ΙΔΙΩΤΙΚΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ» ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

1. Τα «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», θα είναι ιδιωτικά «πανεπιστήμια» φθηνά σε υποδομές και περιεχόμενο και ακριβά σε δίδακτρα. Τα διάφορα «κολλέγια» και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, θα αποκτήσουν το δικαίωμα να πουλάνε πτυχία ισότιμα με αυτά των πανεπιστημίων, ενώ ξένα πανεπιστήμια αμφιβόλου ποιότητας και επιπέδου θα ανοίγουν παραρτήματα σαν αλυσίδες καταστημάτων fast – food με μοναδικό κίνητρο το κέρδος.
2. Οι έμποροι της γνώσης και οι σχολάρχες, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα, με πολύ χαμηλό κόστος και με ανύπαρκτες υποδομές, να ιδρύσουν «παιδαγωγικά τμήματα» και να προσελκύουν με όρους «ευκαιριακής απασχόλησης» πανεπιστημιακό δυναμικό από τα δημόσια παιδαγωγικά τμήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αριθμοί εισακτέων στα Παιδαγωγικά Τμήματα παραμένουν χαμηλοί παρά τις μεγάλες ανάγκες στον κλάδο των δασκάλων. Έτσι, προσφέροντας κάποια σεμινάρια μεταλυκειακού επιπέδου, οι ιδιωτικές σχολές θα δικαιούνται να «εκπαιδεύουν» τους δασκάλους του μέλλοντος !
3. Τα δημόσια πανεπιστήμια, ήδη απαξιώνονται και υποβαθμίζονται από την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης. Θα υποχρεωθούν έτσι να στραφούν σε μια αγοραία πολιτική, να επιβάλλουν δίδακτρα και να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών τους όχι στις ανάγκες της επιστήμης ή του κοινωνικού συνόλου, αλλά στα στενά συμφέροντα των επιχειρήσεων.
4. Το κράτος φροντίζει και για τη νομική κάλυψη και για την πελατεία των εμπόρων της γνώσης. Οι δρόμοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης ανοίγουν διάπλατα, την ίδια στιγμή που η δίοδος για τα δημόσια πανεπιστήμια στενεύει με τη βάση του 10, τους εξεταστικούς φραγμούς, την εντατικοποίηση των ρυθμών και την ένταση της σχολικής αποτυχίας από το δημοτικό ακόμη. Ας δούμε για παράδειγμα από την εμπειρία μας, πως τα νέα βιβλία των μαθηματικών ευνοούν τη διαμόρφωση λωρίδων «ταχείας κυκλοφορίας» για τους λίγους ευνοημένους και εγχαράσουν το στίγμα της αποτυχίας στην πλειοψηφία του μαθητικού σώματος.
5. Η πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό επιλέγει σχολές που ποτέ δεν πρόκειται να αναλάβει να ιδρύσει ιδιώτης στην Ελλάδα (π.χ. ιατρικές και πολυτεχνεία). Έτσι, η φοιτητική «μετανάστευση» στο εξωτερικό δεν θα περιοριστεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και στην πατρίδα του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, τη Μ. Βρετανία, 212.000 αλλοδαποί φοιτητές σπουδάζουν στα ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια (σε σύνολο 3.100.000 φοιτητών) ενώ αντίθετα υπάρχει μόνο ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο με περίπου 1000 φοιτητές !
6. Οι νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές αλλαγές στην εκπαίδευση έχουν δρομολογηθεί με πολιτική ευθύνη τόσο της Ε.Ε. όσο και των εθνικών κυβερνήσεων. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. διαμορφώνουν το γενικό αντιδραστικό πλαίσιο : από τη «Λευκή Βίβλο για τη διδασκαλία και τη μάθηση», ως τη διακήρυξη της Μπολόνια και τον «Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης». Με ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλη την Ε.Ε. σταδιακά ιδιωτικοποιείται : σε αρκετές χώρες (Βέλγιο, Μ. Βρετανία κλπ) ήδη οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα και στα κρατικά πανεπιστήμια. Η αναθεώρηση του άρθρου 16, ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και η απαξίωση των εκπαιδευτικών, αποτελούν τις επιλογές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για να προσεγγίσει το εκπαιδευτικό «όραμα» της ΕΕ : ένα ιδιωτικό – δημόσιο εκπαιδευτικό σύμπλεγμα, που λειτουργεί με κρατική εποπτεία και επιχειρηματικούς όρους, μετακυλύει το κόστος εκπαίδευσης στους γονείς και τους μαθητές και οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: