιβάλλοντας την ίση συνδικαλιστική αντιμετώπισή τους με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Προκύπτει από την αταλάντευτη στάση μας, να φέρουμε στο κέντρο των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών και όλου του εργατικού κινήματος, το μεγάλο ζήτημα των ίσων συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στη βάση του ανυποχώρητου αγώνα για πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων και μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών. Στο δρόμο του Γενάρη, με όρους ενότητας και αλληλεγγύης κόντρα στις λογικές της ανάθεσης, του παραγοντισμού, του συντεχνιασμού, του επαγγελματικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και της ανθρωποφαγίας, οι οποίες σκοπίμως και εντέχνως καλλιεργούνται και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαχρονικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας κατά την περσινή χρονιά (2018-19) αρνήθηκε να χορηγήσει συνδικαλιστική άδεια επί ίσοις όροις με τους μόνιμους συναδέλφους της εκπροσώπους στο ΔΣ της ΔΟΕ στην αναπληρώτρια Δινοπούλου Βαγγελίτσα. Και ενώ την ανάγκασαν ταυτόχρονα με το συνδικαλιστικό της έργο να εκτελεί και διδακτικά καθήκοντα, σε πρώτη φάση αρνήθηκαν να προσμετρήσουν 1 μήνα και 4 ημέρες εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν τοποθετημένη σε σχ. μονάδα της Δ.Π.Ε. Δ. Αττικής. Ευθυγραμμισμένοι στη γραμμή καταστρατήγησης συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων αναπληρωτών, τήρησαν από την πρώτη στιγμή την πιο τιμωρητική και σκληρή στάση, απέναντι στη συναδέλφισσα, μήνυμα προς κάθε αναπληρωτή: Αποτελεί μια κίνηση που ουσιαστικά ποινικοποιεί και απαγορεύει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των αναπληρωτών και τη συνακόλουθη προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της αδιοριστίας σε επίπεδο ΔΣ της ΔΟΕ. Στέλνει ένα συνολικότερο μήνυμα ότι ο ελεύθερος και ανυπότακτος συνδικαλισμός των συμβασιούχων εργαζομένων εκπαιδευτικών δεν μπορεί να εκπροσωπείται – ασκείται από τους ίδιους σήμερα στην ΔΟΕ, αύριο στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία η πολιτική των μηδενικών διορισμών, μετατρέπει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των εκπαιδευτικών σε ελαστικά απασχολούμενους. Σ’ αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση έρχεται να αμφισβητήσει και τα ίσα δικαιώματά τους στην συνδικαλιστική δράση!

Ο ΠΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ!

Μετά τις διαρκείς πιέσεις και τους εκβιασμούς, τις απειλές και την απαγόρευση ουσιαστικά της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής της δράσης η συναδέλφισσα αναπληρώτρια Δινοπούλου Βαγγελίτσα , αφού στερήθηκε της πλήρους συνδικαλιστικής άδειας που δικαιούνται οι μόνιμοι συνάδελφοί της εξέτισε τη θητεία της κάνοντας χρήση των 9 ημερών ανά μήνα ως το ελάχιστο συνδικαλιστικό δικαίωμα, που προβλέπει ο νόμος, ενώ ταυτόχρονα υπηρέτησε το διδακτικό της ωράριο σε σχολεία της περιοχής ακόμη και ως υπεύθυνη τμήματος! Ο διευθυντής εκπαίδευσης σε όλη αυτήν την πορεία έδειξε ξεκάθαρα με ποιον συντάσσεται. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά που χάνουν ώρες ήταν ο τρόπος του για να καλύπτει τις ευθύνες – υπουργείου και διεύθυνσης – και να προσπαθεί να μετατραπεί στα μάτια των γονιών από θύτης σε θύμα.

Και ενώ η συναδέλφισσα εξαναγκάστηκε να διακόψει τη συνδικαλιστική της άδεια ώστε να μην στερηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας της όπως προβλέπονταν στην τιμωρητική διάταξη που επέσειε το Υπουργείο Παιδείας, και αφού της είχε ήδη ανακοινωθεί η μη-προσμέτρηση ενός (1) μήνα και τεσσάρων (4) ημερών εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν τοποθετημένη σε σχ. μονάδα της Δ.Π.Ε. Δ. Αττικής, ο Διευθυντής Π.Ε. Δυτ. Αττικής, προχώρησε δύο βήματα παραπέρα: Εν μέσω καλοκαιριού, με μια προκλητικά εκδικητική, μεροληπτική και πολιτικά επικίνδυνη ενέργεια, προχώρησε στην αφαίρεση 120 συνολικά ημερών (4 μήνες!) προϋπηρεσίας. Με σαθρά και ευτελή επιχειρήματα, διαρκείς αντιφάσεις και εμπαιγμό των δεκάδων εκπαιδευτικών, των εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής, των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, των συναδέλφων από τα ΔΣ ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής, που συγκεντρώθηκαν στις 25 και 26 Ιουλίου 2019 στη Διεύθυνση Π. Ε. Δυτ. Αττικής επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα! Ο Διευθυντής Π. Ε. Δυτικής Αττικής ανοίγει τον δρόμο για την αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όχι μόνο των αναπληρωτών, αλλά και των μονίμων εκπαιδευτικών, σε μια περίοδο που το χτύπημα της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης βρίσκεται στο στόχαστρο!

Από αναβολή σε αναβολή και από παράταση σε παράταση κατάφερε να ολοκληρώσει τις κινήσεις του στις 16/7/2019! Κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την κατά 4 μήνες μείωση της προϋπηρεσίας της συναδέλφισσας, ενώ η προϋπηρεσία που της είχε παραδοθεί εγγράφως στις 21/6/2019 ήταν διαφορετική. Ο Διευθυντής Π. Ε. Δυτ. Αττικής εξέδωσε στις 21/6/2019 την προϋπηρεσία… και αμέσως μετά χωρίς να ενημερώσει την συναδέλφισσα αναπληρώτρια Β.Δ. προχώρησε σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην αφαίρεση 4 μηνών προϋπηρεσίας! Συνειδητά παραπλάνησε την αναπληρώτρια και περίμενε μετά τη λήξη του σχ. έτους και τις εκλογές στις 7 Ιούλη 2019 για να μεθοδεύσει την περικοπή! Επέλεξε – προλαμβάνοντας την νέα κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας – να κάνει τον λαγό στην περικοπή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων ανοίγοντας ταυτόχρονα το θέμα και για τους μόνιμους. Ο συγκεκριμένος Δ/ντής Π. Ε. Δυτ. Αττικής έχει τεράστιες διοικητικές και πολιτικές ευθύνες και με τις ενέργειές του αυτές κατέστησε εαυτόν εχθρό του κλάδου και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του.

Αρωγό στη μεθόδευση του ο Δ/ντής Π. Ε. Δυτικής Αττικής βρήκε το αντίστοιχο τμήμα διορισμών του Υπ. Παιδείας το οποίο -όπως και ο Διευθυντής Π. Ε. Δυτ. Αττικής- αποκρύπτει και αγνοεί πλήρως τις δύο εγκυκλίους (Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-52014 και Φ.351.5/27/19630/Δ1/29-2-2018) που αφορούν στις συνδικαλιστικές άδειες μονίμων και αναπληρωτών, στις οποίες γίνεται ρητά λόγος για προσμέτρηση αυτού του διαστήματος ως πραγματική/διδακτική προϋπηρεσία προστατεύοντας πλήρως όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από την θέση που καλύπτει ο υπάλληλος. Επιπλέον, με βάση την ΥΑ υπ’ αριθμόν 582/2011 ορίζεται ότι: «Στο χρόνο άσκησης διδακτικών καθηκόντων προσμετρώνται… επίσης και τα διαστήματα βραχυχρόνιας απουσίας του εκπαιδευτικού από τα διδακτικά του καθήκοντα, ως ακολούθως: …οι βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του ν. 1264/1982, του άρθρου 6 του ν. 2224/1994 και του άρθρου 11 του ν. 2336/1995». Φαίνεται ότι επιλεκτικά αγνοούνται και αποκρύπτονται οι εγκύκλιοι και οι Υ.Α.! Είναι σαφές ότι με τις παραπάνω διοικητικές πράξεις ανοίγει πλέον πανελλαδικά ο ασκός του Αιόλου για τη μη προσμέτρηση (αφαίρεση) της προϋπηρεσίας όλων των αναπληρωτών/τριων που έχουν κάνει χρήση αντίστοιχων συνδικαλιστικών αδειών ως σήμερα (π.χ. μέλη ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων). Συγχρόνως, αμφισβητείται ακόμα και – το μέχρι τώρα νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα – της 9ημερης συνδικαλιστικής άδειας ανά μήνα για τους 2 νέους αναπληρωτές εκπροσώπους που έχουν εκλεγεί στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Δίνουμε το δικό μας τελεσίγραφο!

Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με το εργασιακό μέλλον των συναδελφισσών/συναδέλφων αναπληρωτριών/αναπληρωτών ούτε να στρώσει το έδαφος για την καταστρατήγηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων!

Οι εκβιασμοί τους δε θα περάσουν! Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις το αυτονόητο δικαίωμα που έχουν οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας να συμμετέχουν στα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) έχοντας συνδικαλιστική άδεια, χωρίς συνέπειες-ποινές και απειλές απόλυσης. Θα δώσουμε τέλος στον εμπαιγμό των αναπληρωτών, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποκτήσει φωνή ο κάθε συνάδελφος και η κάθε συναδέλφισσα που έχει γυρίσει τις εσχατιές της χώρας με τεράστιες οικονομικές συνέπειες, που έχει αφήσει πίσω οικογένεια, φίλους, που δεν μπορεί να αρρωστήσει, να γεννήσει και να μεγαλώσει με ασφάλεια το παιδί της/του, που εξαναγκάζεται σε παραίτηση!

Είναι ζήτημα τιμής για όλες τις δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΔΟΕ να τοποθετηθούν τώρα, υπερασπιζόμενοι τα ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. Ζητάμε να υπερασπιστούν όλοι ξεκάθαρα το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων μας είναι υπόθεση όλων μας! Για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν. Για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Μόνος δρόμος, ο αγώνας μας.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:

– Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές συναδέλφους μας – εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς:

– Άμεση προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας των συναδελφισσών Δινοπούλου Βαγγελίτσας και Ελεάνας Μαργαρίτη.

– Να δοθεί πλήρη συνδικαλιστική άδεια στον Χρήστο Παναγιώτου και στον Αντρέα Καργόπουλο με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

– Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία (προσμέτρηση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συμπεριλαμβανόμενης και αυτής των σχολικών ετών 2018 – 2019 & 2019 – 2020).

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ, τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας της απαράδεκτης στάσης του Διευθυντή Π. Ε. Δυτ. Αττικής. Οι ομοσπονδίες να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με την υπουργό παιδείας κ. Ν. Κεραμέως για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Όχι μισή δουλειά, ούτε μισή ζωή!

Μαζικοί, αποφασιστικοί αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής τους!

Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: