εκλογική διακήρυξη

Γιατί ο κόσμος δε χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει

αλλά σ’ αυτήν που σφίγγεται σε μια γροθιά.

 

Αν πάει κανείς σήμερα μια βόλτα στα σχολεία, εντύπωση προκαλεί η ομοιομορφία που κατά κανόνα υπάρχει στα περισσότερα. Ομοιομορφία σχολικών κτιρίων, γραφείων, συμπεριφορών. Το κλειστό αναλυτικό πρόγραμμα,τα βιβλία του δασκάλου, ο κατακερματισμένος χρόνος και η μαζική σκέψη επιβάλλουν, ασυνείδητα τις περισσότερες φορές, ομοιόμορφες διδακτικές πρακτικές.

 

Πίσω όμως από αυτό το πλέγμα ομοιομορφίας, ευτυχώς, συνεχίζουν ν’ ανθίζουν φωτεινές επικοινωνιακές ματιές. Μάτια ανθρώπων ανήσυχων, που νιώθουν την ψυχρότητα και την εχθρότητα του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος. Άνθρωποι που αισθάνονται το βάρος της κοινωνικής πραγματικότητας και διατηρούν την ελπίδα της αλλαγής της. Άνθρωποι που, πολλές φορές βαδίζοντας στα τυφλά, μετουσιώνουν τις ανησυχίες τους σε καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες.

 

Άνθρωποι- εκπαιδευτικοί:


 

 • που στο κλίμα αυταρχισμού και διοικητισμού που διαπερνά όλη την εκπαίδευση αντιτάσσουν ένα «αντάρτικο» πνεύμα ανυπακοής.


 • που διατηρούν ένα πείσμα αναζήτησης και «αγάπης σε καινούριες τρικυμίες», όπως λέει ο ποιητής.

 • που ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και συλλογικότητας.

 

Η ανεξάρτητη κίνηση εκπαιδευτικών «Αλεξικέραυνο» γεννήθηκε, κάτω από αυτό το πνεύμα της αναζήτησης μιας νέας συλλογικότητας, από μια ομάδα εκπαιδευτικών του συλλόγου μας που αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκούν μόνο κάποιοι ψήφοι για να αλλάξει το θολό τοπίο της εκπαιδευτικής μιζέριας που όλοι βιώνουμε.


 

Δεν είμαστε μια ακόμα παράταξη. Ως άτομα αλλά και ως συλλογικότητα δεν έχουμε καμιά κομματική δέσμευση ή στράτευση. Δεν ανήκουμε σε κανένα από τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που ποδηγετούν και ελέγχουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Αντιθέτως, αποτελούμε ένωση ελεύθερων βουλήσεων που στηρίζει την ενότητά της περισσότερο στη διαφορετικότητα και την πολυφωνία παρά στην διατεταγμένη κομματική γραμμή.

 

 1. Αντιτάσσουμε στην πολιτική άποψη της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης, την άμεση δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων.

 2. Αντιτάσσουμε στην πολιτική άποψη της κομματικής κυριαρχίας, τη συλλογική πρωτοβουλία, δημιουργία και χειραφέτηση.

 3. Αντιτάσσουμε στον παραδοσιακό συνδικαλισμό των κυβερνητικών λύσεων, των διαδρόμων και των συμβιβασμών, τον κοινωνικό συνδικαλισμό της πράξης και των αναγκών.

 

Πιστεύουμε ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε και στους όρους εργασίας μας και στην οργάνωσή της και κυρίως στο περιεχόμενο της. Ακόμη κι αν ήμασταν καλοπληρωμένοι, το σημερινό σχολείο την ίδια πίεση και απέχθεια θα μας πρόσφερε γιατί είναι βαθύτατα άνισο, επιλεκτικό και ισοπεδωτικό. Απόλυτη πεποίθησή μας είναι ότι εκτός από τους υλικούς όρους της εργασίας μας (αξιοπρεπείς μισθούς, ωράριο εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή) πρέπει παράλληλα να διεκδικήσουμε και την παιδαγωγική μας αυτονομία και την επιστημονική μας χειραφέτηση.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤIΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 28ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

Στις εκλογές αυτές εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας. Για μας τα πρωτοβάθμια σωματεία αποτελούν το κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εκπρόσωποι των σωματείων είναι αυτοί που πρέπει να βρίσκονται κοντά στο συνάδελφο και καθημερινά με την παρουσία τους να τον στηρίζουν απέναντι στην διοίκηση και τις αυθαιρεσίες, να τον ενημερώνουν και να τον καλούν να συναποφασίσουν για τις δράσεις του συλλόγου και για τις θέσεις του απέναντι στα μικρά και μεγάλα ζητήματα.

 

Οι δυνάμεις που θα εκπροσωπηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης , τα οικονομικά μας, οι αυθαιρεσίες της διοίκησης, οι επιστημονικοί προβληματισμοί και οι πολιτιστικές μας ανησυχίες.

 

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών «Αλεξικέραυνο» όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από την εκπροσώπησή της στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας, προσπάθησε να αναπτύξει το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού. Με αυτήν την αντίληψη ανέπτυξε πολύμορφη δράση στο σύλλογό μας, στις Γενικές Συνελεύσεις, στα σχολεία και τις σχολικές τάξεις, στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις. Κόντρα στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, κόντρα στον υποταγμένο κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό. Με αυτή την αντίληψη βρεθήκαμε στην καρδιά των πραγματικών αγώνων.

 

Ενάντια στο διοικητισμό και τον αυταρχισμό υπερασπιστήκαμε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

 

Με τα κείμενα και τη φυσική μας παρουσία στα σχολεία ενημερώσαμε τους συναδέλφους για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του κλάδου.

 

Προσπαθήσαμε να βάλουμε τη λογική του οριζόντιου συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων και τη δημιουργία ενός μετώπου παιδείας – εργασίας.

 

Σηματοδοτήσαμε την αναγκαιότητα του αγώνα και του ξεσηκωμού σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης και με ταξική σεμνότητα δείχνουμε το δρόμο της νίκης σε όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι άλλος από μια γενικευμένη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική σε ένα συντονισμένο αγώνα με πανεργατικά χαρακτηριστικά. Ως ανεξάρτητες φωνές, που δεν ανήκουμε σε καμιά κομματική παράταξη, διεκδικούμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για την εκλογή εκπροσώπων στο Δ.Σ.:


 

 • Που θα λογοδοτούν στις Γ.Σ. που τους εξέλεξαν και όχι στις κομματικές ηγεσίες.


 • Που δεν θα εξαργυρώνουν την εντολή των συναδέλφων για την εξυπηρέτηση δικών τους ιδιοτελών επιδιώξεων.


 • Που θα σπάσουν το μπλοκ του κομματικού συνδικαλισμού και θα αναδείξουν ενισχυμένες τις δυνάμεις της αντίστασης, του αγώνα και της αυτονομίας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Δ.Σ.

 • Αλεξούδη Τζένη [Ωρομίσθια]
 • Αναγνωστόπουλος Άλκης [Δημ. Σχ. Πυλίου]
 • Δένη Σοφία [Ν/Γ Κεφάλου]
 • Ζεστού Ξανθή [3ο Δημ. Σχ. Κω]
 • Καραγκούνη Βάσω [7ο Δημ. Σχ. Κω]
 • Νικολάρας Λάμπρος [6ο Δημ. Σχ. Κω]
 • Παπαδοπούλου Αγγελική [Ν/Γ Αντιμάχειας]
 • Παπακωνσταντίνου Στέλλα [7ο Ν/Γ Κω]
 • Παπατσίμπας Βασίλης [3ο Δημ. Σχ. Κω]

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ Ε.Ε

 • Βουγιουκλή Βαρβάρα [Ωρομίσθια]
 • Μαραγκάκη Νάνσυ [5ο Δημ. Σχ. Κω]
 • Πατράλη Κική [Ν/Γ Καρδάμενας]

 


 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: