Η αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις Διαμαντοπούλου και την ενημέρωση της ΠΑΣΚ στη συνάντηση με τη ΔΟΕ

Η αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις Διαμαντοπούλου στη συνάντηση με τη ΔΟΕ

Δήλωση του Ντίνου Παντελίδη, εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε. στο ΔΣ της ΔΟΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ  και ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥ

Αν η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν ήταν δραματική θα ήταν μια καλοστημένη καλοκαιρινή παράσταση της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας (με την υπουργό, την υφυπουργό, τον υφυπουργό και τους 2 γραμματείς) και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΚ.

Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε να κάνει ανακοινώσεις μέσω ΔΟΕ και την επιθυμία της δεν την αρνήθηκαν τα μέλη της ΠΑΣΚ (με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΑΚΕ) στη ΔΟΕ που την προηγούμενη μέρα στο Διοικητικό Συμβούλιο αρνήθηκαν να στηρίξει η ομοσπονδία την κινητοποίηση των αδιόριστων εκπαιδευτικών την Πέμπτη 26 Αυγούστου στο Υπουργείο.

Η υπουργός Παιδείας ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ συστηματικά την ελληνική κοινωνία. Η ίδια που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε δήλωνε ότι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι είναι η δυσκολότερη χρονιά από τη μεταπολίτευση και εμφανίστηκε την Τετάρτη να λύνει το πρόβλημα. ΘΑΥΜΑ; Δε νομίζουμε.

Μια καλοστημένη καλοκαιρινή παράσταση. Μόνο η ΠΑΣΚ τα βρήκε όλα καλά και βγήκαν γρήγορα-γρήγορα ως κυβερνητικοί παράγοντες να επικροτήσουν τα μέτρα.

Τι πραγματικά είπε η υπουργός και ικανοποίησε τα μέλη της ΠΑΣΚ ;

1.                  Δε θα διορίσω κανένα/καμιά μόνιμη εκπαιδευτικό αλλά θα προσλάβω παντού αναπληρωτές (για εργασία ορισμένου χρόνου) και πολλούς απ’ αυτούς από τα ΕΣΠΑ επειδή στηρίζω το Μνημόνιο.

2.                  Θα αυξήσω τον αριθμό των μαθητών στο τμήμα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από 25 στα 27 για να μειώσω το κόστος λειτουργίας των σχολείων επειδή στηρίζω το Μνημόνιο

3.                  Θα μετατρέψω τη διετή Μετεκπαίδευση σε ετήσια Επιμόρφωση για την εντάξω στο ΕΣΠΑ επειδή στηρίζω το Μνημόνιο.

4.                  Θα επιβάλω τα «800 σχολεία ατελείωτου 35ωρου εργασίας» επειδή θέλω πειθαρχημένους εκπαιδευτικούς και παιδιά και επειδή στηρίζω το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα:

 • Για τα κενά

Δέχτηκε πως υπάρχουν πολλά κενά, δήλωσε πως δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και ότι τα καθοριστικά νούμερα θα είναι γνωστά την πρώτη εβδομάδα (αν και οι υπηρεσίες της από τον Ιούλιο μιλάνε για 11.000 στην Π.Ε.). Παράγοντες που δημιουργήθηκαν τόσα πολλά κενά είναι για την υπουργό ο «εξαιρετικά μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων» και οι εκπαιδευτικοί που «δε δέχονται να εργαστούν σε θέση αναπληρωτή».

Η κ. Διαμαντοπούλου συκοφάντησε τους εκπαιδευτικούς λέγοντας πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αποσπασμένοι θα πάρουν αναρρωτικές άδειες για να μην επιστρέψουν στα σχολεία» (!!)

 • Για τους διορισμούς

Η υπουργός, σταθερά προσανατολισμένη στις κυβερνητικές επιλογές και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δε μίλησε για επιπλέον διορισμούς. Αντίθετα ανέφερε ότι «ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ο μόνος χώρος  του δημοσίου που έκανε διορισμούς μετά τις κυβερνητικές επιλογές Φεβρουαρίου, Μαΐου», θεωρώντας προφανώς ότι η υποχρέωση της κυβέρνησής της απέναντι στην εκπαίδευση των παιδιών ικανοποιήθηκε με 1.400.

Αρνήθηκε επίσης την αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου να διορίζει τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό για κάθε μία παραίτηση σε μια χρονιά μάλιστα που τριπλασιάστηκαν οι συνταξιοδοτήσεις.

 • Για την αναπλήρωση

Η μόνιμη και σταθερή εργασία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Το δημόσιο σχολείο θα λειτουργήσει αρχικά με 7.800 αναπληρωτές και στη συνέχεια με αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και ωρομίσθιους. (Την περσινή χρονιά προσλήφθηκαν 5.250 αναπληρωτές).

1. Αν και φαίνεται μεγάλος ο αριθμός 7.800 στην πραγματικότητα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών των σχολείων. Γιατί:

 • 4.000 περίπου είναι οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. εξαιτίας της πρόσφατης οξύτατης επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα
 • 11.000 είναι τα κενά στην Π.Ε. που επίσημα έθεσαν στη διάθεση του ΚΥΣΠΕ κατά τη συζήτηση των αποσπάσεων οι υπηρεσίες του Υπουργείου . (Εδώ να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανέφερε πως υπάρχουν 6.5000-7000 κενά για τα οποία βέβαια δεν μας εξήγησε από πού προέκυψε αυτός ο αριθμός. Καταλάβαμε όμως όλοι ότι απλά εξυπηρετούσε την υπουργό που, λίγο μετά, μίλησε για 7.800 αναπληρωτές.)
 • Σε 800 περίπου ανέρχονται οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. που γύρισαν απ’ τα γραφεία εκπαίδευσης και μάλιστα ετοιμάζονται νέες αποσπάσεις 150200 σ’ αυτά με πραγματικό κίνδυνο να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες επειδή σε ορισμένα δεν υπάρχει πια ούτε ένας υπάλληλος.
 • Σε 500 περίπου ανέρχονται οι εκπαιδευτικοί που επέστρεψαν από σχολεία του εξωτερικού και οι εκπαιδευτικές άδειες που κόπηκαν αποδεικνύοντας την παντελή αδιαφορία του υπουργείου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
 • Την ίδια στιγμή έγιναν μόλις 1.400 διορισμοί στην Π.Ε. αριθμός εξωφρενικά μικρότερος από τον αναγκαίο.

Είναι φανερό κάνοντας απλές προσθέσεις κι αφαιρέσεις θα διαπιστώσει ότι τα κενά στην Π.Ε. είναι πάνω από 12.000 !!!

2.                  Η κυβέρνηση φαίνεται να «παρέχει θέσεις εργασίας» σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Στην πραγματικότητα μειώνει δραματικά τη μονιμότητα και αυξάνει αντίστοιχα τις προσλήψεις αναπληρωτών δηλ. εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Με τη μείωση των διορισμών από 3.200 μέσο όρο την προηγούμενη δεκαετία σε 1400 φέτος και το διπλασιασμό των συνταξιοδοτήσεων η περιοδική και ελαστική εργασία γίνεται πλέον καθεστώς στην εκπαίδευση. Η αναλογία μόνιμων, αναπληρωτών αρχίζει να αντιστρέφεται σε βάρος της μόνιμης εργασίας. Οι νέοι συνάδελφοί μας, δε γνωρίζουν αν θα δουλέψουν την επόμενη χρονιά, σε πια περιοχή της χώρας θα βρεθούν και βέβαια ποτέ δε θα συμπληρώσουν 40 χρόνια για να πάρουν την κουτσουρεμένη σύνταξη του νέου αντιασφαλιστικού νόμου παρότι θα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους.

 • Για τον αριθμό των μαθητών

Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα στους 27! Επέμεινε, υποστηρίζοντας τις δηλώσεις της των προηγούμενων ημερών, στον αριθμό 25 συν 10% ο οποίος δεν προκύπτει από κανένα νομικό πλαίσιο.

Δίνει ουσιαστικά προφορική εντολή στις διευθύνσεις και τα γραφεία ο αριθμός των μαθητών να είναι +10% δηλ. 27 μαθητές παρά τις δηλώσεις της στον τύπο πως «δε θα στοιβάξουμε τα παιδιά στις τάξεις». Και τα στοιβάζουν.

 • Για τα 800 σχολεία με «ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα»

Δήλωσε πως θα υλοποιηθεί υποχρεωτικά το πρόγραμμα και δεν υπάρχει δυνατότητα οι σύλλογοι διδασκόντων που κατέθεσαν διαφορετική άποψη για την εκπαιδευτική αναγκαιότητα των 800 ή επικαλέστηκαν λειτουργικές αδυναμίες των σχολείων τους, να αρνηθούν τις εντολές. «Έχουμε εκλεγμένη κυβέρνηση που αποφασίζει και δεν υπάρχουν περιθώρια αυτοδιαχείρισης».

Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θεατρικής αγωγής, εικαστικών, μουσικής, πληροφορικής, αντισταθμιστικής αγωγής, πληροφορικής, θα προσληφθούν μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ και θα επιμορφωθούν (σύμφωνα με τον προγραμματισμό) το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα των αγγλικών αναλαμβάνει να υλοποιήσει το τμήμα αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τους επιστημονικούς του συνεργάτες. Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών η οποία θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη θα την αναλάβει εξ’ ολοκλήρου και αυτή με προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 • Για τη μετεκπαίδευση

«Θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη μετεκπαίδευση». Μέχρι τον Οκτώβριο θα συνταχθεί θεσμικό πλαίσιο με βάση ένα ερωτηματολόγιο που έχει αποστείλει στους προέδρους των Διδασκαλείων. Η μετεκπαίδευση θα συνδεθεί με την παιδαγωγική επάρκεια.

Δήλωσε επίσης ότι το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των προέδρων των διδασκαλείων της χώρας εκτός της Θεσσαλονίκης, είναι απλωμένο στο χρόνο και ότι μπορεί η ίδια η ύλη να διδαχθεί σε μικρότερο χρόνο.

Η κυβέρνηση βαδίζει γρήγορα, βάζοντας τους προέδρους των διδασκαλείων να κάνουν ένα μέρος της βρώμικης δουλειάς και να υποβαθμίσει την διετή μετεκπαίδευση σε ετήσια επιμόρφωση.

 • Για τις υπερωρίες

Ανέφερε ότι θα ισχύσει ο νόμος. Υπερωρίες θα δίνονται με βάση τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των ΠΥΣΠΕ ενώ παραδέχτηκε ότι οι υπερωρίες που έχουν γίνει δεν έχουν πληρωθεί από το Νοέμβριο του 2009 αν και οι εκπαιδευτικοί έχουν πληρώσει το φόρο που τους αναλογεί για τα ποσά που δεν έλαβαν.

 • Για τη μοριοδότηση

Να υπάρξει κοινή επιτροπή υπουργείου – εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, να εξετάσει το θέμα και να αφορά συνολικά μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις και οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται μέχρι τέλους Ιουνίου του Σχ. Έτους.

Στάχτη γίνανε όλα τα επικοινωνιακά τερτίπια για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μαθητών και της εκπαίδευσης τους. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υπηρετεί μόνο το Μνημόνιο, το ΔΝΤ και την ΕΕ ..

Η φετινή χρονιά θα είναι όντως δύσκολη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς γιατί:

– μειώθηκε δραματικά ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί αποφάσεις της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

– μειώθηκαν στο 50% οι διορισμοί εκπαιδευτικών όπως επιβάλλει το Πρόγραμμα Σταθερότητας

– ο συνταξιοκτόνος νόμος ανάγκασε σε παραίτηση χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες

– αρχίζει να γίνεται αστείο πλέον να λέει ότι είναι «πρώτα ο μαθητής» όταν γίνεται καθημερινή φανερό ότι για την υπουργό και τους ανθρώπους της  «ΠΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ» και μ’ αυτά η υλοποίηση προγραμμάτων όπως τα «800 σχολεία ατελείωτου 35ωρου εργασίας για παιδιά 6,7,8,.. χρονών» με την τσάντα όχι στο σπίτι αλλά στο προσκεφάλι

Το Υπουργείο παιδείας θα επιδιώξει να καλύψει τα τεράστια προβλήματα με επιδείνωση των συνθηκών μόρφωσης των μαθητών και παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με:

 • Υπερμεγέθη τμήματα. Ήδη οι διευθύνσεις εκπαίδευσης δίνουν εντολές για συμπτύξεις τμημάτων και καταργήσεις ολιγοθέσιων σχολείων.
 • Μετακινήσεις μαθητικού πληθυσμού έξω από τα όρια των σχολείων που ανήκουν. Με αλλαγές των ορίων των σχολείων αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες των παιδιών.
 • Χρήση υποχρεωτικών υπερωριών για τους εκπαιδευτικούς
 • Μετακινήσεις εκπαιδευτικού προσωπικού ακόμα και σε άλλους νομούς
 • Πρόσληψη ελαστικάεργαζόμενων στην εκπαίδευση, των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου
 • Και φυσικά με χιλιάδες χαμένες ώρες στην αρχή της σχολικής χρονιάς

Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη των μαθημάτων γίνεται φανερό πως είναι ανέκδοτο η «ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς» κι αυτό με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Θα είμαστε εκεί. Να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε μαζί με τους γονείς των παιδιών μας

 • Οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία.
 • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να μην υπάρξει κενό σε κανένα τμήμα
 • Χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δήλωση του Ντίνου Παντελίδη, εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε. στο ΔΣ της ΔΟΕ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις Διαμαντοπούλου και την ενημέρωση της ΠΑΣΚ στη συνάντηση με τη ΔΟΕ

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: