Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΠΥΡΠΟΛΕΙ!

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο και τη Ροδόπη, η μεγαλύτερη ιστορικά σε έδαφος της Ε.Ε. αλλά και το σύνολο των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, την ολοσχερή καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος και καλλιεργειών, κτηνοτροφικών μονάδων κατοικιών και χώρων εργασίας. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις και οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι που ψηφίζουν εμπορευματοποιούν τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον. Τα σχέδιά τους εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των ποικίλων επενδυτικών συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην υλοποίηση των σχεδιασμών Ε.Ε και ΝΑΤΟ στην περιοχή της Θράκης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες και υπηρεσίες για την προστασία του φυσικού πλούτου και των παραγωγικών δραστηριοτήτων των κατοίκων ώστε και αυτά μετά την καταστροφή να εκχωρηθούν προς «ανασυγκρότηση» σε ιδιωτικούς ομίλους.

Η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο και η ένταξή της στους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθόλου δεν εξασφαλίζουν τον φυσικό πλούτο και τη συνέχιση της δραστηριότητας των κατοίκων – αντίθετα όπως αποδείχθηκε δε συνέβαλαν καθόλου στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Η «ανάπτυξη» των αγωγών, των ανεμογεννητριών, των εξεδρών LNG, των πολεμικών πλοίων στα λιμάνια, των στρατιωτικών ασκήσεων στα βουνά είναι ανάπτυξη των κερδών για λίγους και καταβύθιση των αναγκών και δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Για αυτό και κλείνουν τα εργοστάσια, για αυτό γιγαντώνεται η βραχυπρόθεσμη μίσθωση που εκτινάζει τα ενοίκια για εργαζόμενους/ες και τη νεολαία, για αυτό εκποιήθηκαν τα αεροδρόμια στη Fraport που επιδοτήθηκε επιπλέον με 180 εκ ευρώ, έτσι εκχωρείται η Εγνατία σε ιδιώτη και παύει η λειτουργία των τρένων για αυτό κλείνουν σχολεία και μονάδες υγείας. Η διαφήμιση του κρατικού έργου στην περιοχή κόστισε 2,3 εκατομμύρια ευρώ ενώ για δασοπροστασία δαπανήθηκαν μόλις 1,5! Είναι τελείως υποστελεχωμένες και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό η δασική υπηρεσία και η πυροσβεστική.

Σε αυτό το περιβάλλον θέριεψαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμα καίνε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της, με μηνύματα του 112 και ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες στους ανέμους, στοχοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες ως εμπρηστές κλείνοντας το μάτι στο ρατσισμό και τις φασιστικές ομάδες, κατηγορεί τους δήμους και κάθε επιμέρους υπηρεσία γιατί θέλει να αποκρύψει πως δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης, πως κανένα σχέδιο δασοπροστασίας δεν υπάρχει, ούτε και προσωπικό ή εξοπλισμός ώστε να υλοποιηθεί.

Το μόνο σχέδιο είναι το γενικευμένο δόγμα των εκκενώσεων που αφενός απέτυχε στο στόχο του καθώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές αφετέρου αποδείχθηκε σύμμαχος της καταστροφής. Όπου οι κάτοικοι δεν υπάκουσαν τις εντολές εκκένωσης κατά τεκμήριο σώθηκαν οι οικισμοί και μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η εργαζόμενη πλειοψηφία, εθελοντές και εθελόντριες με αυταπάρνηση έσωσαν ζωές, περιουσίες και ανάσες πράσινου μέσα στην καταστροφή. Δεκάδες μέλη του Συλλόγου μας είτε μέσω διαφορετικών φορέων είτε ως κατά μόνας εθελοντές όπου βρέθηκαν έδωσαν τη μάχη ενάντια στη φωτιά και τους/τις συγχαίρουμε.

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους

Τώρα πλέον χρειάζεται να δείξουμε με κάθε τρόπο την αναγκαία και έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πληγέντες που ανάμεσά τους βρίσκονται και οικογένειες μαθητών – τριών μας. Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός σώζει τον λαό! Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν προτάσσουμε την πάλη για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.
  • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση – προστασία των δασών
  • Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών και των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.
  • Καμιά ιδιωτική επένδυση στα καμένα. Καμιά εκχώρηση καμένου δάσους σε ιδιώτες.
  • Άμεση έναρξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί και οι εναπομείνασες καλλιέργειες.
  • Κανένα σχολείο σε χωριά που έχουν υποστεί καταστροφές να μην κλείσει και όσα έχουν υποστεί ζημιές αυτές να αποκατασταθούν άμεσα!
  • Να δοθούν κίνητρα στις πυρόπληκτες οικογένειες να παραμείνουν στους οικισμούς με άμεση πρόσληψη μελών των οικογενειών αρχικά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στη συνέχεια σε έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος μέχρι να ανακάμψουν οι παραγωγικές δραστηριότητες.

Τώρα πρέπει ο Σύλλογός μας να πάρει πρωτοβουλίες και αποφάσεις στήριξης των πυρόπληκτων οικογενειών και να αγωνιστεί για να διατηρηθούν ζωντανά σχολεία και οικισμοί της κατεστραμμένης περιοχής.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑