Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Προς τροϊκανούς εντός (κυβέρνηση των τριών) και εκτός (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ)

Ξέρουμε πως ο εκπαιδευτικός σας είναι χρήσιμος πολύ….

Για να δουλεύει με 600 ευρώ το μήνα

Για να κουβαλά τη δουλειά στο σπίτι και αυτό να μην μετρά σαν «ωράριο»

Για να πληρώνει κάθε χρόνο νέους φόρους

Για να εργάζεται σε σχολεία πεινασμένων μαθητών και άνεργων γονιών

Για να περιπλανιέται ανά την χώρα για μια θέση εργασίας

Για να μένει άνεργος κάθε καλοκαίρι σαν αναπληρωτής μέχρι να μείνει μόνιμα

Όμως…..έχει ένα ελάττωμα!

Ξέρει να ονειρεύεται!

Ξέρει να σκέφτεται!

Ξέρει να αγωνίζεται!                                                          

Αντιμέτωποι με επίθεση γενοκτονίας του λαού

 

Η σχολική χρονιά αρχίζει με το νέο γύρο εξαθλίωσης και γενοκτονίας των εργαζομένων προ των πυλών. Η τρόικα εσωτερικού ΝΔ -ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ υπόσχεται περισσότερο πόνο και αίμα για το σύνολο της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων αποδεικνύεται πολύ ξεκάθαρα και γρήγορα, ότι ήταν μια πολιτική απάτη, καθώς η νέα συγκυβέρνηση όχι μόνο αποδέχθηκε την πλήρη εφαρμογή των Μνημονίων, αλλά σαρώνει τα πάντα ακόμα γρηγορότερα διαλύοντας το τελευταίο ίχνος κοινωνικού κράτους  και ξεπουλώντας της δημόσια περιουσίας.

Γενικός ξεσηκωμός διαρκείας, ο μόνος δρόμος για την ανατροπή και τη σωτηρία

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι. Είτε θα κάνουμε το μεγάλο και αναγκαίο άλμα προς την γενικευμένη και  αποφασιστική σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά τανκς του συστήματος, είτε η εποχή μας κινδυνεύει να σφραγιστεί από μία ήττα στρατηγικών διαστάσεων για τις κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα.

Απέναντι στο δόγμα σοκ των μέτρων των μνημονίων του ΔΝΤ και της ΕΕ οφείλουμε να αναπτύξουμε συλλογική δράση για να διεκδικήσουμε και να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε με ένα πολιτικό κίνημα που θα αρνείται το χρέος απαιτώντας τη διαγραφή του και την παύση πληρωμών του.

Με άμεσο και δημοκρατικό συντονισμό, που θα σπάσει το Γόρδιο Δεσμό που θέτει ο γραφειοκρατικός υποταγμένος συνδικαλισμός. Μ’ ένα πολιτικό εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί ολόκληρη τη ζωή και θα μπαίνει φραγμός στη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε.  Ένα εργατικό κίνημα που θα επιβάλει τη φορολόγηση του πλούτου, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την έξοδο από την ΟΝΕ, το Ευρώ και την ΕΕ.

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ! Με τριήμερη-πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση στην εκπαίδευση την περίοδο της κατάθεσης του νέου εφαρμοστικού νόμου που θα επιδιώκει να γενικευτεί σε απεργιακό και αγωνιστικό πρόγραμμα διαρκείας μαζί με άλλους κλάδους του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα.

Γιατί αλλιώτικα … Η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ» ΕΡΧΕΤΑΙ  ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ!

Η τρόικα εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) δεν κρατά πλέον κανένα πρόσχημα παρά τα επικοινωνιακά εσωτερικά ψευτοκαυγαδάκια της.

Την ώρα που μας οδηγούν στον Καιάδα παίζουν θέατρο με «δάκρυα στα μάτια». Μας δουλεύουν κανονικά ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα ενώ ήδη συζητιέται το τρίτο μνημόνιο! Επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό προσπαθώντας να στρέψουν τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. Ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό   με τις επιχειρήσεις  του «Ξένιου Δία» και την ανοχή στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που δολοφονούν μετανάστες. Επαναλαμβάνουν τα ίδια επιχειρήματα ότι πρέπει να πληρωθεί το χρέος ώστε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και την ΕΕ πάση θυσία, ότι δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν πάρουν μέτρα, ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται πολλά, τα λαμόγια που κατάκλεψαν το δημόσιο, οι μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές και φταίνε για την εγκληματικότητα… Λες και παρακολουθούμε το ίδιο σήριαλ από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, η ζωή μας συνεχίζει να καταβυθίζεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους όπως και τότε, λένε τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης. Παρόλα αυτά γνωρίζουν ότι ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει. Γι’ αυτό με τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας προχωρούν σε νέες οριζόντιες περικοπές στα εισοδήματα και τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το νέο Νταχάου μέτρων κοστίζει πάνω από 14 δις ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, νέο φορολογικό γιουρούσι.  Μέσω της εφεδρείας-απόλυσης θα ρίξουν στις μυλόπετρες τις ανεργίας 35-40 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του χρόνου και περισσότερους από 150.000 ως το 2015. Διογκώνουν την ανεργία τροφοδοτώντας το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης που οδηγεί κάθε παραγωγική δομή στην καταστροφή και την κοινωνία στην εξαθλίωση.

 

Ταυτόχρονα, προχωρούν σε βαθιά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που αλλάζουν τη μορφή των κοινωνικών δομών. Ξεπουλούν κλίνες των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές, κάνοντας αδύνατη πια τη νοσοκομειακή περίθαλψη για την εργαζόμενη πλειοψηφία που δε θα έχει να πληρώσει, καταργούν τη φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη που υπήρχε, βάζοντας πλαφόν που αδυνατούν να καλύψουν νοσηλείες και σοβαρές ασθένειες.

Ξεπουλούν την Αγροτική τράπεζα και με αυτό τον τρόπο παραδίδουν την υποθηκευμένη λόγω δανείων, αγροτική γη, στους σύγχρονους τσιφλικάδες-βιομήχανους, υπονομεύοντας την μελλοντική διατροφική επάρκεια του πληθυσμού.

Προχωρούν σε σαρωτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της α’ κατοικίας στην Ελλάδα. Οδηγώντας γοργά χιλιάδες κατοικίες σε πλειστηριασμούς, τα σπίτια θα τα κατέχουν και θα τα εκμεταλλεύονται πια, μεγάλες επιχειρήσεις.

Το λόμπυ του ευρώ και της ΕΕ, το λόμπυ του κεφαλαίου, έχει επιδοθεί σε μια απίστευτη κούρσα καταλήστευσης των λαών, με στόχο τη διάσωσή του από την κρίση που λυσσομανά σ’ ολόκληρο το καπιταλιστικό οικοδόμημα και την ευρωζώνη. Η υπερκμετάλλευση και εξαθλίωση εργαζομένων, η  ληστεία (αξιοποίηση το λένε!) δημόσιου και κρατικού πλούτου, φαντάζει η σανίδα σωτηρίας της κερδοφορίας τραπεζιτών, εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

 

Αυτονόητο είναι ότι η λαίλαπα των μέτρων που θα σαρώσει ότι απέμεινε από τη λεηλασία των προηγούμενων ετών, δε θα αφήσει αλώβητη την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Ήδη ο υπουργός παιδείας έχει ανοίξει ολόκληρη τη βεντάλια των πολιτικών του επιλογών:

 

·              Αποδόμηση του δημόσιου, δωρεάν και καθολικού χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης με ένταση των ταξικών φραγμών και κατηγοριοποιήσεων και φόρτωμα των βαρών για τη λειτουργία των σχολείων στους γονείς.

·              Αξιολόγηση που θα σημάνει μισθολογική καθήλωση, απολύσεις και  παιδαγωγική χειραγώγηση για τους εκπαιδευτικούς και κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων.

·              Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με πρώτο στο στόχαστρο το διδακτικό ωράριο.

·              Φτηνό και υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σχολείο με όλο και λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς και γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως μαρτυρούν οι σχεδόν μηδενικοί διορισμοί φέτος. 

Το πρώτο κουδούνι βρίσκει τα σχολεία στην χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Με χιλιάδες κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες. Το αποδεικνύουνοι διορισμοί 35 νηπιαγωγών και 5(!!!) δασκάλων για  φέτος. Το αποδεικνύουν  οι 12.500 προσλήψεις αναπληρωτών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης, που είναι κατά 2.500 λιγότερες από πέρσι.Την τελευταία διετία τα σχολεία άδειασαν στην κυριολεξία από εκπαιδευτικούς, καθώς χάθηκαν περίπου 3.400 οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια, χωρίς να υπολογίσουμε τις χαμένες οργανικές εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.Οι 3.600 συνταξιοδοτήσεις αντικαταστάθηκαν από μόλις 173 διορισμούς.  

Την ίδια στιγμή χιλιάδες συνάδελφοί μας της διπλανής τάξης, οι περισσότεροι νέα παιδιά, βλέπουν τον διορισμό να γίνεται άπιαστο όνειρο. Μόνη τους διέξοδο  οι μισές συμβάσεις αναπληρωτών (μειωμένου ωραρίου) και η ωρομίσθια εργασία μέσω ΕΣΠΑ.  Η εκπαίδευση σταδιακά μετατρέπεται σε κάτεργο ανασφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας. Με όχημα την κρίση επιχειρούν να κάνουν πράξη αυτό που πάντα επιδίωκαν, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Τον περιορισμό του μόνιμου εκπαιδευτικού και την επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Οι μισθοί των 600 ευρώ για τους νεοδιόριστους, οι δραστικές περικοπές σε όλα τα κλιμάκια που έφερε το νέο μισθολόγιο αλλά και οι νέες μισθολογικές μειώσεις που ακολουθούν με το πακέτο των 14 δις, δημιουργούν κλίμα ασφυξίας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η άγρια φοροληστεία, η ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης, η κατάρρευση των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και η ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΕΟΠΥΥ, συνθλίβουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας.

 

Στο ίδιο πνεύμα περικοπών, για πρώτη χρονιά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ταμεία των σχολείων είναι κυριολεκτικά άδεια. Έτσι δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες (πετρέλαιο, καθαρισμός, γραφική ύλη κ.λπ.). Η αύξηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και η αδυναμία των σχολείων να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος θα μετατρέψει τις σχολικές αίθουσες σε ψυγεία. Οι γονείς  θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ τους μαστίζει το σάρωμα των μισθών και η ανεργία. Η επιβάρυνση για την λαϊκή οικογένεια θα ενταθεί αυξάνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

 

ΔΟΕ… Ένα φιλήσυχο σωματείο!

 

Οι γραμμές άμυνας του καθεστωτικού συνδικαλισμού έχουν πλέον διαλυθεί. Οι θλιβερές ηγεσίες ΠΑΣΚ/ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, παραδομένες και ενσωματωμένες από καιρό, απλώς ψελλίζουν κάποια λόγια για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Απέναντι σ’ αυτή την γενικευμένη επίθεση, που ο κόσμος της εκπαίδευσης και το δημόσιο σχολείο δέχεται, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ εξάντλησε την «αγωνιστικότητά» της με την προκήρυξη της 24ωρης απεργίας της 12/9 που πήγε…..άπατη. Αλλώστε ΠΑΣΚ/ΔΑΚΕ το είπαν και οι ίδιοι πως ήταν συμβολική….Μάλλον για να καρφιτσώσουν άλλο ένα τάχα αγωνιστικό παράσημο την ώρα που αποστρέφονται την προετοιμασία και την οργάνωση ενός συντονισμένου, γενικού, πολιτικού αγώνα διάρκειας για την νικηφόρα ανατροπή της πολιτικής των δανειακών συμβάσεων, των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, των μεσοπρόθεσμων εφαρμοστικών μέτρων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καθώς και της κυβέρνησης που υλοποιεί αυτές τις πολιτικές.

Αρκούνται σε κινητοποιήσεις «εντός ορίων» με χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας και προβάλλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο αναντίστοιχο προς τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό άλλωστε, συνειδητά αρνήθηκαν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να καλέσουν σε καταλήψεις των περιφερειών στις 11/9. Αντίθετα, επέλεξαν να μιλήσουν για συμβολικούς αποκλεισμούς για να μη δώσουν συνδικαλιστική κάλυψη σε πραγματικές αποφασιστικές μάχες! Γι΄ αυτό παπαγαλίζουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο ήττας που προσχωρεί στις θέσεις της κυβέρνησης και διευκολύνει την υλοποίηση της πολιτικής της. Αρκούνται σε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς και αναζητούν μάταια αγωνιστικά εύσημα επιχειρώντας να διασωθούν από την κατρακύλα των κομματικών τους καθοδηγητών (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ). Οι ίδιες παρατάξεις που έβαλαν πλάτη για να περάσει το νέο  μισθολόγιο, εμφανίζονται να αγωνιούν για τους νεοδιόριστους των 570 ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, αρνούνται να στηρίξουν την κινητοποίηση των αδιόριστων στο Υπουργείο Παιδείας. Τσιμουδιά για τα παλαμάκια με τα οποία υποδέχθηκαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ελαστική εργασία των νέων συναδέλφων. Ίχνος ντροπής για τη θέση τους για την αξιολόγηση που υποθηκεύει τη μονιμοποίηση και δένει χειροπόδαρα όλους τους εκπαιδευτικούς καθηλώνοντάς τους στους ήδη εξαθλιωμένους μισθούς.

 

 

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΚΙΟΤΕΨΟΥΜΕ

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: