Μέσω της δικαστικής οδού προωθούν οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) τη διεκδίκησή τους να μην καταβάλλουν δίδακτρα για τις σπουδές τους. Η προσφυγή ξεκίνησε όταν το ίδρυμα (ΕΑΠ) αρνήθηκε να εγγράψει στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» έναν νέο φοιτητή που είχε κληρωθεί κανονικά και κατέθεσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή του εκτός από το απαιτούμενο ποσό των διδάκτρων, επικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια» (άρθρο 16 παρ. 4).
Την προσφυγή στηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Προπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) που σημειώνει ότι «σχεδιάζεται να ακολουθήσει και η κατάθεση ομαδικών αγωγών στα αρμόδια δικαστήρια από τους φοιτητές, οι οποίοι θα ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια ως δίδακτρα»!
Κάθε νέος φοιτητής καταβάλλει 700 ευρώ για κάθε θεματική ενότητα και για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η παρακολούθηση 12 θεματικών ενοτήτων!
Συνεπώς, έως την απόκτηση του πτυχίου του κάθε νέος φοιτητής θα έχει καταβάλει το ποσό των 8.400 ευρώ συνολικά!
Mήπως το ΕΑΠ συνιστά στην ουσία ένα συγκαλυμμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
Τα δίδακτρα αυξήθηκαν συνολικά κατά 70% στο διάστημα των επτά χρόνων της λειτουργίας του ιδρύματος.
Δε δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να τα πληρώνουν σε δόσεις
και δεν εκπίπτουν από τη φορολογική δήλωση των φοιτητών.
Τι γίνονται τα χρήματα των προπληρωμένων διδάκτρων, που συγκεντρώνει από τους πρωτοετείς φοιτητές, το Ε.Α.Π.;
Που πάνε όλα αυτά τα χρήματα που το Ε.Α.Π. παίρνει και από τις τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, από τα πακέτα της Ε.Ε. και από τα καταβαλλόμενα δίδακτρα;
δείτε όλη την ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.
http://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/04/25/
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 6/5/2007
Ανοικτό, αλλά όχι δωρεάν
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ Β
Βροχή αγωγών από εκατοντάδες φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), οι οποίοι θεωρούν αντισυνταγματική την καταβολή των διδάκτρων, διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό στη λειτουργία του. Το κόστος της φοίτησης το 2000 ήταν 440 ευρώ ανά θεματική ενότητα, ενώ σήμερα απαιτούνται 700 ευρώ.
Μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 63%! Ηδη, το θέμα έχει φθάσει στη Δικαιοσύνη, καθώς έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών κατά της άρνησης του πανεπιστημίου να εγγράψει φοιτητή που δεν δέχτηκε να πληρώσει δίδακτρα επικαλούμενος το συνταγματικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας. Αν ο συγκεκριμένος φοιτητής δικαιωθεί, ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσει νομική βάση το αίτημα χιλιάδων άλλων φοιτητών, οι οποίοι καταθέτουν αγωγές. Ετσι, το ΕΑΠ μπορεί να κληθεί να επιστρέψει ακόμη και 40 εκατομμύρια ευρώ, όσα είναι και τα χρήματα που αντιστοιχούν στα δίδακτρα των τελευταίων δύο χρόνων για τους συνολικά 24.000 νέους που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο.
Τη σχετική πρωτοβουλία έχει λάβει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών του Προγράμματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ο οποίος οργανώνει την κατάθεση αγωγών για την επιστροφή των χρημάτων. *Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1999 με το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ήδη έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες φοιτητές, μεταξύ των οποίων και σημαίνοντα πρόσωπα της δημόσιας ζωής, όπως ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Αύξηση 63% στα δίδακτρα Σχεδιασμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πήρε νομική υπόσταση το 1997 με τη μεταρρύθμιση Αρσένη. *Η ζήτηση για τις σχολές του είναι μεγάλη και κάθε χρόνο η τάση είναι αυξητική.
Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, για 2.550 θέσεις υπεβλήθησαν περίπου 24.000 αιτήσεις, ενώ φέτος για τις συνολικά 6.600 θέσεις κατατέθηκαν περίπου 65.500 αιτήσεις. *Οι αυξήσεις στα δίδακτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια αγγίζουν το 63%. Το κόστος το 2000 ήταν 440 ευρώ ανά θεματική ενότητα, ενώ σήμερα απαιτούνται 700 ευρώ (αντιστοιχεί σε 4 εξαμηνιαία μαθήματα συμβατικού πανεπιστημίου). Δεδομένου ότι για την απόκτηση πτυχίου απαιτούνται 12 θεματικές ενότητες, το σύνολο του ποσού που απαιτείται φθάνει τα 8.400 ευρώ!
*Τα επιχειρήματα των φοιτητών στη δικαστική διεκδίκηση βασίζονται, όπως επισημαίνει η δικηγόρος του φοιτητικού συλλόγου Αικ. Αγρίου, στο γεγονός ότι «το ΕΑΠ ως ΝΠΔΔ που παρέχει ανώτατη εκπαίδευση, κατ’ επιταγήν το άρθρου 16, παρ. 4 του συντάγματος, δεν μπορεί παρά να την παρέχει δωρεάν και η διάταξη του νόμου 2.552/1997 που προβλέπει την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών είναι ευθέως αντισυνταγματική». *Η ρύθμιση-κλειδί περί «οικονομικής συμμετοχής» των φοιτητών είναι αυτή που «νομιμοποιεί» την επιβολή διδάκτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι τον όρο «δίδακτρα» τον χρησιμοποίησε η υπουργός Παιδείας σε τουλάχιστον δύο απαντήσεις της στη Βουλή, σε ερωτήσεις των βουλευτών Μ. Στρατάκη και Φ. Κουβέλη.
*Το γεγονός ότι πρόκειται περί συγκαλυμμένων διδάκτρων προκύπτει από τη δήλωση στην «Κ.Ε.» του προέδρου του ΕΑΠ Π. Σιαφαρίκα, που αναφέρει ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Ιδρύματος είναι 25 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 20 εκατ. παρέχονται από τους φοιτητές και τα 5 εκατ. από το κράτος. Οι φοιτητές δηλαδή είναι εκείνοι που καλύπτουν το μεγάλο μέρος των δαπανών λειτουργίας του ΕΑΠ.
*Στην κινδυνολογία ότι με την κατάργηση των διδάκτρων, ενδεχομένως απειληθεί η λειτουργία του πανεπιστημίου, οι φοιτητές απαντούν ότι, όπως και σε όλα τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, η βιωσιμότητά τους πρέπει να διασφαλίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τη χρηματοδότηση των φοιτητών. -Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Γ. Αρσένη: «Πρόθεσή μας ήταν η καταβολή ενός συμβολικού ποσού για την κάλυψη των ιδιαίτερων εξόδων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπως ταχυδρομικά κ.λπ. Το σημερινό ποσό που δίδεται είναι ιδιαίτερα υψηλό». –
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης: «Πρέπει να δοθούν περισσότερες υποτροφίες ως αντιστάθμισμα της υψηλής δαπάνης αλλά και να παρέχεται πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στα συγγράμματα, έτσι ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος συμμετοχής». *Σήμερα καταβάλλονται στο ΕΑΠ περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο από τους 24.000 φοιτητές του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το ποσό που αφορά μισθώσεις αιθουσών, διδακτικό υλικό και δαπάνες επικοινωνίας ανέρχεται στο 14,1% των δαπανών του.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές έπρεπε να καταβάλλουν 98,7 ευρώ ανά θεματική ενότητα αντί των 700 ή συνολικό ποσό 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως αντί των 20 εκατ. που καταβάλλουν σήμερα.
Κυριακή, Μάϊος 06, 2007